June 24, 2021

Malissa sekavia reaktioita operaation “Barkhane” lopussa

Uusi väliaikainen presidentti eversti Assimi Goïta tiesi olevansa Ranskan tutkalla 24. toukokuuta tapahtuneen vallankaappauksensa jälkeen. Pariisin 3. kesäkuuta ilmoittama kahdenvälisen sotilaallisen yhteistyön keskeyttäminen oli ensimmäinen juntalle lähetetty varoitussignaali.

Valtion laitoksessa tiesimme myös, että Emmanuel Macron hyötyisi epäilemättä tästä toisesta vallankaappauksesta alle yhdeksän kuukauden kuluessa “Rynnäkkö rikkomukseen” ja ilmoitettava “Barkhanen” supistamisesta, rakas Ranskan presidentille N’Djamenan huippukokouksen jälkeen viime helmikuussa. Mutta ilmoitus ulkomaanoperaation päättymisestä 11. kesäkuuta koskee Bamako a “Brutaali yllätys” joka kulissien takana huolestuttaa viranomaisia ​​tällä hetkellä hiljaa.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Mali: Pariisi keskeyttää sotilaallisen yhteistyönsä Bamakon kanssa painostamaan juntaa

Eversti Goïta ja hänen pääministeri Choguel Maïga uskoivat antaneensa riittävät takeet kansainväliselle yhteisölle etenkin kunnioittamalla vaalikalenteria, jonka on tarkoitus lopettaa siirtyminen helmikuussa 2022. Etenemissuunnitelma, “Esitellään hallituksen päälinjat eri sitoumusten noudattamiseksi”, piti esitellä heinäkuun loppuun mennessä ja hallitus “Suurimmaksi osaksi siviili” nimitetään lähipäivinä.

”Hyvä ranska”

Naapurivaltioiden päämiehillä oli jopa 9. kesäkuuta “Onnittelut” ja “Kannustettu” uudet viranomaiset. Tämän kesäkuun 11. päivänä Emmanuel Macronin sanat kritisoivat niitä “Päätös tunnustaa sotilaallinen putchisti”, meni huonosti Bamakossa. Aivan kuten punaisen linjan neuvotteluissa jihadistien kanssa, jotka Ranskan presidentti mainitsi.

“Emmanuel Macronin tulisi kiinnittää huomiota viestintäänsä. Kun se saa tietyn sävyn, malialaiset kokevat sen häiriönä. Se voidaan ymmärtää ”, korostaa entinen ministeri Ibrahim N’Diaye. Joulukuussa 2019 Ranskan presidentin kutsua Paulle G5 Sahelin valtionpäämiesten oli jo pidetty epädiplomaattisena. Puolitoista vuotta myöhemmin jotkut malialaiset kokevat Pariisin puheen “Vielä yksi loukkaus”, viime kuukausina lisääntyneen ranskalaisen läsnäolotunnelman yhteydessä.

“Hyvä räiskintä”, kuulimme 11. kesäkuuta Bamakossa. Kahdeksan vuoden ranskalaisen sotilaallisen väliintulon ja lievästi vastakkaisten tulosten jälkeen suuri osa malialaisia ​​hylkää vastuun terrorismin laajentamisesta Ranskaan. Pariisi olisi sotilaallisesti tehoton ja poliittisesti liian invasiivinen.

“Valtion romahtamisen vaara”

Mutta Pohjois-Malissa tarina on erilainen. “Bamakoisit eivät tienneet sotaa! He huutavat Ranskalle lähtevänsä ymmärtämättä, että päivä, jolloin “Barkhane” jää eläkkeelle, Mali on ohi. Jihadistit tarttuvat kaupunkeihin sodan alkaessa vuonna 2012 ”, huolestutti entistä pohjoisesta kapinallista, allekirjoittaneen vuoden 2015 rauhansopimuksen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Barkhanen pään riskit ja vaarat Sahelissa

Huoli leviää myös YK: n vakautusoperaatioon Malissa (Minusma). Tämän kesäkuun 11. päivänä, muutama tunti ennen Emmanuel Macronin ilmoitusta, hänen johtajansa El-Ghassim Wane puhui peloistaan: “Ranskan yhteistyön keskeyttäminen Malin kanssa voi lisätä Minusman tehtävien lisääntymistä” ja “On myös mahdollista, että joukkojamme voidaan kohdistaa enemmän painostusta.” Minusma, jonka mandaatti ei ole terrorismin torjunta ja jonka tukikohdat ovat hyökkäysten kohteena (14 viimeisen kolmen kuukauden aikana), pelkää eristystä.

Jotkut diplomaatit pelkäävät puolestaan ​​muutamien Pohjois-Malissa edelleen olevien siviilihallintojen lennon (YK: n mukaan 14% huhtikuun lopussa), jos “Barkhane” vähentäisi sen vaikutusvaltaa. “Valtion romahtamisen riski on todellinen”, liukastuu yhden heistä. Vaikka toistaiseksi “Mikään ei ole ennustettavissa, kaikki tulee mahdolliseksi”.

upea viesti lukea