June 22, 2021

Euroopan parlamentti kehottaa Marokkoa lopettamaan “painostuksensa” Espanjaan

Euroopan parlamentti äänesti torstaina 10. kesäkuuta suurella enemmistöllä (397 puolesta, 85 vastaan) ja monia tyhjää (196) päätöslauselmassa, jossa Marokkoa kehotettiin lopettamaan «Puristus» järjestämällä kansalaistensa valtava kulku Espanjan erillisalueelle Ceutaan. Noin 10000 ihmistä onnistui pääsemään rajakaupunkiin 18. ja 19. toukokuuta hyödyntämällä Marokon puolella tapahtuvaa valvonnan lieventämistä. Siitä lähtien 8000 heistä on palautettu Marokkoon. Siellä olevien 2 000 ihmisen joukossa 1100 alaikäistä ei voida karkottaa Espanjan lain mukaan.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “Kaikki siitä”: huolimatta maahanmuuttajista, jotka saapuivat uimassa tai kävellen Ceutaan ja palasivat Marokkoon

Parlamentin jäsenet muistuttavat, että ilmiö ei liity muuttoliikkeeseen, vaan siihen, että Espanja vastaanotti huhtikuussa Brahim Ghalin, Polisario-rintaman Saharawin separatistien johtajan. Saapunut hoitamaan Covid-19: een liittyviä komplikaatioita, se on nyt palannut Algeriaan.

Parlamentti kehottaa erityisesti palauttamaan alaikäiset perheisiinsä nopeasti YK: n lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaisesti. Päätöslauselman tarkoituksena oli kuitenkin ensisijaisesti vakuuttaa Espanjalle kumppaneidensa tuki ja antaa koordinoitu vastaus kysymykseen, joka kirjoittajiensa mielestä ei rajoitu Rabatin ja Madridin välisiin ristiriitaisiin suhteisiin, vaan koskee koko Euroopan unionia. (EU).

Marokko, “etuoikeutettu kumppani”

Euroopan toimielimet ovat toistaiseksi osoittaneet suurta varovaisuutta, jotta ne eivät vaikeuta suhteita Marokkoon, ”Etuoikeutettu kumppani” naapuruuspolitiikkaa, jossa sillä on vuodesta 2008 lähtien “edistynyt asema”. Valtakunta on kolmas tähän politiikkaan osoitettujen EU: n varojen saaja.

Rabatia pidetään myös tärkeänä soturina terrorismin ja huumekaupan torjunnassa. Siksi komissio ja Eurooppa-neuvosto rajoittuivat muistuttamaan muutamia periaatteita, mukaan lukien unionin ulkorajojen loukkaamattomuus, ja mainitsemaan kaksikymmentäseitsemän kannan Länsi-Saharasta: Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselmien perusteella se puolestapuhujia “Neuvotteluratkaisun etsiminen” tähän konfliktiin.

Ei siis ole syytä jäljitellä Yhdysvaltoja, joka muutama päivä ennen Donald Trumpin toimikauden päättymistä oli tunnustanut Marokon itsemääräämisoikeuden koko Länsi-Saharan alueella. Ja tekstissä ei viitata Rabatin mainitsemaan diplomaattisuhteiden mahdollisen katkeamisen uhkaan Espanjan kanssa.

Sinulla on 53,36% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

hyödyllinen linkki