August 1, 2021

tieelokuva, jota seinä ja tarkistuspisteet vaikeuttavat

MAAILMAN LAUSUNTO – PITÄÄ NÄKYÄ

Palestiinalaisen ohjaajan Ameen Nayfehin ensimmäisen elokuvan otsikko viittaa etäisyyteen, joka erottaa Mustafan (Ali Suliman) hänen perheestään. Melkein ei mitään linnun lennossa; todellisuudessa lähes läpipääsemätön etäisyys. 200 metriä nimeää elokuvan aiheen. Koska olemme Länsirannan kaupungissa Tulkarmissa, joka sijaitsee israelilaisten toisen Intifadan (2000-2006) aikana rakentaman muurin toisella puolella. Mustafa asuu siellä. Toisella puolella: Israelin kaupunki Hadera, jossa asuu hänen vaimonsa Salwa (Lana Zreik), heidän poikansa ja kaksi tytärtään.

Iltahämärässä huoneistojensa vastaavilta terasseilta – joista kukin on näkymät korkealle betoniseinälle – he lähettävät toisilleen valosignaaleja toivottaen toisilleen hyvää yötä puhelimessa. Päivän aikana, heti kun hän ei ole töissä ja lapset ovat lähteneet koulusta, Salwa tekee pitkän matkan miehensä luokse. Jälkimmäiselle – joka kieltäytyy ottamasta Israelin kansalaisuutta, kuten hänen vaimonsa teki – pääsy Haderaan on este. Ainoastaan ​​sopimukset, jotka hän onnistuu purkamaan paloittain rakennustyömailla, helpottavat hänen työtään.

Nämä harvinaisten perhejuhlien hetket, jotka repeytyvät uusien rajoitusten, majoituksen ja toistuvien ponnistelujen kustannuksella, tuovat elokuvan ensimmäisiin jaksoihin pienen kimalluksen, lyhytaikaisen onnen. Siihen asti, kun tapahtuma riistää sen lopullisesti, jolloin se siirtyy täysin eri tyylilajiin. Mustafa saa tietää, että hänen poikansa on juuri sairaalassa vakavan onnettomuuden jälkeen, ja hänen on lähdettävä matkalle Israeliin. Ilman työlupaa ja magneettikortilla, joka ei enää ole voimassa, hänellä on vain vähän valinnanvaraa: kulku on tehtävä laittomasti, salakuljettajien avulla, maksua vastaan.

Irrationaaliset tilanteet

Silloin kaksisataa metriä tulee sata kilometriä; joka minuutti, ikuisuus; jokainen tarkistuspisteiden valvonta, ahdistus. Ja sosiaalinen aikakauslehti, yksinäinen, sortava tie-elokuva, toisin kuin sitä yleensä seurattava vapauden henki. Täällä ylitystä valvotaan, tie on merkitty, toisinaan estetty molemmin puolin, seinän vieressä. Ei enää maisemaa, ei matkustajia, mutta vankila ja matkustajat panttivangiksi. Heidän joukossaan Rami (Mahmoud Abu Eita), 18, jonka toivona on löytää työtä Israelista; saksalainen dokumenttielokuvantekijä Anne (Anna Unterberger) ja hänen kanssaan nuori palestiinalainen mies Kifah (Motaz Malhees), joka menee serkkunsa häihin.

Sinulla on 36,03% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tämä