June 22, 2021

Yliopistojen kroonisen alirahoituksen on lopputtava CNCDH: n mukaan

“Korkeakoulutuksen yleinen resurssien puute asettaa kyseenalaiseksi perusoikeuksien kunnioittamisen” : Kansallinen ihmisoikeuksien neuvoa-antava toimikunta (CNCDH) on antanut pessimistisimmän lausunnon viime vuosien yliopistopolitiikasta. Ensimmäisessä peruskoulutuksen ja keskiasteen koulutuksen saatavuutta koskevassa lausunnossaan komissio varoitti vuosi sitten kiireellisestä taata kaikille yhtäläiset mahdollisuudet ja oikeus koulutukseen. Tämä toinen lausunto, julkaistu Virallinen sanomalehti Sunnuntai 6. kesäkuuta päättää sen korkea-asteen koulutukseen, joka kasvaa jatkuvasti, noin 40 000 ylimääräistä opiskelijaa vuodessa.

Eriarvoisuus tiedon saatavuudessa, erilainen kohtelu, avoimuuden puute opastuksen, vastaanoton ja tuen suhteen, vaikeutuneet opiskelijat, akateemisen vapauden lisääntyvä rajoitus … Resurssien puutteen seuraukset ovat lukuisat, komissio huolestuttaa. , takaaja siitä, että Ranska noudattaa ihmisoikeussitoumuksiaan. “Tietyt korkeakoulutuksen haarat ovat osa köyhtymistä, hän kuvaa, vaikka yksi yliopiston tavoitteista on eriarvoisuuden hillitseminen tai jopa korjaaminen. “

Kuilut opiskelijoiden välillä näyttävät kasvavan ja myönnettävät resurssit ovat yhä riittämättömät. Periaatteessa ilmaisella korkeakoulutuksella on itse asiassa “Kustannukset, jotka todennäköisesti aiheuttavat pääsyeroja ja lisäksi “Oppilaiden perehdytys- ja valintajärjestelmässä havaitut ennakkoluulot johtavat tiettyjen populaatioiden poistamiseen korkea-asteen koulutuksesta”, toteaa CNCDH.

Lue myös haastattelu Bernard Lahiren kanssa: “Lukion opiskelijat ovat integroineet kouluhierarkiat eivätkä lähesty opintoja samalla luottavaisuudella”

Se pahoittelee myös sitä, että lukioille osoitettujen resurssien puute ohjauksessa johtaa yksityistämisen lisääntyvään saatavuuteen. “Lukio-opiskelijoilla on epätasaiset valmiudet selviytyä siitä, kuinka monenlaista toimijaa (yhdistykset, osavaltiot, yksityiset jne.) Ja lukuisilla tiedotusvälineillä (verkkosivustot, messut, painetut asiakirjat jne.) On saatavilla. heidän kykynsä ymmärtää ja hyödyntää tätä tietoa strategisesti vaihtelee erityisesti sosiaalisen taustansa mukaan, mikä synnyttää eriarvoisuutta “, jatkaa komissio.

Parcoursup, “symbolinen väkivalta”

Tämän korjaamiseksi se suosittelee kansallisen opetusministeriön vahvistamaan julkisia ohjausjärjestelmiä, erityisesti heikossa asemassa olevasta sosiaalisesta taustasta kärsiville opiskelijoille, mutta myös tukijärjestelmät, kuten tuutorointi ja mentorointi. Korkeakoulutuksen puolella Vastaanottokapasiteetin on kärsivillä aloilla lisättävä, ja niihin on liitettävä asianmukaiset henkilöstö- ja rahoitusresurssit ottaen samalla huomioon tarjotut mahdollisuudet.

Sinulla on 42,32% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Saat lisätietoja