June 24, 2021

Nigeriassa Twitterin keskeyttäminen tuomittiin “keinona kaventaa mediaa”

Twitterin keskeyttäminen ja sitten hallituksen määräys audiovisuaaliselle medialle poistaa heidän tilinsä eleellä “Isänmaallinen”, järkyttyi syvästi Nigeriasta, nuoresta maasta, joka on hyvin yhteydessä toisiinsa ja jossa tämä sosiaalinen verkosto on tärkeä sosiaalisen protestin väline. Yli 120 miljoonalla nigerialaisella on nyt pääsy Internetiin, ja lähes 20% heistä eli 40 miljoonaa ihmistä sanoo olevansa Twitter-tilin Lagosissa sijaitsevan tilastotutkimusyrityksen NOI Polls mukaan.

Tämä erittäin korkea luku – esimerkiksi Ranskassa on vain 8 miljoonaa tilaajaa – voidaan selittää erityisesti “Suurella ja nuorella väestöllä, mutta myös diasporan painolla, erityisesti Yhdysvalloissa, tai Nigerian tähtien maailmanlaajuisen tunnettuuden perusteella” elokuva- tai afropop-musiikki, analyysi AFP Manon Fouriscotille, sosiaalisten verkostojen käytön asiantuntija Afrikassa ja Connected Africa -yhteisön perustaja.

Lue myös Nigeria haluaa maan radio- ja televisioasemien poistavan Twitter-tilinsä

Mutta tutkimukset osoittavat myös, että Twitteriä, toisin kuin muut sosiaaliset verkostot, käytetään ylivoimaisesti Nigeriassa “Anna ääni äänettömille” tai “Haasta hallitus siitä, mikä on maassa vikaa”, NOI-kyselyjen mukaan. “Twitter on Nigeriassa ja yhä useammalla mantereella keino kansalaisyhteiskunnille ilmaista itseään, mobilisoitua ja herättää kansainvälistä mielipidettä”, korostaa Manon Fouriscot.

“Digitaalinen valvonta” ja “kyberhyökkäykset”

Lokakuussa 2020 #EndSARS-liike SARS-poliisiyksikön väkivaltaa vastaan, josta oli tullut nuorisoliike vallassa olevaa voimaa vastaan, räjähti ensin Twitterissä ennen kuin meni kadulle. #EndSARS oli kahden päivän ajan jaetuin hashtag maailmassa. Afropop-kuvakkeet kuljettivat miljoonille tilaajille ja välittivät sitten suuret kansainväliset vaikuttajat. Seuraavat mielenosoitukset olivat Nigerian nykyaikaisen historian tärkeimpiä aiheita, jotka herättivät pelkoja vallan epävakauttamisesta, ennen kuin ne laskettiin veriin.

“Viime vuosina Nigerian hallitus on tiukentanut verkkomedian valvontaa”, toteaa Kian Vesteinsson, tutkija Freedom Housesta, ihmisoikeuksien seurantaorganisaatiosta. “Nigerian toimittajat ja lehdistöryhmät väittävät olleen digitaalivalvonnan kohteena ja tietoturvajoukkoihin liittyvien kyberhyökkäysten uhreja”, vakuuttaa tämä asiantuntija teknologian ja demokratian kysymyksissä. Mutta keskeyttämällä Twitterin määräämättömäksi ajaksi viranomaiset, jotka varmistavat, että foorumi halusi horjuttaa maata antamalla Biafranin separatistien ilmaista itseään ja poistamalla twiittejä presidentti Muhammadu Buharilta, ovat ottaneet uuden askeleen.

Lue myös Nigeriassa poliisiväkivallan vastainen mobilisointi on saamassa vauhtia

Maanantaina kansallinen audiovisuaalialan sääntelyelin (NBC) pyysi kaikkia maan radio- ja televisioasemia poistamaan Twitter-tilinsä ja varoitti, että tämän sosiaalisen verkoston käyttöä pidetään “Antipatriotique”. VPN: n (virtuaalinen yksityisverkko) käyttöä, joka sallii pääsyn Twitteriin ohittaen Nigerian saarto, pidetään myös rikkomuksena, tietoministeri varoitti, vaikka tältä osin ei ole lakia. merkityksestä ei ole äänestetty parlamentissa.

Ihmisoikeusjärjestöt väittävät, että tämä säännös rikkoo perusvapauden periaatteita, jotka on vahvistettu vuoden 1999 perustuslaissa, joka on virallinen päivä sotilasjärjestelmien päättymiselle.

“Nigeria on palannut diktatuuriin”

“Twitterin vaientaminen on ennen kaikkea keino kaventaa mediaa”, vakuuttaa AFP: n suuren televisiokanavan web-johtaja: “Meidän on reagoitava, koska jos emme reagoi siihen, he voivat mennä vielä pidemmälle. “ Mediaryhmä, DAAR Communications, ilmoitti tehneensä valituksen taloudellisten etujensa vahingoittamisesta. Toiset, kuten Arise TV, jatkoivat Twitterin käyttöä jakamaan päivän uutisia toimistoistaan ​​Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Yhdysvalloissa direktiivin kiertämiseksi.

“Nigeria on palannut diktatuuriin”, sanoi nigerialainen kirjailija Kola Tubosun suorasukaisesti kansainvälisen lehden toimituksessa Ulkopolitiikka. “Meillä on tunne, että olemme vuonna 1984, jota hallitsee sotilaallinen hallinto”, hän kirjoittaa viitaten vuoteen, jolloin Muhammadu Buhari valloitti maan ensimmäisen kerran vallankaappauksen jälkeen yleisesti.

Mutta Youth 2.0 on jo järjestämässä itsensä uudelleen sosiaalisissa verkostoissa hashtagin #KeepItOn (“jatka”) alla ja yrittää järjestää suositun liikkeen 12. kesäkuuta. Maanantai-iltana ClubHouse-alustalla, trendikkäässä uudessa sosiaalisessa keskusteluverkostossa Nigeriassa, tuhannet Internet-käyttäjät kokoontuivat vastaamaan kysymyksiin, kuten “Kuinka estää diktatuuri? “ tai ”Kaksikymmentäkolme vuotta sitten Abacha kuoli [l’ancien chef de la dictature militaire des années 1990]. Mitä olemme oppineet tuosta ajasta? “ Ja keskustelimme … ilman VPN: ää.

Maailma AFP: n kanssa

Hyppää tänne