August 2, 2021

Ranska pyysi noudattamaan eurooppalaista lainsäädäntöä

Emme epäröi strutsin politiikan ja kuolleen aasin painon välillä. Älykkyyden suhteen Ranska tietää, kuten muutamat muut maat, kuinka vastustaa demokraattisen valvonnan laajentamista tässä arkaluonteisessa asiassa, jonka se pitää valtion yksinomaisena säilyttäjänä. Tämä toive, täysin harkinnan mukaan, vakavasti epäonnistui 25. toukokuuta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (ECHR) tuomiolla, jossa Yhdistynyt kuningaskunta tuomittiin viestinnän rikkomisesta kansallisen joukkovalvontajärjestelmän väärinkäytöksiä tuomitsevien valitusten jälkeen. Jos tämä päätös koskee brittejä, se luo ennakkotapauksen Euroopan unionin jäsenvaltioille ja asettaa tietyissä kohdin Ranskan viranomaiset täysin laittomiksi EU: n lainsäädännön suhteen.

Vaikka he eivät koskaan puhu julkisesti näistä aiheista, Ranskan viranomaiset ovat ojentaneet käden brittiläisille kollegoilleen tässä menettelyssä. Pariisi lähetti tuomioistuimelle perustelut, joilla perusteltiin valtava tietojen kerääminen. Sanat haudattiin tuomion 200 sivulle. Vaikka Euroopan ihmisoikeussopimus ei vastusta joukkovalvontaa sellaisenaan, se on todennut sen “Tällainen järjestelmä on kehitettävä kattavilla takuilla” ja että jokaisessa maassa on oikeudellinen kehys, joka arvostaa “Toteutettujen toimenpiteiden välttämättömyys ja oikeasuhteisuus”. Ranskasta on tällä hetkellä tehty valitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa sen valvontamenetelmien yhteensopivuudesta EU: n lainsäädännön kanssa. Tulevaisuus näyttää, noudattaako Ranskan laki.

Ei oikeudellista kehystä

Ranskan kannan lainvastaisuus tässä tuomiossa on toisaalta jo räikeä kysymys liittoutuneiden tiedustelupalvelujen välisen tietojenvaihdon sääntelystä. Tältä osin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio kertoo meille, että Ranska on puolustanut kieltäytymistä näiden tietojen valvonnasta niin sanotun kolmannen palvelusäännön nimissä, joka vaatisi jokaista maata usein epävirallisten kahdenvälisten sopimusten mukaisesti älä koskaan paljasta näiden tietojen alkuperää. Tämän sitoumuksen laiminlyönti, Pariisi kirjoittaa, kuivaisi nämä arvioidut lähteet “Elintärkeää sen kansalliselle turvallisuudelle”. Tuomioistuin jätti tämän selityksen huomiotta, koska se ei perustu mihinkään oikeusvaltioperiaatteeseen ja että demokraattinen yhteiskunta ei voi toimia ilman erillistä rakennetta, joka varmistaa viestintätiedon oikeudellisen turvallisuuden.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Terrorismi- ja tiedustelulaki: luokiteltujen arkistojen avaaminen trompe-l’oeil

Ranskassa tälle käytännölle ei kuitenkaan ole oikeudellista kehystä. Sisäasiainministeriön kansalaisvapauksien ja oikeudellisten asioiden osasto sekä hallituksen pääsihteeristön lakimiehet tunnistivat nopeasti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomion aiheuttaman haukottavan oikeudellisen aukon. Tietojemme mukaan Matignon ja Beauvau ajattelivat hetkeksi hyödyntää parhaillaan ensimmäisessä käsittelyssä 2. kesäkuuta pidetyssä yleiskokouksessa käsiteltyä ja hyväksyttyä tiedustelulakia lisätäksesi tähän vaihtoon liittyvän artikkelin. Mutta he halusivat pelata jonkin aikaa eurooppalaisia ​​tuomioistuimia vastaan.

Sinulla on 54,82% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

käy sivustolla