August 2, 2021

mobilisointi palkita postuumisti musta sankari Omaha Beachiltä

Un kenraali, neljä kongressin jäsentä, kirjailija…, tämän pitäisi antaa riittävä tunnustus Waverly B. Woodson Jr: n rohkeudesta. Tämä afroamerikkalainen sairaanhoitaja on yksi laulamattomista sankareista Omaha Beachillä, jonne hän laskeutui 6. kesäkuuta 1944. , jonka Yhdysvaltain armeija teki parhaansa unohtaa.

Kenraali Thomas S.James Jr. ei ole päivittäin etulinjassa. Yhdysvaltain ensimmäisen armeijan komentaja otti sulan Washington Post20. kesäkuuta oikaisemaan kaprali Waverly B. Woodson Jr: lle tehdyn epäoikeudenmukaisuuden: “Enemmän kuin mikään muu, [son] tarina liikutti minua ja rikkoi sydämeni ”, hän kirjoittaa muistuttaen sen laitoksen uskollisuuden puutetta, johon hän kuuluu tälle mustalle sotilaan.

“Historia on pitkälti unohtanut noin kaksi tuhatta mustaa sotilasta, jotka olivat Omaha Beachillä ja Utah Beachillä 6. kesäkuuta 1944”, korostaa Linda Hervieux, kirjoittaja Unohdettu: D-Dayn mustien sankareiden kertomaton tarina kotona ja sodassa (Harper Collins Publishers, englanniksi), jossa hän mainitsee korpraali Woodsonin matkan. Maailma muistutti vuonna 2009, että 143 mustaa sotilasta on haudattu Colleville-sur-Merin (Calvados) hautausmaalle, josta on näkymät Omahan rannalle.

Natsien ja rodullisen erottelun kohtaaminen

Waverly B. Woodsonin kärsimä epäoikeudenmukaisuus heijastaa rotuerottelua amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Syntynyt Philadelphiassa Pennsylvaniassa, häntä estettiin opiskelemasta lääketiedettä ja liittyi armeijaan veljensä Eugenen kanssa 15. joulukuuta 1942. Hänet hyväksyttiin upseerikoulutuskouluun, eikä hän voi suorittaa tätä komentotoimintoa: Jim Crow’n lakien mukaan ( Eteläiset osavaltiot estävät erottamisen sodan jälkeen hankittujen afrikkalaisamerikkalaisten perustuslaillisten oikeuksien tehokkuutta), silloin musta ei voi käskeä valkoisia sotilaita.

Hän koulutti sairaanhoitajaksi ennen kuin hänet sisällytettiin 320: eenth Barrage Balloon Battalion, ainoa mustista koostuva taisteluyksikkö – jonka valkoiset upseerit komentavat – osallistuu D-päivän laskuihin. Jo ennen rannalle saapumista proomu, jossa hän sijaitsee, osuu kuoreen. Hän loukkaantuu nivusiin ja alaselkään. Siellä hän sai ensiapua ja pääsi rannalle, jonne hän pystyi perustamaan ensiapuaseman. Seuraavien kolmenkymmenen tunnin aikana hän poimii luoteja, paranee haavat, siirtää veren plasman, amputoi jalan ja elvyttää neljä hukkunutta miestä.

Prosessi aikana esimiehensä suositteli häntä Distinguished Service Crossille, armeijan toiseksi tärkeimmälle mitalille, joka myönnetään kenelle tahansa, joka on eronnut sankarillisella teolla. Yhdistyneessä kuningaskunnassa kenraali John CH Lee uskoo, että Woodsonin toiminta ansaitsee enemmän, nimittäin Yhdysvaltain presidentin antaman kunniamitalin, Yhdysvaltojen korkeimman armeijan kunnian. Armeija, joka kieltäytyi häneltä upseerista, antaa lehdistötiedotteen, jossa kehutaan “Vaatimaton musta amerikkalainen sotilas” kenellä on “Auttoi hoitamaan yli kaksisataa haavoittunutta D-päivän laskeutumisrannoilla Ranskassa”.

Ote
Armeijan raportti, jossa kuvataan Waverly Woodsonin toimet Omaha Beachillä.

Afrikkalainen amerikkalainen lehdistö kertoo hänen hyväksikäytöistään ja näkee hänessä “D-päivän sankari ykkönen”, muistelee Linda Hervieux. Journalisti paljasti sotaministeriön vuonna 1944 Valkoiselle talolle laatiman muistion, jossa todettiin, että korpraali Woodson ansaitsee kunniamitalin, ja ehdotti presidentille “Anna se hänelle henkilökohtaisesti”. Tämän eron on tarkoitus palkita ”Rohkeus ja pelottomuus sotilaan hengen vaarassa, tehtävän ulkopuolella. Se ei ole enempää eikä vähempää, mitä Woodson teki Omaha Beachillä ”, korostaa yleistä asiakirjassa Washington Post.

Valkoiselle talolle lähetetty muistio, jossa pyydetään kunniamitalia Waverly Woodsonille.

Lääkäri sai viime kädessä vain pronssitähden, neljänneksi korkeimman kunnian Yhdysvaltojen armeijan rohkeudesta, sankaruudesta ja ansioista sekä Purppuran sydämen, koska hän loukkaantui. “Ainoa syy olla myöntämättä hänelle kunniamitali johtuu rasismista armeijan riveissä vuonna 1944”, tarkkaile Linda Hervieux’ta. “On melkein varmaa, että Waverly B. Woodsonilta evättiin korkein palkinto. (…) ihonvärinsä vuoksi “, nyökkää kenraali Thomas S.James. Toisen maailmansodan aikana jaetuista 472 kunniamitalista ei todellakaan myönnetty mustaa sotilasta. Silti yli 16 miljoonasta amerikkalaisesta sotilasta yli 1,5 miljoonaa oli afrikkalaisia ​​amerikkalaisia.

Sodan jälkeen Waverly Woodson palasi kotiin, mutta mikään lääketieteellinen koulu ei hyväksynyt mustia. Varaväki, hänet kutsuttiin Korean sotaan ja hänen täytyi kouluttaa sotilalääkäreitä taistelussa. Kun hän saapuu päivystysasemalle, upseerit ymmärtävät, että hän on musta, hänet nimitetään uudelleen. Hän pysyi armeijassa vuoteen 1952 asti ja jätti sen ylemmäksi kersantiksi, ennen kuin hän työskenteli Walter Reedin Yhdysvaltain armeijan lääketieteellisessä keskuksessa, sitten Yhdysvaltain terveysinstituutissa.

Ranska on tunnustanut sen, tuki valitulle edustajalle kongressissa

Tunnustus tulee myöhään. Vuonna 1994, kun Ranska kutsui kolme amerikkalaista veteraania 50-seremonioihine D-päivän vuosipäivä antaa heille muistomitalit. Waverly Woodson on yksi heistä. “Oletan, että häntä häiritsi hieman se, että hänen oma maansa ei ollut koskaan kunnioittanut häntä kuten ranskalaiset”, sanoi vaimonsa Joann. “Hän oli hyvin ylpeä saadessaan kutsun”, muistelee Linda Hervieux. Vuonna 2009 yksi hänen aseveljistään, William Dabney, sai kunnialeegion.

Waverly Woodson ja hänen vaimonsa Joann, noin vuonna 1994, kun hän sai Ranskan myöntämän muistomitalin.
Joann Woodson näyttää

Waverly Woodson kuoli 12. elokuuta 2005 83-vuotiaana ilman, että hän olisi saanut mitalia, jota häneltä vaadittiin. Armeija selitti, että sen asiakirja-aineistoa ei voitu tutkia uudelleen, koska vuonna 1973 monet toisen maailmansodan arkistot tuhoutuivat armeijan henkilöstön arkistokeskuksen tulipalossa Saint-Louisissa (Missouri).

Joann Woodson, aviomiehensä Waverly B. Woodson Jr. (3. elokuuta 1922 - 12. elokuuta 2005) haudalla Arlingtonin sotilashautausmaalla Virginiassa.

Tarinan julkistamiseen auttaneen Linda Hervieux’n lisäksi Marylandin demokraattinen senaattori Chris Van Hollen on kamppaillut vuodesta 2015 saakka henkilöstöagentin ansioista. Woodson tunnisti. Republikaanien kollegansa kanssa hän esitti syyskuussa 2020 lakiesityksen presidentin valtuuttamisesta antamaan hänelle kunniamitali. Kaksi Marylandista valittua demokraattia esitti parlamentille samanlaisen aloitteen.

Jos se hyväksytään ja ratifioidaan, Waverly B. Woodson liittyy tämän konfliktin seitsemän muun mustan sotilaan joukkoon, joille presidentti Clinton antoi myöhässä kunniamitalin vuonna 1997. Hänen vaimonsa Joann aikoo lahjoittaa sen Afrikan Amerikan historian ja kulttuurin kansallismuseolle.

“Armeija on muuttunut paljon vuodesta 1944 lähtien”, jatkaa galleriassaan kenraali Thomas S.James, joka seurasi kenraaliluutnantti Stephen Twittyä, mustaa kenraalia. “Silti hänellä on vielä pitkä tie kuljettavana. Lopuksi Woodsonin arvon tunnistaminen sanoisi paljon miesten ja naisten monimuotoisuudesta, jotka käyttävät tänään univormustamme. “

Lue myös Yhdysvaltain mustat sotilaat, 6. kesäkuuta 1944 unohdetut sankarit

artikkelin lähde