June 24, 2021

“Eläkeiän nostaminen on enemmän uudistusta viisivuotiskauden alussa kuin lopussa”

Vaikka hallitus harkitsee laillisen eläkeiän nostamista ennen viiden vuoden toimikauden päättymistä, Arfilia-ryhmän ja konsulttiyrityksen Alixion puheenjohtaja Raymond Soubie uskoo, että “Se on pikemminkin viisivuotiskauden alun kuin lopun uudistus”. Nicolas Sakozyn entinen sosiaalineuvonantaja katsoi, että uudistus vuonna 2010, kun entinen valtionpäämies päätti nostaa tätä rajaa 60: stä 62 vuoteen, “Epäilemättä poliittinen lasku julkisessa mielessä ja osallistunut vuoden 2012 tappioon” entisen tasavallan presidentin.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Eläkkeet: hallituksen tutkima polku laillisen iän nostamisesta

Mitä mieltä olisit laillisen eläkeiän nostamisesta?

Minulle tämä on ainoa mahdollinen toimenpide, kun otetaan huomioon eläkejärjestelmien nykyinen ja ennakoitava alijäämä. Loput eivät ole tilanteen mukaisia: se on putki. Vuonna 2010 tämä virstanpylväs kosketti ensimmäistä kertaa kolmekymmentä vuotta. Kysymys kuuluu: milloin tämä uudistus tehdään? Mielestäni se on pikemminkin uudistus viiden vuoden kauden alusta kuin loppu. Se on niin välttämätöntä, että sitä ei pidä pilata heittämällä sitä ennenaikaisesti.

Luuletko, että nykyään on olemassa tapa kulkea?

Olemme hyvin lähellä presidentinvaaleja, puhumattakaan kampanja-ajasta. Parametri- ja budjettiuudistus eroavat suuresti hallituksen alun perin toivomasta ja idyllisenä esitetystä systeemisestä uudistuksesta, jossa kaikki etsivät enemmän oikeutta ja tilinsä. Ja muistakaa loputtomat keskustelut, jotka käytiin kaksi vuotta sitten keskeisen iän ympärillä, mikä oli huomattavasti vähentynyt muoto laillisen iän alentamiseksi. Hallituksella on monia vaikeasti käsiteltäviä aiheita: päästä irti “hinnasta riippumatta” ilman liikaa vahinkoa, varmistaa, että talouskone elpyy, varmistaa, että sopeutuminen uusiin haasteisiin ja uusiin taitoihin tapahtuu … On vaikea päästä mukaan sellaisiin aiheisiin kuin eläkkeet, jotka ovat pitkäaikaisia, varsinkin kun emme tiedä, millainen sosiaalinen ilmapiiri tulee olemaan.

Kuinka arvioisit tämän ilmaston?

Nykyään se on ilmeisesti rauhallinen, mutta se ei ole epänormaalia tunnetulla kaudella, etusijalla on taistelu Covidia vastaan ​​ja sen välittömät taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset. Huomenna elpyminen kiihtyy epäilemättä. Tällä hetkellä jännitteet todennäköisesti ilmaantuvat, koska valtion on vähitellen vähennettävä myöntämiään tukia. Jotkut tuntevat sen jälkeen todellisissa vaikeuksissa. Voi syntyä epäoikeudenmukaisuuden tunne. Mutta sosiaalisissa asioissa pahin ei ole koskaan varmaa, varsinkin kun hallitus kiinnittää kaiken huomionsa sosiaalisten levottomuuksien välttämiseen presidenttikampanjan aikana.

Sinulla on 38,03% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tärkeä linkki