June 24, 2021

Albanian parlamentti äänestää presidentti Ilir Metan erottamisesta

Albanian parlamentti äänesti keskiviikkona 9. kesäkuuta maan presidentin Ilir Metan irtisanomisesta, jota tutkintalautakunta syytti perustuslain rikkomisesta osallistumalla huhtikuun vaalien vaalikampanjaan, vaikka hänen oletetaan olevan neutraali. .

Tämä päätös ei kuitenkaan ole lopullinen, ja Meta, 52, käyttää tehtäviään odotettaessa perustuslakituomioistuimen lausuntoa, jonka on annettava ratkaisu kolmen kuukauden kuluessa.

Ilir Meta, joka on hoitanut pääasiassa valtionpäämiehen kunniatehtäviä vuodesta 2017, oli vaalikampanjan aikana vaihtanut lapioita pääministeri Edi Raman kanssa, jonka sosialistipuolue voitti huhtikuun parlamenttivaalit. Hän oli syyttänyt häntä autoritaarisuudesta ja korruptiosta, pääministerin hylkäämistä hyökkäyksistä.

“Perustuslain vastainen ja naurettava päätös”

Äänestyksen jälkeen perustettiin parlamentin valiokunta tutkimaan presidentin käyttäytymistä kampanjan aikana. Viimeksi mainitun keskiviikkona esitetyn raportin mukaan presidentti Meta “Rikkoi 16 perustuslain artiklaa” päällä “Osallistuminen avoimesti 25. huhtikuuta pidettäviin parlamenttivaaleihin opposition puolesta”ja “Tästä syystä hänet on erotettava virastaan”. Hänen syytteensä hyväksyi 104 varajäsentä 121: stä.

Lue myös Albania: Pääministeri voittaa ehdottoman enemmistön

Presidentin kabinetti pyysi välittömästi äänestyksen “Perustuslain vastainen ja naurettava päätös”, “Viimeinen askel vaalirikoksissa” äänestyksen aikana, jonka tulokset oppositio kiistää edelleen. Ilir Meta oli jo ilmoittanut aikovansa pysyä tehtävässään toimeksiannon viimeiseen päivään eli 24. heinäkuuta 2022.

“Ilir Meta petti tasavallan presidentin tehtävän, hän nöyryytti perustuslakia, romahti kansallisen yhtenäisyyden takaajalaitoksen ja menetti oikeuden jäädä tehtäväänsä”Pääministeri Edi Rama sanoi keskiviikkona ennen äänestystä. Entinen pääministeri ja sosialistipuolueen jäsen Ilir Meta jätti tämän kokoonpanon muodostamaan vuonna 2004 sosialistisen integraation liikkeen. Hänestä oli tullut Edi Raman vihollinen.

Maailma AFP: n kanssa

uutinen