June 24, 2021

Antonio Guterres matkalla toiseen toimikauteen Yhdistyneiden Kansakuntien johdolla

Turvallisuusneuvosto ilmoitti yksimielisesti kannattavansa tiistaina 8. kesäkuuta, että Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres on järjestön kärjessä toinen toimikausi vuosina 2022–2027. Ainoa ehdokas nimitys, joka ei jättänyt yllätyspaikkaa, yleiskokouksen 193 maan pitäisi vahvistaa 72-vuotias portugalilainen 18. kesäkuuta.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös YK testasi diplomatiaa etäisyydellä

“Hän on erinomainen pääsihteeri, sanoi Viron suurlähettiläs Sven Jurgenson, nykyinen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja. Hän rakentaa siltoja, pystyy puhumaan kaikkien kanssa. Nämä ovat ominaisuuksia, joita pääsihteeriltä odotetaan. “ Antonio Guterres reagoi nopeasti lausuntoon sanoen, että näin oli “Valtava etuoikeus” palvelemaan viimeiset neljä ja puoli vuotta “Me, kansat” – käyttäen Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan avaavaa kaavaa – “Kun jouduimme kohtaamaan niin monimutkaisia ​​haasteita”.

Diplomaatin ensimmäisen kauden aikana YK: ta leimasivat Donald Trumpin hallinnon lukuisat hyökkäykset monenvälisyyteen. Sitten turvallisuusneuvoston skleroosi, joka on usein estetty päätöksissään Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän välisen ristiriidan takia. Lopuksi Antonio Guterresin joukkueiden piti improvisoida sopeutuakseen jäsenmaiden myöntämien varojen puutteeseen ja pitämään organisaatiota hengissä tyhjistä varoista huolimatta.

“Uskottavuuden puute”

Mutta YK: n päällikön halveksijoille nämä syyt eivät riitä perustella kyvyttömyys asettaa tietä kriisistä ulos tietyissä kysymyksissä – etenkin Syyriassa, Libyassa, Malissa ja Jemenissä. Ennen kaikkea Antonio Guterresia kritisoidaan usein siitä, ettei hän ole riittävän vakaa tuomitessaan ihmisoikeusrikkomuksia, erityisesti epäröi nimetä Kiinaa Xinjiangin väärinkäytöksistä ja Venäjää Syyrian rikkomuksista.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Yhdistyneet Kansakunnat, globaalin häiriön symboli

Portugalin entinen pääministeri ja YK: n pakolaisasiain päävaltuutettu, hän saapui vuonna 2017 käsivartensa alla laajan uudistushankkeen kanssa, joka toteutetaan vuosi toisensa jälkeen. Mies väittää olevansa usein avuton halvaantuneen neuvoston edessä, mies on investoinut ilmastonmuutoksen torjuntaan. Antonio Guterres yritti edelleen säilyttää asemansa maailman diplomatian johtajana koronaviruksen aiheuttaman pandemian alkaessa vaatimalla 22. maaliskuuta 2020 “Globaali tulitauko” – jota ei kuitenkaan noudatettu.

Sinulla on jäljellä 50,86% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

lisätietoja