June 22, 2021

Polio on kadonnut Filippiineiltä, ​​WHO sanoo

Polio ei ole enää läsnä Filippiineillä melkein kahdeksantoista kuukauden kuluttua uudelleen ilmestymisestä, Maailman terveysjärjestö (WHO) ilmoitti perjantaina (11. kesäkuuta) saariston läpi tapahtuneen massiivisen rokotuskampanjan jälkeen. Ensimmäiset poliotapaukset kirjattiin syyskuussa 2019, ensimmäiset lähes kaksikymmentä vuotta.

Kaiken kaikkiaan sen ilmestymisen jälkeen vähintään 17 ihmistä on saanut tartunnan, mutta terveysviranomaiset sanoivat, etteivät he olleet havainneet viruksen esiintymistä lapsessa tai ympäristössä kuudentoista kuukauden ajan.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Polio korkeimmillaan kymmenen vuoden ajan ympäri maailmaa

Rokotuskampanjan menestys

Filippiinien hallitus aloitti nopeasti valtavan kampanjan miljoonien lasten immunisoimiseksi tätä tarttuvaa tautia vastaan, joka voi johtaa halvaantumiseen ja jopa kuolemaan. Yli 80% lapsista, joita ei ole rokotettu tähän kampanjaan saakka, ovat nyt tervetulleita WHO: n edustajaan Filippiineillä Rabindra Abeyasingheen, mikä mahdollistaa kaiken saastumisen lopettamisen.

Kuten vuonna 2001, 2019-tapaukset liittyivät rokotekantojen viruksiin. Tämä heikennetty muoto muuttuu vaarallisemmaksi mutaation jälkeen, joka tapahtuu, kun rokotteen kattavuus on pieni ja antaa virukselle mahdollisuuden lisääntyä WHO: n mukaan.

Dengue-rokotteen kiista

Filippiinien terveysviranomaiset toivovat nyt saavuttavansa tällaisen menestyksen Covid-19-rokotuskampanjassa. Vain noin 1,6 miljoonaa ihmistä eli hieman yli 1% väestöstä sai kaksi koronavirusrokoteannosta, mikä johtui hitaudesta erityisesti toimitusten puutteesta. “Monet tutkimukset osoittavat, että luottamus rokotuksiin on heikko, mutta tämä kampanja [contre la polio] osoitti päinvastoin, arviolta terveysministeriön alivaltiosihteeri Maria Rosario Vergeire.

Luottamus rokotuksiin oli laskenut Filippiineillä dengue-rokotetta koskevan kiistan jälkeen sen jälkeen, kun rokotevalmistaja, ranskalainen farmaseuttinen Sanofi-konserni, paljastettiin vuotta myöhemmin, että rokote voi pahentaa oireita tartunnan saaneilla ihmisillä, joita virus aiemmin oli saanut. Polion uusi esiintyminen vuonna 2019 oli todellakin tullut pian tuhkarokko- ja dengue-epidemioiden jälkeen, jotka olivat tappaneet yli tuhat ihmistä muutama vuosi aiemmin.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Michel Zaffran: “Polion hävittäminen on odotettua vaikeampi”

Maailma AFP: n kanssa

siirry tähän sivustoon