August 4, 2021

Teheranissa kovan presidentin valinta edistää Iranin ydinsopimusta

Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan 21. kesäkuuta Iranin vastavalittu presidentti Ebrahim Raïssi, joka joutui kysymykseen Teheranin ydinsopimuksesta, omaksui yllättäen mitatun sävyn. Hän ei uhannut jättää Wienissä meneillään olevaa neuvottelupöytää, jonka tarkoituksena on käynnistää ydinsopimus uudelleen. Hän ei maininnut määräaikaa, jonka kuluessa Yhdysvaltain on palattava presidentti Donald Trumpin johdolla vuonna 2018 yksipuolisesti jättämänsä sopimuksen perusteella. “Emme anna neuvottelujen olla väsyttäviä”, Raïssi, joka on edelleen oikeuslaitoksen päällikkö, aloitti tehtävänsä vasta elokuun alussa. “Jokaisella kokouksella on oltava konkreettinen tulos”, halusi selventää tätä profeetan papiston jäsentä ja jälkeläistä. Niin monet asiat, jotka tekevät Korkeimmasta oppaasta, Ali Khamenei, näkevät hänessä luotettavan miehen.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ebrahim Raïssi, Iranin kova uusi kasvo

Tuleva hallituksen päämies ei ole uhannut vapautua edelleen sitoumuksistaan, kuten Iran on tehnyt vuodesta 2019 lähtien lisäämällä sentrifugiensa määrää ja uraanin rikastumisastetta. Kuten kaikilla Iranin presidenteillä, Ebrahim Raïssilla pitäisi olla vain toissijainen rooli maan ulkopolitiikan muokkaamisessa. Hänestä tulee karu kasvot, kun hänen edeltäjänsä, maltillinen Hassan Rohani, voi näyttää hyvältä luonnoltaan ja hymyilevät kasvonsa. Kuten islamilaisessa tasavallassa olennaiset kysymykset, ydinasiakirjat jäävät maan korkeimmalle viranomaiselle ajatolla Ali Khameneille, jonka hallitukset soveltavat vain direktiivejä.

Päinvastoin, Ebrahim Raïssin sanat heijastavat Teheranin nykyistä halua saattaa neuvottelut onnistuneesti päätökseen. Tällä kertaa, vaikka kaikki vallan pylväät, valitut ja valitsemattomat (parlamentaarinen, toimeenpaneva ja oikeuslaitos), ovat järjestelmän konservatiivisimpien käsissä, riski, että neuvottelut sabotoidaan sisältä, on hyvin pieni, ellei olematon . Tämä voi rauhoittaa lännen ainakin ydinkysymyksessä.

Teknologiset läpimurrot

Hassan Rohanin (2013-2021) puheenjohtajakaudella, joka tuli valtaan ja valittiin uudelleen uudistajien tuen ansiosta, ei kulunut päivä ilman hallinnon kovaa ydintä, erityisesti vallankumouksellisia vartijoita (ideologinen armeija) maan edustaja), pelaa yksipuolista hallintaa. “He kirjoittavat iskulauseita ohjuksiin sabotoimaan sopimuksen”, oli kironnut Hassan Rouhanin vuonna 2017 vihjaten vuosia aiemmin vallankumouksellisten vartijoiden esittelemiin taistelupäähiin kirjoituksiin ”Death to the United States” ja “Death to Israel”.

Sinulla on 53,3% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Tarkista tämä linkki tästä