June 24, 2021

oppositio kritisoi Berliinin kanssa saavutettua sopimusta

Namibian oppositiojäsenet tiistaina (8. kesäkuuta) kiusasivat parlamentissa Saksan kanssa tehtyä sopimusta tuhansien Hereron ja Naman kansanmurhasta siirtomaa-ajanjaksona syyttäen Windhoekia siitä, että he olivat sulkeneet heidät neuvotteluista, aivan kuten kahden heimon edustajat. ”He ovat sulkeneet pois namibialaisten yhteisöt. Se, mitä hallitus on tehnyt, on apartheidi ”, hyökkäsi oppositiomaisen maattomien ihmisten liikkeen Namibian (LPM) Edson Isaacksia vastaan ​​sanoen, että kahden hallituksen väliset neuvottelut ovat johtaneet “Alennussopimus”.

Yli viiden vuoden tiukkojen neuvottelujen jälkeen Saksa myönsi toukokuun lopussa sitoutuneensa “Kansanmurha” tällä eteläisen Afrikan alueella, jonka se asitti vuosina 1884–1915 ja ilmoitti maksavansa yli 1,1 miljardia euroa kehitysapua kolmenkymmenen vuoden aikana. Sopimus, jonka Namibian hallitus hyväksyi nimellä “Askel oikeaan suuntaan”, hylkäävät monet namibialaiset, mukaan lukien Herero- ja Nama-yhteisöjen edustajat, joiden mukaan heitä ei ole kutsuttu neuvottelupöytään.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Saksa pyytää Namibialta anteeksiantoa Hereron ja Naman kansanmurhasta

“Pettit meidät”, syytti toista LPM: n edustajaa, Utaara Mootua. “Tämä sopimus voidaan allekirjoittaa Saksan ja Namibian hallituksen välillä, mutta valtava enemmistö sekä Nama- ja Herero-kansat hylkäävät sen ansaitsemallaan halveksunnalla”varoitti toisen oppositiopuolueen, kansallisen yhtenäisyyden demokraattisen järjestön (NUDO) johtaja Josef Kauandengea.

“Riittämätön” korvaus

Parlamentin edessä kutsuneen Namibian pääministerin Saara Kuugongelwa-Amadhilan mukaan “Pysy yhtenäisenä”, asianomaiset yhteisöt olivat “Täysin kuultu neuvottelujen aikana”. Kahden maan ulkoministerien on allekirjoitettava sopimus päivämääränä, jota ei ole vielä asetettu. Saksa on myös sitoutunut antamaan virallisen anteeksipyynnön.

Tätä sopimusta arvostellaan myös tuen korvauksen suuruudesta “Loukkaaminen” kahden yhteisön edustajat. Viime viikolla Namibian varapuheenjohtaja myönsi, että 1,1 miljardin euron summa oli “Riittämätön”varmistamalla, että siitä neuvotellaan uudelleen hankkeiden toteutuessa. Apua, jonka pitäisi hyötyä kahden heimon jälkeläisistä, käytetään erityisesti maan hankintaan, teiden rakentamiseen maaseutualueille, vesihuoltoon ja viemäröintiin. Noin 50 miljoonaa euroa käytetään myös Namibian siirtomaa-aikojen arkistojen säilyttämiseen.

Saksan siirtokunnan aikana tehdyt rikokset ovat myrkyttäneet maiden väliset suhteet monien vuosien ajan. Saksalaisten armeijan ja uudisasukkaiden tekemät ainakin 60000 Hereron ja noin 10000 Naman verilöydöt vuosina 1904-1908 ovat monien historioitsijoiden mielestä XX luvun ensimmäisiä kansanmurhiae vuosisadalla. Namibian viranomaiset vaativat muodollista anteeksipyyntöä ja hyvityksiä, mutta Saksa oli toistuvasti vastustanut sitä vedoten Namibialle miljoonien eurojen kehitysapuun sen itsenäisyyden jälkeen vuonna 1990.

Maailma AFP: n kanssa

Hyppää tänne