August 1, 2021

“#SalePute”, kun systeeminen verkkokiusaaminen paljastaa rakenteellisen väärinkäytön

ARTE – ASIAKIRJAT – TARPEEN

Internet on ”Kaksiteräinen ase” naisille, varoittaa brittiläinen viikkolehti Taloustieteilijä vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa naisiin kohdistuvasta verkkoväkivallasta ympäri maailmaa. Viimeksi mainitut ovat 27 kertaa todennäköisemmin ahdisteltavia sosiaalisten verkostojen kautta kuin miehet, European Women’s Lobby totesi vuonna 2017.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Milan vainoajien oikeudenkäynnissä “ehkä tämän nuoren pitäisi kuulla tiettyjä asioita”

Vuonna 2015 YK sanoi sen jo: 73% naisista sanoo olevansa verkkoväkivallan uhreja. Pandemia on laajentanut ongelmaa ja aiheuttanut verkkotoiminnan räjähtämisen. Myriam Leroy ja Florence Hainaut tietävät ongelman hyvin: molemmat toimittajat ovat kokeneet sen. He menivät tapaamaan muita naisia, jotka olivat kohdanneet sitä, mutta myös kysymyksen asiantuntijoita, kielitieteilijöitä, lakimiehiä, sosiologeja ja allekirjoittivat tärkeän elokuvan.

Ensin todistusten voimalla. Noin kymmenen naista eri taustoista, mukaan lukien toimittajat ja kirjailijat Nadia Daam ja Lauren Bastide, feministiaktivisti Pauline Harmange, joka kirjoitti Minä, miehet, vihaan heitä (Kynnys, 2020), itävaltalainen Natascha Kampusch (joka siepattiin 2. maaliskuuta 1998 – 23. elokuuta 2006), kasvot kamerassa verkossa oleviin julmuuksiin, ja valtava vaikutus, vaikka näkymättömätkin, että nämä sadat ja tuhannet viestit ovat heidän elämässään.

Demokraattinen kysymys

Jotkut ovat poistuneet verkostoista luopuneet tarjoamastaan ​​näkyvyydestä ja resonanssista; toiset säilyttävät asemansa tukahduttaen sen, mitä haluaisivat sanoa, ja noudattavat itsestään huolimatta kybervalvojien kieltoja. Pysyminen tai lähteminen on demokraattinen kysymys, selittää Anna-Lena von Hodenberg, saksalaisen verkkokiusaamisen uhrien järjestön johtaja: “Jos siedämme edelleen sitä, että monet äänet työnnetään pois tästä julkisesta tilasta ja katoavat, meillä ei enää ole demokraattista keskustelua, vain ihmiset, jotka huutavat voimakkaimmin. “

Sitten osoittamalla verkkojäljen kuvioiden ja profiilien toistuminen. “Jos koomme kaikki miehet, jotka hyökkäävät naisiin Internetin kautta ympäri maailmaa, näyttää siltä, ​​että aina sama mies loukkaa aina samaa naista”, kirjoittaa australialainen tutkija Emma Jane, kirjoittaja Misogyny Online: Lyhyt (ja julma) historia (Sage Publications LDT, 2017). “Todisteet ongelman systeemisestä luonteesta”, hän vastaa dokumenttielokuvien pariin, joka totesi samat loputtomat loukkaukset ja uhkaukset, jotka tulevat samoilta poliittisilta puolilta “Älä noudata tasa-arvon ihanteita”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “Sosiaalisissa verkostoissa maltillisuus vaatii paljon suurempia henkilöresursseja”

Lopuksi poliittisella voimallaan: mikä on näiden ihmisten motivaatio? “Psykoottiset kummajaiset”? Ei niin helppoa. Koska “Todellisuudessa kaveri, joka kutsuu sinua lutkaksi, jakaa nöyryyttäviä kuvayhdistelmiä, joka kommentoi kaikkia tekojasi ja eleitäsi, on varmasti hyvä naapuri”, sanovat kaksi toimittajaa. He piristävät näitä sosiologisia teoksia, jotka osoittavat, että verkko-stalkereiden massa on keski- ja ylemmän keskiluokan miehiä, hyvin integroituneita yhteiskuntaan.

“Olemme edelleen yhteiskunnissa, joissa julkista puhetta ja tilaa ei tehdä naisille, vähemmistöryhmille”, arvioi Ketsia Mutombo, feministien perustaja kybervaikutuksia vastaan, huomauttamalla, että monet henkilöt ovat sosiaalisten verkostojen ansiosta saaneet näkyvyyttä, jota televisio tai kirjoitettu lehdistö ei ole koskaan sallinut heille. ”Verkkoväkivallan tekijät yrittävät vähentää tätä voimaa. “

Poliisi ja oikeuslaitos ovat heikosti koulutettuja

Dokumenttitekijät asettavat taitavasti teknologioiden tuomitsemisen kysymyksen näiden alustojen taloudellisesta mallista, joissa verkkokiusaaminen tekee “suositusta”. He kyseenalaistavat myös poliisin ja oikeuslaitoksen rajat, jotka ovat vähän koulutettuja näihin kysymyksiin ja joiden toimintakeinoja on vielä keksittävä. Osoittamalla irtisanomisia, analogisesti seksuaalisen väkivallan kanssa, he politisoivat kysymyksen, joka yleensä ja liian helposti siirretään sosiaalisten verkostojen kansanperinteeseen, uutisen banaaliseen sensationismiin. He asettavat sanoja yhteiskunnan tosiseikoille, joilla ei ole mitään virtuaalista, ja hylkäävät sananvapautta vaativien hämmennyksen ja relativismin vihapuheen kulkemisen sallimiseksi. Tätä kuvaa vasta äskettäin oikeudenkäynti nuoren Milan kyberkävijöistä, joita vastaan ​​vaadittiin kolmen – kuuden kuukauden vankeutta.

Näiden rikollisten tekojen tuomitsemisen lisäksi he korostavat, kuinka näiden sanojen näkymättömyys ja passiivinen suvaitsevaisuus näitä rakenteellisen misogynyn käytäntöjä kohtaan ovat todellisia uhkia paitsi naisille, myös kaikille. yhteiskunta.

#SalePute, dokumenttielokuva Myriam Leroy ja Florence Hainaut (Bel.-Fr., 2021, 57 min). Saatavilla Arte.tv.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös “Sananvapautta ei voi olla, kun on hallitseva sana”

mennä