June 22, 2021

Euroopan parlamentti on valmis haastamaan komission oikeusvaltion asettamiseksi

Kaksi viikkoa toimia tai käydä oikeudenkäynti unionin tuomioistuimessa: tämä on päätöslauselma, josta äänestettiin laajasti torstaina 10. kesäkuuta Euroopan parlamentissa. Se aikoo pakottaa komission panemaan nopeasti täytäntöön vuoden 2020 lopussa hyväksytyn ehdollisuusmekanismin, jonka mukaan yhteisön varojen, erityisesti elvytyssuunnitelman, maksamisen edellytyksenä on oikeusvaltion kunnioittaminen. Se on suunnattu erityisesti Unkarille ja Puolalle, joita vastaan ​​komissio on lisäksi hiljattain käynnistänyt niin sanotut “7 artiklan” menettelyt, jotka teoriassa voivat johtaa pakotteisiin jäsenmaita vastaan, jotka eivät noudata demokraattisia sääntöjä. “Teoriassa”, koska se merkitsee epätodennäköistä yksimielistä äänestystä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Didier Reynders oikeusvaltiosta: “Joissakin maissa, kuten Puolassa ja Unkarissa, ongelma on järjestelmällinen”

Parlamentin jäsenten laatima teksti herättää välttämättömyyden puolustaa perusarvoja unionissa, kun he sanovat, “Tilanne heikkenee edelleen” tiedotusvälineiden vapauden, yhdistymis- ja kokoontumisoikeuksien, naisten, maahanmuuttajien, homoseksuaalien, transseksuaalien, henkilöiden jne. oikeuksissa. Komissio ja neuvosto eivät käytä käytettävissään olevia välineitä ja viivyttelevät parlamentaarikkojen mukaan ehdollisuussäännön soveltamista, josta oli vaikea neuvotella joulukuussa 2020.

Sovittuaan 750 miljardin euron elvytyssuunnitelman kaksikymmentäseitsemän ilmoitti, että tämä mekanismi sitoo vuodesta 1On Tammikuussa 2021 maksettiin eurooppalaista rahaa oikeusvaltion periaatteiden noudattamiseksi. Varsova ja Budapest olivat päinvastaisia ​​ja lopulta löytyi järjestely: jos maa päättää viedä asian unionin tuomioistuimeen ratkaistakseen tämän välineen laillisuuden, komissio odotti Luxemburgin tuomareiden päätöstä ennen jatkuu. takavarikoida ja saattaa ensimmäinen asia neuvoston käsiteltäväksi – jota on kuultava. Unkari ja Puola ovat tietysti päättäneet haastaa tuomioistuimen.

Lue myös artikkeli marraskuusta 2020: Unkari ja Puola estävät Euroopan elvytyssuunnitelman

Parlamentin jäsenten mielestä on kiireellistä toimia jo ennen kuin on annettu tuomio, jonka tuomarit eivät anna ennen vuoden loppua. He huomauttavat, että äskettäin yhteisöjen tuomioistuin pani merkille myös Puolan, Unkarin ja Tšekin tasavallan tekemät uudet rikokset, kun taas Bulgaria itse rankaisi bulgarialaisia ​​oligarkkeja.

“Käytä mahdollisimman paljon tilaa”

Suurin osa parlamentin jäsenistä (lukuun ottamatta euroskeptikkoja ja äärioikeistoja) kieltäytyy tyytymästä komission nyt lupaamiin “suuntaviivoihin” mekanismin soveltamiseksi ja jotka joutuisivat vain neuvojen ohjaaman harhautuksen kohteeksi. “Mikään suuntaviiva ei voi heikentää lainsäätäjän aikomusta”, ilmaisee päätöslauselman vedoten Strasbourgin edustajakokouksen etuoikeuteen.

Sinulla on 53,27% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

oma sivusto