August 2, 2021

Yhdysvalloissa ja EU: ssa Erdoganin palaaminen suosioon on ristiriidassa Putinin kanssa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tuntee siipien kasvavan, kun hän palasi suosioon viimeisimmässä Naton huippukokouksessa 14. kesäkuuta. Puhuessaan puhelimitse Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa maanantaina 21. kesäkuuta hän kehotti Euroopan unionia “Toteuta positiivinen asialista” maansa kanssa.

“Turkki on tehnyt enemmän kuin sen pitäisi. Nyt on EU: n vuoro [Union européenne] toteuttaa konkreettisia toimenpiteitä ”, sanotaan puheenjohtajavaltio Turkin lausunnossa puhelinhaastattelun jälkeen. Keskustelu käytiin ennen torstaina 24. ja perjantaina 25. kesäkuuta pidettyä Eurooppa-neuvostoa, jossa keskustellaan kahdenkymmenenseitsemän suhteista Turkkiin.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös EU ja Turkki: Erdoganin rauhoittamisella on hinta

Tyytyväinen häneen “Hyvä keskustelu” Turkin ykkönen kanssa Ursula von der Layen listasi keskustelunaiheet, muun muassa maahanmuuttajia koskevan sopimuksen, jonka EU aikoo ylläpitää. Osana tätä Bryssel on myöntänyt yli 6 miljardia euroa (maksettu 4,1 miljardia euroa, 2 miljardia tulossa) auttamaan Turkin maalla isännöityjä 3,7 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Turkille osoitetaan ylimääräinen 3,5 miljardin euron kirjekuori pitkään jatkuneiden syyrialaisten vastaanottamiseen maassaan sodasta paenneiden joukossa.

Erimielisyyksistä ei ole pulaa

Puhuttiin myös tulliliittosopimuksen päivittämisestä, jonka Ankara haluaa uudistaa. “Ilman ennakkoehtoja” ja rooli, jonka Turkilla voi olla Afganistanissa, jossa sen joukot vastaavat Kabulin lentokentän turvaamisesta sen jälkeen, kun amerikkalaiset ja ulkomaiset joukot lähtevät maasta.

Viimeisessä allianssin huippukokouksessa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron suhtautuivat erityisen lempeästi Turkin ykkönen kohtaan. Ankaran perinteisten liittolaisten kannalta on ennen kaikkea tärkeää palauttaa Turkki länsimaiseen peliin, rauhoittaa sen laajentumiskehot, unohtaa presidentin epädiplomaattinen käyttäytyminen ja kasvava autoritarismi.

Tämä paluu on jumalatar Erdoganille, jonka sisäinen suosio heikkenee edelleen pandemian vahvistaman talouskriisin taustalla. “Uskomme, että olemme avanneet oven uudelle aikakaudelle Yhdysvaltojen kanssa positiivisella ja rakentavalla pohjalla”, hän sanoi maanantaina hallituksen puheenjohtajana.

Sinulla on 56,37% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

hyödyllisiä vihjeitä