August 2, 2021

Etiopiassa, Tigrayn maakunnassa, väkivallan elpymisen vallassa

Muutaman kuukauden harhaanjohtavan status quon jälkeen Etiopian Tigrayn maakunnassa vallitsee uusi sotilaallinen toiminta. Tällä maan pohjoisosassa sijaitsevalla alueella, jossa Etiopian hallitus, jota johtaa Abiy Ahmed, on taistellut marraskuusta 2020 lähtien Tigrayn kansan vapautusrintaman (FLPT) kapinallispuolueen Tigray-joukkoja, viimeiset päivät on merkitty uudet taistelut, suuret joukkoliikkeet ja ilmaiskut.

Lue myös Etiopiassa Eritrean armeija tappoi “satoja siviilejä” Tigrayssa, Amnesty sanoo

Tiistaina 22. kesäkuuta iltapäivän alussa Etiopian armeijan pommitukset jättivät monet uhrit markkinoille Togogan kylässä, joka sijaitsee noin 30 kilometriä luoteeseen maakunnan pääkaupungista Mekelestä. Lakko olisi tappanut vähintään 64 ihmistä ja jättänyt 180 loukkaantunutta alueellisen terveysviranomaisen työntekijän mukaan. Selviytyjät kertoivat kuinka tulivuori laskeutui heidän ympärilleen, kun sadat ihmiset asettivat kojujaan.

Pommituksen jälkeen Etiopian sotilaat rajoittivat rajusti pääsyä alueelle. Haavoittuneita täytettyjä ambulansseja pidettiin tarkastuspisteissä pitkään. « Jos nämä esteet vahvistetaan, ne rikkovat vakavasti Geneven yleissopimusta. », ukkasi Euroopan unionia keskiviikkona. Mekelessä läsnä olevilla kansalaisjärjestöillä kesti kaksi päivää päästä Togogaan.

Uusi voimatasapaino

“Se on vain kamalaa”, huomauttaa paikalle saapuneen humanitaarisen järjestön jäsenen. Hyökkäys oli sitäkin tuhoisampi, koska markkinat ovat täynnä Tigrayssa: kylvökausi on alkanut, ja talonpojat ovat parvenneet ostamaan siemeniä, kun maakunnassa on kipeästi ruokaa. Yhdistyneiden Kansakuntien arvion mukaan 91% asukkaista tarvitsee humanitaarista apua, jonka Etiopian hallitus kiistää.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Etiopiassa verho nostetaan Tigrayssa tehdyistä julmuuksista

Kesti yli kaksikymmentäneljä tuntia, ennen kuin Etiopian armeija tuli ulos hiljaisuudestaan ​​ja myönsi tämän lakon olemassaolon. Sen edustaja Getnet Adane vakuutti kuitenkin, että se kohdistui terroristiin, “Tigrayan-taistelijat pukeutuneet siviileiksi”, ei siviilejä. Yhdysvallat, ilmoitettuaan 24. toukokuuta Etiopiaa vastaan ​​taloudellisista pakotteista, vaatii riippumatonta tutkimusta, jotta voidaan määrittää vastuu verilöylystä, samoin kuin YK.

Ayderin sairaalassa Mekelessä, Tigrayn alueen pääkaupungissa Etiopiassa, 23. kesäkuuta 2021, seuraavana päivänä Togolan torilla tapahtuneen tappavan ilmaiskun jälkeen.

Viimeisimmät tapahtumat muistuttavat meitä siitä, että sota ei ole läheskään ohi Tigrayssa, yli seitsemän kuukautta sen puhkeamisen jälkeen, Abiy Ahmedin aikaisemmista huomautuksista huolimatta: pääministeri ilmoitti marraskuun 2020 lopussa “Viimeinen vaihe” hänen “Lainvalvontatoimet” FLPT: tä vastaan. Etiopian armeija oli Eritrean liittolaisensa tukemana onnistunut hallitsemaan maakunnan tärkeimpiä kaupunkeja ja hallitsemaan tietä konfliktin kolmesta ensimmäisestä viikosta lähtien.

Lue myös “Tigrayn konflikti kyseenalaistaa Etiopian herättämät toiveet ajaksi, joka on esitetty mahdollisena mallina”

Mutta viimeisimmät yhteenotot tuovat uuden voimatasapainon. Siihen asti, jotka toimivat maaseudulla väijytyksellä, ne, jotka nykyään kutsuvat itseään Tigrayn puolustusvoimiksi (TDF), hyökkäsivät 18. kesäkuuta. He saivat takaisin strategisten moottoriteiden hallinnan. Adigrat, Tigrayn toinen kaupunki, jopa meni heidän käsiinsä maanantaina, kun muu maa kääntyi äänestyksiin vaalilautakunnan puolesta – kyselyyn, johon maakunta ei osallistunut. Tigrayan-taistelijat viipyivät siellä muutaman tunnin ennen kuin vetäytyivät ympäröivälle alueelle ja jättivät kaupungin hallinnan Eritrean sotilaille.

Mekele käytännössä ympäröi

Siitä lähtien Adigratin ympäristössä on kuultu pommituksia. ”Tilanne on tällä hetkellä erittäin epävakaa, emme tiedä mitä odottaatunnustaa humanitaarisen avun, joka tuskin pystyy siirtämään henkilöstöään koko alueella taistelujen jatkamisen jälkeen. Palataan nollavaiheeseen, lähtötilanteeseen. “

Etiopian hallituksen tiedottaja sanoi kesäkuun alussa “Myrkytystoiminta [étaient] sijaitsevat kahdella alueella ja että he [seraient] valmis nopeasti “. Mutta tästä rauhoittavasta sävystä huolimatta alue näyttää olevan dynaamisen käänteisen näyttämön kohtaus. “Etiopian armeija hallitsee nyt vain Mekeleä ja sen ympäristöä”, määrittelee humanitaarisen lähteen paikan päällä. Lennot provinssin pääkaupunkiin keskeytettiin yhtäkkiä torstaina, varsinkin kun Etiopian sotilaskone oli tuhottu.

Lue myös Äänestyspäivä Etiopiassa: “Olemme täällä valitsemassa vahvan hallituksen, joka pystyy palauttamaan rauhan”

Mekeleen sanotaan olevan käytännössä nykyään Tigrayan joukkojen ympäröimä. Nämä olisivat alle 30 kilometrin päässä alueen pääkaupungista. Etiopian liittovaltion armeija suorittaa lentotappioita heidän etenemisensä hillitsemiseksi, kuten se, joka törmäsi torstaina Togogan kylässä tiistaina. Verinen tapahtuma, joka tapahtuu Abiy Ahmedin arkaluonteisimmalla hetkellä muutama päivä ennen lainsäädäntövaalien tulosten ilmoittamista, joiden on tarkoitus antaa hänelle takaisin legitiimiys.

seuraava sivu