June 24, 2021

monia lupauksia, mutta silti vain vähän toimituksia

Yksi miljardi. Tämä on Covid-19-rokoteannosten määrä, jonka G7-maat ilmoittivat haluavansa antaa köyhimmille valtioille perjantaina 11. kesäkuuta. Rikkaiden maiden lupaukset ovat kasautuneet useita viikkoja, kun taas näiden alueiden rokotusasteet ovat nyt väestö voi palata normaalin elämän näköiseksi.

Lähes 64% aikuisista amerikkalaisista on saanut vähintään yhden annoksen, ja EU: n 53 alueella Maailman terveysjärjestön (WHO) kriteerien mukaan 30% alueen väestöstä on saanut yhden. ensimmäinen rokoteannos. Mutta rokotus on toistaiseksi edelleen rikkaiden maiden etuoikeus. Neljännes maailmanlaajuisesti annetuista 2,295 miljardista annoksesta annettiin G7-maille, joissa asuu vain 10% maailman väestöstä. Vain 0,3% oli matalan tulotason maissa WHO: n mukaan.

Covax-laite luotiin vastaamaan tähän rokoteeroon. On selvää, että toistaiseksi se ei ole saavuttanut tavoitteitaan ja että parhaiden lahjoitettujen maiden monet lupaukset ovat toistaiseksi johtaneet vain hyvin vähäiseen toimituksiin.

Kuinka tämä laite toimii?

Covax luotiin tukemaan huhtikuun lopulla 2020 perustetun Covid-19 (ACT) -työkalujen saatavuutta nopeuttavan laitteen rokotteenäkökohtaa. Tämä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus WHO: n, rokotealianssin (GAVI) alaisuudessa. ja epidemiavalmiuden innovaatioiden koalitio (CEPI) pyrkii varmistamaan rokotteiden tasapuolisen jakautumisen. Se perustuu kahteen mekanismiin: Covax-järjestelyyn ja markkinatakuuseen (AMC).

Ensimmäinen on ryhmärokotusten osto-ohjelma, johon osallistuu 190 maata, ja jonka tarkoituksena oli alun perin välttää “rokotekansallisuuden” refleksejä ja välttämättä rangaista köyhiä maita. Köyhät maat eivät siis ole ainoita, jotka hyötyvät Covaxin toimituksista. Kanada, mutta myös Uusi-Seelanti, tilasi ja sai annoksia laitteen kautta.

Salauksen purku: rokotteen hinnan ymmärtäminen tutkimuksesta injektiopulloon

Toinen, markkinatakuu, on rahoitusmekanismi, jonka avulla 92 “matalan ja keskitulotason” maata – jossa on 4 miljardia asukasta – voi osallistua Covax-järjestelyyn. Se kattaa annosten ostamisen, jotka nämä 92 maata saavat siten ilmaiseksi. Useat maat ovat lahjoittaneet AMC Covaxin rahoittamiseksi tilaamatta annosta Covaxin kautta: näin on Yhdysvalloissa, Japanissa tai jopa Euroopan unionin maissa, jotka neuvottelivat suoraan rokotteidensa ostamisesta.

Kuinka monta annosta Covax on toimittanut?

Covax-laitteella hankittiin alun perin lähes 2 miljardia annosta vuoden 2021 loppuun mennessä, mukaan lukien vähintään 1,3 miljardia annosta pieni- ja keskituloisille maille. Tavoite: antaa kaikille osallistuville maille mahdollisuus rokottaa vähintään 20 prosenttia väestöstään alkaen terveydenhuollon työntekijöistä ja heikoimmassa asemassa olevista.

Synteesi: Afrikka Covid-19: n edessä: manner on huolissaan kolmannesta aallosta

Unicefin tietojen mukaan 8. kesäkuuta mennessä alle 82 miljoonaa annosta oli toimitettu 129 maahan, joista lähes 54 miljoonaa 80 maassa Covax-markkinatakaukseen oikeutetuissa maissa. Tavoitteita ei ole vielä saavutettu, ja WHO on jatkanut hälytystä: kesäkuun loppuun mennessä 190 miljoonaa annosta puuttuu alkuperäiseen aikatauluun verrattuna.

Tämä ei kuitenkaan johdu rahoituksen puutteesta. Kesäkuun alussa hallituksilta ja yksityisiltä lahjoittajilta kerättiin yli 2,4 miljardia dollaria maksusitoumuksia, mikä nosti Covaxin markkinatakaukseen viime vuoden aikana annettujen sitoumusten määrän 9,6 miljardiin dollariin (mukaan lukien 4 miljardia Yhdysvaltoilta). GAVI: n, Rokotealianssin, mukaan nämä varat antavat Covaxille mahdollisuuden saada 1,8 miljardia rokoteannosta pienituloisille maille. Ne olisi toimitettava vuoden 2021 lopun ja vuoden 2022 alun välillä, ja niiden on suojeltava lähes 30% näiden valtioiden väestöstä. Toinen maa, Intia, saa 20% käytettävissä olevista kokonaisannoksista.

Tutkimus: Narendra Modin Intia Covid-19: n kuopassa

Mutta Covaxilla on ollut tuotanto- ja toimitusvaikeuksia kuukausia. Toukokuussa Pfizer / BioNTech, Moderna ja Johnson & Johnson sitoutuivat toimittamaan 3,5 miljardia annosta kustannuksella tai vähennettynä köyhimmille maille vuosina 2021 ja 2022. Tähän päivään asti laite kuitenkin perustuu ensisijaisesti AstraZenecan tuotteeseen, jota on helpompi varastoida ja vähemmän kalliimpia kuin Messenger RNA -rokotteet.

Yli 94% Covaxin toimittamista annoksista on AstraZenecan annoksia ilmoitettujen lukujen mukaan Maailman kirjoittanut GAVI. Yksi tämän rokotteen päätuotantolaitoksista, Intian seerumin instituutti (SII), sijaitsee Intiassa. Alueellaan hallitsematon epidemia oli kuitenkin maaliskuussa estänyt IIS: n tuottamien seerumien viennin, suurin rokotteiden tuottaja maailmassa, vaarantaa Covaxin tavoitteet.

Mitkä maat ovat luvanneet mitä ja milloin?

Tämän vuoksi rikkaiden maiden, jotka ovat varanneet ja ostaneet suurimman osan käytettävissä olevista rokoteannoksista, rokotusluovutuksista on tullut keskeistä kansainvälisissä keskusteluissa usean viikon ajan. Useat maat, joista tärkein on Kiina, ovat jo antaneet yli 37 miljoonaa annosta, joista 29,8 miljoonaa on toimitettu, mutta kahdenvälisten sopimusten ja ei Covaxin kautta.

Salauksen purku: Rokotteet Covid-19: ää, Kiinan uutta diplomaattista asetta vastaan

G7-maat lupasivat perjantaina antaa miljardin annoksen lähinnä Covaxille. Kunkin maan sitoumusten yksityiskohtia ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Yhdysvallat, joka viime aikoihin asti on estänyt maaperällä tuotettujen rokotteiden viennin varatakseen kaikki annokset väestölle, on sitoutunut ostamaan 500 miljoonaa annosta Pfizer-BioNTechiltä ja antamaan ne Covaxille. Ne alkavat lähettää elokuusta, ja 200 miljoonan annoksen odotetaan toimitettavan vuoden loppuun mennessä. Loput 300 miljoonaa toimitetaan kesäkuuhun 2022, Valkoisen talon mukaan. Washington oli muutama päivä aiemmin luvannut lahjoittaa 80 miljoonaa annosta, lähinnä AstraZenecaa, joista 60 miljoonaa oli tarkoitettu Covaxille.

Yhdistynyt kuningaskunta on pääministeri Boris Johnsonin välityksellä myös sitoutunut lahjoittamaan 100 miljoonaa ylimääräisestä annoksestaan ​​vuoden loppuun mennessä. Lisäksi Ranska oli ilmoittanut toukokuussa lahjoittaneen“Ainakin 30 miljoonaa annosta erilaisia ​​rokotteita” ennen vuoden 2021 loppua, kun hän oli luvannut 500000 AstraZenecan annosta huhtikuussa. Saksa on sitoutunut samaan päämäärään. Espanja oli jo luvannut yli 22 miljoonaa annosta, Belgia 4 miljoonaa, Ruotsi 2 miljoonaa annosta. Euroopan unioni on ilmoittanut lahjoittavansa 100 miljoonaa annosta.

Tähän mennessä lupausten ja saavutusten välillä on kuitenkin valtava ero. Ainoastaan ​​Ranskan Covaxille antamat 628 800 annosta on tosiasiallisesti toimitettu kahdeksaan Afrikan maahan GAVI: n toimittamien lukujen mukaan. Noin 24 000 annosta Uuden-Seelannin lupaamasta 1,6 miljoonasta on myös siirretty Itä-Timoriin.

Tarina: Ennen G7-huippukokousta Macronin hienovarainen rajaaminen Bideniin nähden

Riittävätkö uudet luvatut annokset?

Mies kävelee portin ohi julisteen kanssa, jonka mukaan rokoteannoksia ei ole saatu tässä rokotuskeskuksessa Hyderabadissa Intiassa 3. toukokuuta 2021.

G7-maiden perjantaina antamat lupaukset olivat tervetulleita. “Jos saamme miljardi annosta lopussa, se on erittäin tervetullut”Covaxin varapuheenjohtaja Jane Halton kertoi Times Radiosta perjantaina.

Mutta WHO ja monet kansalaisjärjestöt viittaavat edelleen liian pitkiin määräaikoihin. 30–40% maailman väestöstä voidaan tänä vuonna immunisoida vähintään 250 miljoonan ihmisen immunisoimiseksi syyskuun loppuun mennessä, toisin sanoen satojen miljoonien annosten tarve, koska monet rokotteet edellyttävät kaksi annosta, alleviivattu kesäkuun alussa, Bruce Aylward, vastuussa Covax-tiedostosta WHO: ssa.

Afrikassa vain 2% väestöstä sai ensimmäisen annoksen. Lähes 90% Afrikan maista ei saavuta tavoitetta, jonka mukaan 10% väestöstä rokotettaisiin kesän loppuun mennessä, elleivät ne saa kiireellisesti vähintään 225 miljoonaa annosta. Tähän mennessä toimitukset ovat melkein pysähtyneet mantereella, ja neljätoista Afrikan maata on jo käyttänyt 80%: n ja kaikki Covaxin kautta saadut annokset.

Analyysi: kuinka Big Pharma puolustaa monopoliaan

WHO: n kannalta köyhimpien väestöryhmien parempi rokotusten saatavuus edellyttää myös väliaikaista patenttien kumoamista ja teknologian siirtoa, jotta kehitysmaat voivat tuottaa tarvitsemansa rokotteet itse. Maailman kauppajärjestössä (WTO) käytyjen keskustelujen aiheena oli tällä viikolla pieni eteneminen kuukausien umpikujan jälkeen, mutta sopimus, joka on edelleen hypoteettinen, kestää kuukausia.

Lue myös Covid-19-rokotteet: Euroopan parlamentti kannattaa patenttien poistamista

“Nykyisellä rokotusasteella kuluu 57 vuotta, ennen kuin pienituloiset maat saavuttavat saman suojaustason kuin G7-maat, kansalaisjärjestö Oxfam huomautti perjantaina. Tämä on moraalisesti mahdotonta hyväksyä, mutta myös haitallista, kun otetaan huomioon koronaviruksen mutaatioiden aiheuttama riski. “

katso