June 22, 2021

Sahelin kahdeksan vuoden sodan erittäin epävarmat tulokset

Yli kahdeksan vuotta on kulunut 11. tammikuuta 2013 ja Ranskan ilmoituksesta sotaa Malissa, “Viranomaisten pyynnöstä” paikallinen. Intervention tavoitteet perustuivat sitten François Hollanden mukaan yksinkertaiselle triptyykille: lopettaa maan pohjoisosaa hallitsevat jihadistiryhmät ja “Uhkaa”, koska olet ottanut Konnan kaupungin päivää aikaisemmin sulamaan etelään, “Bamakon turvaamiseksi, jossa meillä on useita tuhansia kansalaisia” ja “Anna Malin palauttaa alueellinen koskemattomuutensa”.

Kahdeksan vuotta myöhemmin, kun Emmanuel Macron ilmoitti, torstaina 10. kesäkuuta “Operaation loppu” Barkhane “” ja “Sotilaallisen läsnäolomme syvällinen muutos” alueella, jonka tarkat yksityiskohdat on määriteltävä ennen kuukauden loppua, sodan tavoitteet ovat kaukana saavutettavista.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Barkhanen pään riskit ja vaarat Sahelissa

Kun lyhytaikaisen intervention alkuperäinen hohto hävisi – alkuaikoina jotkut johtajat ennustivat luottavaisesti, että ”Valmistunut viimeistään huhtikuussa [2013] » – Operaatiosta “Serval” tuli “Barkhane” elokuussa 2014. Operaatio laajennettiin sitten viiteen maahan – Maliin, Mauritaniaan, Nigeriin, Burkina Fasoon ja Tšadiin – ja määrä kasvoi vähitellen 3000: sta yli 5000 sotilaan. Mutta mitä tuloksia?

Jihadistien läsnäolo ulottui naapurimaihin

Ryhmät, jotka ovat sidoksissa Al-Qaidaan tai vuodesta 2016 lähtien Islamilainen valtio -järjestöön, eivät enää pysty valloittamaan Bamakoa sotilaallisesti, jos he ovat koskaan olleet, mutta heille kohdistetun sotilaallisen paineen väärä vaikutus, heidän läsnäolo on levinnyt selvästi Pohjois-Malin autiomaiden rajojen ulkopuolelle. Burkina Fason tai Länsi-Nigerin maaseutualueet elävät nyt suurelta osin niiden hallinnassa. Norsunluurannikon pohjoispuolella, Ghana, Togo, Benin ja Itä-Senegal ovat tänään heidän nähtävyyksissään.

”Jihadistit etsivät ensin varantoalueita, joista tuli sitten tukipisteitä. Itse osuimme elohopvakuplaan, joka hajosi useisiin pieniin palloihin, jotka eivät pysähtyneet kasvamaan. », Selittää alueen tarkkailija. Länsi-Afrikan rannikon metropolit tietävät nyt, että ne ovat piilevän hyökkäysuhan alla.

Algerian maquiksen historiallisten johtajien “neutralisointi” voimassa olevan terminologian mukaan vaikutti myös alueen persoonallisuuksien edistämiseen, mikä mahdollisti kahden keskusjärjestön globaalin taistelun asettamisen hieman logiikkaan paikallisten kapinallisten. Vuodesta 2017 lähtien Sahelin jihadin kaksi päähahmoa ovat Iyad Ag Ghali ja Amadou Koufa, kaksi malialaista, joiden tarinat ja puheet resonoivat joidenkin kansalaisten kanssa. Pariisi on asettanut heidät “Saber” -operaation ensisijaisiksi kohteiksi, jota johtavat erikoisjoukot rinnalla “Barkhane” -operaation kanssa. Toistaiseksi turhaan. Jihadistijohtajien eliminointistrategia ei ole parantanut turvallisuutta kentällä.

Sinulla on 54,51% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

käy tällä sivustolla täällä