August 2, 2021

Algeria haluaa palauttaa roolinsa alueellisena voimana

Algerian paluu alueellisissa asioissa on tarpeen ottaa huomioon vuosien pyyhkimisen jälkeen. Algerian viranomaiset eivät missaa mahdollisuutta toistaa sanomaa, viimeisin oli presidentti Abdelmadjid Tebbounen antama sensuuri Al-Jazeeralle. “Algeria oli valmis puuttumaan tavalla tai toisella Libyaan”, Algerian valtionpäämies paljasti Qatarin kanavalle tiistaina 8. kesäkuuta. Herra Tebboune viittasi varoitukseen, jonka hän itse käynnisti tammikuussa 2020 Tripolin taistelun (huhtikuu 2019 – kesäkuu 2020) korkeudella, kun Libyan kansalainen pääkaupunki oli piiritetty marsalkan hyökkäysjoukkojen Khalifa Haftarin toimesta. Hän oli tuolloin maininnut “punaisen linjan”, jota ei pidä ylittää.

18 kuukautta myöhemmin hän vakuuttaa Al-Jazeeralle, että varoitus ei ollut vain retoriikkaa. “Emme hyväksy sitä, että Maghrebin ja Afrikan maan pääkaupunkia miehittävät palkkasoturit, hän selvensi. Emme voineet istua kädessä. Viesti on saapunut vastaanottajille, joita asia koskee. “ Herra Tebboune ei täsmennä mainittujen ”palkkasotureiden” henkilöllisyyttä. He olivat itse asiassa venäläisiä taistelijoita Wagner-turvallisuusyhtiöstä, joka palveli Haftarin joukkoja. Tripolin vastainen hyökkäys lopulta torjuttiin Turkin tuolloin päättäväisen sotilaallisen tuen ansiosta viranomaisille, Faïez Sarrajin kansallisen sopimushallituksen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Algerian diplomaattinen herääminen Libyan sota-aineistoon

Herra Tebbounen itse muistuttama jakso ei ole triviaali. Se heijastaa Algerin halua antaa äänensä takaisin alueellisessa konsertissa, kun entisen presidentin Abdelaziz Bouteflikan (1999-2019) toimikauden päättyminen oli pyhittänyt Algerian vaikutusalueen pimennyksen alueella. “Algeria haluaa palauttaa diplomaattivaltansa etenkin Sahelin alueella”, kirjoitettu 10. kesäkuuta virallinen päivä Mujahideenit. Jos Algiers elää nostalgiassa 1970-luvun loistavasta diplomatiasta, jolloin Algerian pääkaupunki säteili militantista kolmannesta maailmallisuudestaan, opin sen ulkomaisesta toiminnasta oli mukauduttava strategisen ympäristön kehitykseen.

Fyysinen puuttuminen on epätodennäköistä

Tämän osoittaa perustuslain tarkistus, joka hyväksyttiin kansanäänestyksellä 1On Marraskuu 2020. Algerian perustuslaissa viitataan nimenomaisesti ensimmäisen kerran itsenäistymisen jälkeen vuonna 1962 “Kansallisen armeijan yksiköiden lähettäminen ulkomaille”, päinvastoin kuin ei-interventioinnissa, jonka maa oli tähän mennessä ollut ilmoittaja. Tällainen ulkomaalaisten sotilasteatterien ennuste on tosin muotoiltu tarkistetussa perustuslaissa. Sen päättää valtionpäämies sen jälkeen, kun kaksi kolmasosaa jokaisesta parlamentin jaostosta on hyväksynyt sen (91 artikla). Lisäksi osallistuminen rauhanturvaoperaatioihin on mahdollista “Yhdistyneiden Kansakuntien, Afrikan unionin ja Arabiliiton periaatteiden ja tavoitteiden kunnioittamisen puitteissa” (31 artikla). Kääntö ei ole yhtä todellinen.

Sinulla on jäljellä 50,59% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tarkista blogini