June 22, 2021

“Verkkorikollisuudella on vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen”

Vuotta leimasivat Ranskassa ja ulkomailla ransomware-hyökkäykset, haittaohjelmat, jotka estävät koneita ja vaativat lunnaita. Tunnustamalla ilmiön vakavuuden, tietojärjestelmien turvallisuuden kansallisen viraston (Anssi) johtaja, joka julkaisi vuosikertomuksensa torstaina 10. kesäkuuta, sanoi olevansa “Optimistinen” tähän tiedostoon. Hän väittää olevansa kuitenkin paljon huolestuneempi valtion hakkereista, jotka ovat edelleen hyvin aktiivisia Ranskan alueella.

Katso myös tiedostomme: Ransomware-hyökkäykset: aalto

Kuinka tärkeä ransomware-uhka on yrityksille?

Emme vieläkään tiedä, miten mitata lunnasohjelman taloudellisia vaikutuksia. Suurten yritysten, säänneltyjen toimijoiden tasolla se vastustaa. Toisaalta ETI: n tasolla [entreprises de taille intermédiaire], Pk-yritykset [petites et moyennes entreprises], se on kallista, mutta emme tiedä miten mitata sitä. Mitä tulee sairaaloihin tai paikallisiin yhteisöihin kohdistuviin hyökkäyksiin, ongelma ei ole taloudellinen, vaan yhteiskunnan toiminnan ongelma. Verkkorikollisuudella on vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen.

Useita kuukausia erityisesti Dax (Landes) – ja Villefranche-sur-Saône (Rhône) -sairaaloihin kohdistuneiden hyökkäysten jälkeen, missä olemme? Mitä toimenpiteitä on toteutettu?

Paljon riippuu varmuuskopioiden laadusta. Lunnaita ei maksettu, joten ei salauksenavainta. Villefranche aloitti hyvin. Toisissa se on monimutkaisempi. Olemme juuri lisänneet sata sairaalaa tärkeimpien palvelujen tarjoajien luetteloon [une catégorie d’organismes soumis à des obligations en termes de cybersécurité]. Se on erittäin vahva viesti. Osana elvytyssuunnitelmaa Anssilla on 136 miljoonan euron budjetti julkisten toimijoiden turvallisuustason nostamiseksi. Tämän kirjekuoren ansiosta voimme rahoittaa sairaaloiden ja paikallisviranomaisten tarkastuksen yksityisten palveluntarjoajien kautta.

Yhdysvallat on juuri ilmoittanut joukosta toimenpiteitä ransomware-operaattoreita vastaan ​​ja sanoo, että se on Bidenin hallinnon ensisijainen tavoite. Onko Ranska samalla aallonpituudella?

Aiomme tehdä amerikkalaistyylisiä lausuntoja sanomalla, että se vastaa terrorismia? En ole varma. Pelko on aina, että näkyvä osa piilottaa näkymättömän, mikä on melkein huolestuttavampaa. Vakoilua ja esiasetusta koskevat kysymykset [pour du sabotage potentiel] ovat ehdottoman suuria. Vietämme suurimman osan ajastamme ei lunnasohjelmille, vaan vakoojainfrastruktuureille, jotka löydämme taskulampulla joka viikko. Suurten valtioiden kyberavaruudessa esiintyy maailmanlaajuista aggressiivisuutta, tämä on tarinan tarkoitus.

Sinulla on jäljellä 75,76% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

hyödyllisiä resursseja