August 2, 2021

pakenevan polulla

RANSKAN KULTTUURI – TARPEEN – PODCAST

Missä on Xavier Dupont de Ligonnès? Yli kymmenen vuotta hänen katoamisensa jälkeen kukaan ei tiedä, ja poliisitutkinta on edelleen kesken. Hän on edelleen tärkein epäilty perheen viiden jäsenen: vaimonsa, kolmen poikansa ja tyttärensä murhasta. Heidän ruumiinsa löydettiin 21. huhtikuuta 2011 Nantesin kodin terassilta.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Xavier Dupont de Ligonnès tarjoaa levymyyntiä Society-lehdelle

Kesällä 2020 aikakauslehti Yhteiskunta julkaisee 77-sivuisen, kaksiosaisen mediakyselyn ja salaperäisiä uutisia. Noin 400 000 kappaletta myydään, yleensä alle 50 000 kappaletta kohti. Joulukuussa 2020 neljä toimittajaa, jotka työskentelivät tapauksen parissa neljä vuotta, tekivät kirjan (Xavier Dupont de Ligonnès. Suuri tutkimus, Niin yksinäinen). Ja näytön mukauttamisesta keskustellaan parhaillaan.

Lue myös ”Yhteiskunta” mukauttaa sarjassa menestyksekästä kyselyään Xavier Dupont de Ligonnèsista

France Culture -mikrofonissa Pierre Boisson, Maxime Chamoux, Sylvain Gouverneur ja Thibault Raisse menevät tutkimuksensa kulissien taakse. ”Pysähdymme Yhteiskunta kun löydämme Xavier Dupont de Ligonnèsin ”, olisi vitsaillut lehden pomo Franck Anneseä julkaisemalla lehden maaliskuussa 2015. Vitsit, liike on usein kohde, koska se kiehtoo ranskalaisia.

Kiehtova tarina

Toimittajat alkaa tehdä tutkimusta. Graal? Etsi ”XDDL”, koska sitä kutsutaan lehdistössä. Kohtuullisemmin löytää jotain, mikä olisi päässyt poliisin luota. Loppujen lopuksi he toimittavat upean ja kiehtovan tarinan trilleriä pitkin, joka rekonstruoi huolellisesti poliisitutkinnan ja maalaa muotokuvan kadonneesta epäiltystä ja hänen sukulaisistaan, joista monet ovat nyt kuolleita.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Xavier Dupont de Ligonnèsin tapaus, kymmenen vuotta myöhemmin: “Joku tai toinen päivä, jos hän on elossa, raportti on oikea”

Kuinka toimia tässä tilanteessa, jossa vääriä viitteitä ja ilmoituksia on runsaasti, estämättä poliisia? Toimittajat löytävät kertomismateriaalin lähipiirin kanssa, jonka kärsimykset ovat pysyneet median sokealla. Kaikki kiihtyi yhtäkkiä lokakuussa 2019, jolloin Skotlannin viranomaiset ajattelivat pitävän pakolaista. He eivät tee mitään ja laativat Yhteiskunta antaa itselleen muutaman kuukauden toimitustutkintansa loppuunsaattamiseen.

Jos ”Mécaniques du journalisme” -sarja kärsii muodon omaperäisyyden puutteesta, joka koostuu musiikillisilla pilkuilla toimitetuista haastatteluista ja otteista radiolehdistä, sillä on suuri etu johtaa yleisöä tehokkaasti maamerkkien tutkinnan kulissien takana, kuten Cahuzac-tapaus, jonka paljasti Mediapart, Benalla-tapaus – Ariane Chemin kertoi Maailman – tai venäläisen vastustajan Alexeï Navalnyn myrkytyksen.

Xavier Dupont de Ligonnès, loputon tutkimus, elokuvassa “Mécaniques du journalisme”, tuottaja Elsa Kelin (Fr., 2021, 4 × 11 min), saatavana Franceculture.fr -sivustolta ja kaikilta podcast-alustoilta.

ohjataan tänne