August 4, 2021

Valkovenäläinen vastustaja Roman Protassevich ja hänen kumppaninsa asetettiin kotiarestiin

Kuukausi pidätyksestään lennon muuntamisen jälkeen Valkovenäjän viranomaiset ilmoittivat perjantaina 25. kesäkuuta perimään toisinajattelijan Roman Protassevichin ja hänen venäläisen kumppaninsa Sofia Sapegan kotiarestiin.

Valkovenäjän tutkintakomitea ilmoitti Telegram-kanavallaan “Mahdollisena pidetty” asettaa heidät kotiarestiin, koska kaksi syytettyä tekivät “Johdonmukainen tunnustus” ja ovat sitoutuneet siihen “Auta tutkimuksessa ja tunnista heidän rikoksensa”.

Roman Protassevich, 26, ja Sofia Sapega, 23, pidätettiin pidätettyään Minskin lentokentällä ja ohjaamalla 23. toukokuuta Ryanairin matkustajakone Ateenan ja Vilnan välisellä reitillä.

Heitä syytetään siitä, että he ovat koordinoineet sosiaalisen verkoston kautta historiallista protestiliikettä, joka puhkesi Valko-Venäjällä viime vuonna sen jälkeen, kun presidentti Aleksanteri Lukašenkon uudelleenvalinta viidenneksi toimikaudeksi oli tuomittu petokseksi. Pidätyksensä jälkeen toimittaja on ollut esillä julkisessa televisiossa useita kertoja, ja hänen kannattajansa tuomitsivat haastattelut “Rajoituksen alaisena”. Kansalaisjärjestö Amnesty International arvioi lausunnossaan, että heidän asettamisensa kotiarestiin “Näyttää kyyniseltä juonelta” seuraamusten poistamiseksi.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Valkovenäjän kaappaaminen ja vastustajan Roman Protassevichin pidättäminen herättävät voimakkaita tunteita

Jatkuva paine Lukashenkon hallintoon

Perjantaina oppositiojohtajan Svetlana Tikhanovskajan neuvonantaja kertoi puhuvansa Roman Protassevichin vanhempien kanssa ja saanut tietää hänen asettamisestaan ​​kotiarestiin. “Se on erilainen vankila. KGB-ihmiset asuvat samassa huoneessa hänen kanssaan ”kuitenkin selkiytetty Franc Viacorka Twitterissä. Viacorka lisäsi, että vastustajan vanhemmat eivät “Ei yhteyttä Romaniin ja pelkäävät, että hän toimii neuvottelupalana lännen kanssa”, joka asetti Valko-Venäjälle taloudelliset sanktiot. Hän myös julkaisi ohikulkijan ottama valokuva Minskissä näyttää Roman Protassevich ja Sofia Sapega haastattelussa puistossa.

Svetlana Tikhanovskaya tervehti Telegram-kanavallaan a ” hyviä uutisia “ vaikka “Valvottu asuinpaikka ei ole vapautta”. ”Heitä syytetään aina, heidän jokaista liikettään seurataan. Siksi heitä pidetään edelleen panttivankeina ”, hänen mukaansa.

Sofia Sapegan asianajaja Alexandre Filanovich puolestaan ​​sanoi sähkeessä toivovansa “Positiivinen kehitys lähitulevaisuudessa” nuorelle naiselle.

Aleksanteri Lukašenkon hallinto tukahdutti ankarasti protestiliikkeen, pidätti tai työnsi maanpakoon kaikki mielenosoituksen johtajat, joista monet ovat parhaillaan oikeudenkäynnissä. Valkovenäjän syyttäjänvirasto ennusti uuden oikeudenkäynnin perjantaina lähettäneensä oikeuden eteen asian syyskuussa pidätetyn oikeusministeri Maxime Znakin ja Maria Kolesnikovan, karismaattisen opposition edustajan, syytettynä “Suunnitelma vallan kaappaamiseksi”.

Tällä viikolla Euroopan unioni ja Washington ottivat uudet pakotteet kymmeniä virkamiehiä vastaan, mukaan lukien puolustus- ja liikenneministerit, ilmavoimien komentaja ja yksi Aleksanteri Lukašenkon poikia. . Euroopan unioni asetti torstaina sanktiot myös Valko-Venäjän tärkeimmille talouden aloille.

Lue myös Valko-Venäjä tuomitsee “tuhoiset” länsimaiset pakotteet ja lähettää Saksan takaisin natsihistoriaansa

Maailma AFP: n kanssaLue lisää täältä