June 22, 2021

Turvallisuusneuvosto hyväksyi Antonio Guterresin toiseksi toimikaudeksi pääsihteerinä

Hän oli yksin juoksussa. Turvallisuusneuvosto hyväksyi tiistaina 8. kesäkuuta toisen toimeksiannon Antonio Guterresille, 72, johtamaan YK: ta vuosina 2022–2026. Kymmenkunta yksittäistä ehdokasta ei hyväksytty sillä perusteella, että ”yksi Yhdistyneiden Kansakuntien 193 jäsenmaata. YK: n yleiskokouksen on vahvistettava virallisesti Portugalin entinen pääministeri, joka on ollut virassa tammikuusta 2017 lähtien.

Ensimmäisen kauden jälkeen, joka on omistettu Donald Trumpin organisaation yksipuolisen politiikan mahdollisten dramaattisten seurausten rajoittamiselle, Antonio Guterresilla on oltava “Taistelusuunnitelma kaikista palavista kriiseistä”, tuomari diplomaatin.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Antonio Guterres: “Pandemia testaa tasa-arvon ja ihmisarvon nimissä tehdyn sitoumuksen kunnioittamista”

Tällä alueella sen ennätys on ollut heikko viiden vuoden ajan, Syyria, Jemen tai Mali ovat epätoivoisesti puuttuneet poliittisesta ratkaisusta. Pohjois-Makedonialle on löydetty nimi ja rauha on alkamassa Libyassa, mutta YK: lla on ennen kaikkea tukeva rooli libyalaisten aloittamassa prosessissa.

Kulissien takana olevan diplomatian seuraaja Antonio Guterres vakuuttaa kuluttavansa runsaasti täällä välttääkseen Kyproksen konfliktin pahenemisen, yrittääkseen hillitä Etiopian vallan sotamaista taipumusta Tigrayssa ja mobilisoida turvallisuusneuvoston .

Rajoitetut tulokset

Sen toiminnan tulokset ovat rajalliset useiden nimettömästi puhuvien diplomaattilähteiden mukaan. Jotkut niistä muistuttavat YK: n passiivisuutta Burman Rohingyan kansanmurhasta vuodesta 2017 lähtien.

Toukokuun alussa Antonio Guterres huomautti “Sen toiminnan avaintekijät” perustuivat harkintaan. “Joskus ollaksesi tehokas, sinun on tehtävä se huomaamattomasti, luomaan osapuolten väliset yhteydet”. Nämä ovat “Olennaista välttää pahimmat kohtaamiset ja yrittää löytää ratkaisuja”, hän tarkensi sitten.

Poliittinen loppu, suurten ja pienempien voimien jatkuvassa paineessa, YK: n päällikkö ei vieraantanut ketään viidestä pysyvästä turvallisuusneuvoston jäsenestä (Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta) sen uusiminen.

“Olemme hänelle velkaa, että YK ei räjähtänyt Trumpin alla, mikä olisi voinut olla asia. Se ei riitä, mutta se on toisen kauden haaste ”, ennustaa diplomaatti yhdestä näistä viidestä maasta. ”Hän yritti punnita kriisien ratkaisemiseksi, mutta tekivätkö hänen edeltäjänsä paremmin? “, lisää toisen lähteen, myös nimettömänä.

Antonio Guterres on investoinut ilmastonmuutoksen torjuntaan ilman suurta vaikutusvaltaa suurvaltojen edessä, jotka jatkavat välityssotaa.

Arkistot: Antonio Guterres: “Meidän on lopetettava fossiilisten polttoaineiden tukeminen”

“Julkinen hiljaisuus ihmisoikeusloukkauksista Kiinassa”

“Emme pysty saavuttamaan tavoitteitamme ilmastonmuutoksen edessä, ellei meillä ole kolmen alueen yhdistettyä lähestymistapaa” mitkä ovat valtameret, saastuminen ja biologinen monimuotoisuus, joissa edistymisen puute on räikeä, hän totesi äskettäin.

Covid-19: n edessä hän on usein löytänyt oikeat sanat ilmiantajana pandemian meneillään olevista ja tulevista tuhoista. Mutta myös sen liikkumavara on pysynyt rajallisena niiden kansojen edessä, jotka ovat pitäneet parempana yksittäistä vetäytymistä kuin yhteistyötä taistelussa yhteistä vihollista vastaan.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Antonio Guterres: “Maailma on muuttunut, se on vaarallisempi”

Eniten YK: n entistä pakolaisasiain päävaltuutettua (2005–2015) kritisoi eniten kansalaisjärjestöt, jotka syyttävät häntä siitä, ettei hän ole tehnyt riittävästi ihmisoikeuksia. Hän puolustaa itseään ja varmistaa yksityisesti, että johtajien kokouksissa tehdään paljon enemmän kuin jälkimmäiset.

Human Rights Watch -järjestön johtajan Kenneth Rothin puolesta “Guterresin ensimmäinen kausi johti hänen julkiseen hiljaisuuteensa Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen tekemistä ihmisoikeusloukkauksista”. “Pitäisi käyttää seuraavan viiden vuoden ajan vahvaksi puolestapuhujaksi” kuten Valkovenäjälle ja Burmalle on tapahtunut vallankaappauksen jälkeen, hän lisäsi lausunnossaan.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Antonio Guterres epävakaan maailman sängyllä

Maailma AFP: n kanssa

sivu