June 24, 2021

Yhdysvallat, EU vaativat “humanitaarisen painajaisen” lopettamista Tigrayssa

Torstaina 10. kesäkuuta Yhdistyneessä kuningaskunnassa G7-maiden johtajien huippukokouksen aattona Yhdysvallat, Yhdysvallat ja Euroopan unioni (EU) käynnistivät kiireellisen toimintakehotuksen Etiopian alueen konfliktin aiheuttaman nälänhädän torjumiseksi. Tigray.

”Nälänhätä saattaa jo olla käynnissä joillakin alueilla, mikä uhkaa satojen tuhansien ihmisten elämää. On mahdotonta hyväksyäperusti Yhdysvaltain suurlähettilään YK: ssa Linda Thomas-Greenfieldin Yhdysvaltojen ja EU: n järjestämän kansainvälisen videoneuvottelun aikana. “Humanitaarisen katastrofin välttämiseksi koko kansainvälisen yhteisön on toimittava suoraan ja epäsuorasti, nopeasti ja voimakkaasti”, väitti kriisinhallinnasta vastaava komission jäsen Janez Lenarcic.

Lue myös Etiopia: Nälänhädässä Tigray pyrkii pääsemään YK: n turvallisuusneuvostoon

Yhdysvaltain suurlähettiläs pahoitteli YK: n turvallisuusneuvoston kyvyttömyyttä järjestää julkinen kokous kriisin lopettamiseksi. Suljettu ovet pidetään 15. kesäkuuta. ”Olemme todistamassa humanitaarista painajaista […] Emme voi antaa Etiopian nälkää. Meidän on toimittava nyt ”sanoi Mminä Thomas-Greenfield tuomitsee hätätilan “Ihmisen tekemä”.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed, vuoden 2019 Nobelin rauhanpalkinnon voittaja, lähetti liittovaltion armeijan Tigrayhin marraskuussa 2020 pidättämään ja riisumaan aseista Tigrayn kansan vapautusrintaman (TPLF) johtajat. maan pohjoispuolella ja joka haastoi keskushallinnon. Sitten hän lupasi lyhyen sotilasoperaation, mutta taistelut jatkuvat ja lukuisat raportit viittaavat julmuuksiin, kuten raiskauksen laajaan käyttöön.

“Tarvitsemme kaikkien liikkeelle”

Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan yli 90 prosenttia Tigrayssa asuneista yli viidestä miljoonasta ihmisestä tarvitsi kiireellistä elintarvikeapua ja käynnisti kiireellisen vetoomuksen yli 200 miljoonan dollarin (noin 165 miljoonan euron) summasta vastauksensa tehostamiseksi. “Nälänhädät raivoavat nyt Tigrayssa”, sanoi YK: n humanitaaristen operaatioiden johtaja Mark Lowcock: “Tarvitsemme todella kaikkien tulemaan yhteen. “

Yhdysvallat on ilmoittanut 181 miljoonan dollarin lisärahoituksesta “Tarjota elintärkeää ruokaa, maataloustuotteita, puhdasta vettä, suojaa, terveydenhuoltoa ja välttämättömiä palveluja” apua tarvitseville Tigrayssa. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan ​​ilmoitti keskiviikkona 250 miljoonan euron tuesta “Taistella nälkää vastaan”mukaan lukien 50 miljoonaa euroa, jotka on osoitettu erityisesti Sahelille ja Itä-Afrikalle. Mutta soturit estävät avun toimittamisen.

Lue myös Etiopia: “Tigraylaiset polvistetaan ja heiltä puuttuu keinot nousta ylös”

Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen viraston (Usaid) johtaja Samantha Power syytti Etiopian sotilasliittolaisia “Poltetut ja ryöstetyt siemenet ja maatilavarusteet sekä teurastetut härät varmistaakseen, että pellot ovat kesannossa, niin päättäväisesti, poistavatko he elantonsa”. “Nämä samat joukot uhkasivat, pelottelivat, pidättivät ja jopa tappoivat nälkäisiä ruokkivia yrittäjiä., hän lisäsi. Tiedämme, mitä Tigrayssa tapahtuu, huolimatta konfliktin monimutkaisuudesta ja Etiopian hallituksen yrityksistä peittää se. Se tarkoittaa, että teemme kaikkemme sen lopettamiseksi. “

Yhdysvallat on päättänyt asettaa viisumirajoitukset konfliktin ruokkimisesta syytetyille Eritrean ja Etiopian virkamiehille. Washington on myös ilmoittanut rajoituksista “Suuressa mittakaavassa” taloudellisen ja turvallisuusavun osalta Etiopialle. EU puolestaan ​​on joulukuusta lähtien jäädyttänyt noin 90 miljoonan euron budjettituen maksamisen Etiopialle.

Maailma AFP: n kanssa

valitse viittaus