June 22, 2021

Tuhannet mielenosoittajat mobilisoivat jälleen Kolumbiassa presidentti Ivan Duquea vastaan

Maata huhtikuun lopusta lähtien ravistellut poliittinen ja sosiaalinen kriisi kannustaa kolumbialaisia ​​edelleen. Tuhannet ihmiset protestoivat jälleen keskiviikkona 9. kesäkuuta presidentti Ivan Duquea vastaan ​​Kolumbiassa, missä ennennäkemättömän laajuiset mielenosoitukset ovat tappaneet kymmeniä ihmisiä ja vaikka neuvottelut hallituksen kanssa eivät edisty.

Useiden kaupunkien kaduille mielenosoittajat vaativat erityisesti poliisitoimien lopettamista ja yhtenäisempää julkista politiikkaa Covid-19-pandemian taloudellisten vaikutusten vuoksi, joka on upottanut 42 prosenttia maan viisikymmentä miljoonasta asukkaasta köyhyyteen .

“Tarvitsemme näkökulmia, että koulutus, terveys on oikeus eikä etuoikeus! “, sytyttää Sofia Perico, 15-vuotias lukiolainen, joka tuli esittelemään perheensä kanssa hotellin edessä pääkaupungin keskustassa, jossa Amerikan ihmisoikeustoimikunnan (IACHR) valtuuskunta käy sen kokoukset. “Haluamme muutoksen sosiaalipolitiikassa, talouspolitiikassa (…), ihmiset eivät yksinkertaisesti enää kestä sitä ”, lisää professori Dernir Galvis, toinen mielenosoittaja.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös ”Meillä ei ole työtä eikä tulevaisuutta. Meillä ei ole muuta menetettävää kuin elämämme ”: Kolumbian nuoriso sortojen edessä

Väkivaltaiset ristiriidat poliisin kanssa

Sosiaalinen kriisi, joka puhkesi 28. huhtikuuta verojen korotussuunnitelmaa vastaan ​​(joka on sittemmin peruutettu), johtaa melkein päivittäin vaihtelevan tärkeisiin mielenosoituksiin, erityisesti maan lounaaseen vaikuttaviin esteisiin ja väkivaltaisiin yhteenottoihin poliisin kanssa. Kansainvälinen yhteisö tuomitsi poliisin liialliset ja väärinkäytökset, mikä motivoi IACHR: n vierailua 6. – 10. Kesäkuuta.

Bogotassa alkuperäiskansat yrittivät myös kaataa Christopher Columbuksen ja katolisen kuningatar Isabellan patsaat, jotka sijaitsevat El Doradon kansainväliselle lentokentälle johtavalla kadulla. “Täällä haluamme tuomita nämä yli viisisataa vuotta sitten tehdyt rikokset ihmiskuntaa vastaan, jotka tehdään edelleen tänäkin päivänä. Tavat hallita ja torjua kansaa pysyvät samana “sanoi 36-vuotias intiaani Edgar Velasco, joka mielenosoitti patsaiden lähellä, joiden lähestymisen poliisi piiritti.

Konservatiivien presidentti Duque ilmoitti sunnuntaina ihmisoikeuksien kunnioittamiseen tähtäävästä poliisiuudistuksesta, mutta on herättänyt kritiikkiä luvattujen toimenpiteiden rajoitetusta soveltamisalasta.

Lue myös Kolumbia: Poliisi, jota kritisoidaan mielenosoittajien sortamisesta, uudistetaan

Yli 60 ihmistä, mukaan lukien kaksi poliisia, on kuollut mielenosoitusten alkamisen jälkeen viranomaisten ja kansanpuolustajan, julkisten oikeuksien suojeluelimen, mukaan. Kansalaisjärjestö Human Rights Watch vakuutti puolestaan ​​keskiviikkona vastaanottaneensa “Uskottavat irtisanomiset” kolmekymmentäneljä kuolemaa, joista kaksikymmentä johtui ilmeisesti poliisista, joista kuusitoista aiheutui “Tappaa”. Puolustusministeriön raportin mukaan lähes 2400 siviiliä ja poliisia loukkaantui myös melkein puolitoista kuukautta kestäneissä mielenosoituksissa.

Maailma AFP: n kanssa

Voit kokeilla tästä