June 22, 2021

“Kuten Kiinassa, Venäjän johtaja muuttaa historian taistelukentäksi”

Antoon De Baets on historian, etiikan ja ihmisoikeuksien professori Groningenin yliopistossa Alankomaissa. Yli 200 julkaisun kirjoittaja, erityisesti kirjoittanut Rikokset historiaa vastaan (Routledge, 2018). Vuodesta 1995 hän on johtanut historioitsijaverkostoa Huolestuneiden historioitsijoiden verkosto.

Mitä käsite ”Rikokset historiaa vastaan” kattaa, jonka edistäjä olet?

Tämä käsite on innoittamana rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Se perustuu historian tuottajia, toisin sanoen kaikkia historiallisia lähteitä käsitteleviin, historian tuottajien salamurhien ja katoamisten, henkilökohtaisten hyökkäysten, mielivaltaisten vainojen kautta. , maan kulttuuriperinnön tahallinen tuhoaminen, mutta myös infox, disinformaatio, johon sisältyy julmuuksien, sotarikosten ja tiettyjen historian osien kieltäminen. Minulla on melko kattava luettelo vainotuista historioitsijoista 75 maassa, joista viidesosa työskenteli Neuvostoliitossa. Jo tammikuussa 1918 Lenin sanoi: ”Vallankumous ei tarvitse historioitsijoita. “

Neuvostoliitto on kadonnut, mutta oletko huolissasi tämän päivän Venäjältä, joka väittää perintönsä perustuslaissa?

Venäjän tilanne on pohjimmiltaan erilainen kuin Neuvostoliiton aika. Historiallisten murhat eivät todellakaan ole verrattavissa 1930-luvulle, mutta FIDH: n julkaisemaan raporttiin [Fédération internationale des droits de l’homme] todistaa silmiinpistävästi, että kaikki historiaa vastaan ​​tehtyjen rikosten muodot yhdistyvät. Tällainen historioitsija [Sergueï] Koltyrin kuoli vangittuna, Natalia Estemirova [historienne et journaliste, membre de l’ONG Mémorial] murhattiin, aivan kuten Paul Klebnikov [historien-journaliste américain d’origine russe] koska he kirjoittivat Tšetšeniasta … Toisten piti lähteä maasta tai vainotaan kuten historioitsija Juri Dmitriev.

Aktivistit asettavat Tverissä toukokuussa 2020 muistolevyt kunnianosoitukseksi suuren terrorin ja Katynin verilöylyn uhreille.

Huomaa myös, että Katynin kaltainen verilöyly [l’assassinat de milliers d’officiers polonais par le NKVD au printemps 1940], tunnustettu vuosia, on nyt tukahdutettu. Se on tuskin uskottavaa niin suuren työn jälkeen. Kieltäminen on historiaa koskevan rikoksen viimeinen vaihe.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuinka Vladimir Putin houkuttelee historioitsijoita kirjoittamaan entistä paremmin Venäjän historiaa

Tilanne on huonontunut 2000-luvulta lähtien Putinin autoritaarisen hallinnon aikana, ja se pahenee. Maailmassa on melko monta perustuslakia, jotka määräävät historian kirjoittamisen, kuten tehtiin vuonna 2020, kun otettiin käyttöön käsite “Historiallinen totuus” perustuslaissa! Kuten Kiinassa, Venäjän johtaja muuttaa historian taistelukentäksi laillistamaan vallansa kehittämällä yhtenäisen näkemyksen, jota tukee logiikka, jota ei pidä aliarvioida, ja tärkein hänen käytettävissään oleva ase koskee tietysti lainsäädäntöä. Oikeudellinen kehys on pakottava, kattava ja tehokas. Se todistaa huomattavasta epäselvyydestä, koska harvat muistot tai viralliset aloitteet, joiden tarkoituksena on heikentää laillista kritiikkiä, jättävät tarkkailijan joskus hämmentyneeksi.

Sinulla on 21,18% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

etsi tämä