August 2, 2021

Ranska ja Yhdysvallat ajavat Teherania tekemään kompromisseja

Iranin presidentinvaalit ovat ohi, ja niitä hallinnoi hallitus. Ne eivät muuta sen luonnetta, prioriteetteja ja menetelmiä ultrakonservatiivisen Ebrahim Raïssin nimittämisestä huolimatta. Teheranin ydinohjelmaa koskevat neuvottelut voivat siis jatkua Wienissä lähipäivinä JCPoA: n, vuoden 2015 sopimuksen allekirjoittajien, seitsemännessä kokouksessa. Tieteelliset, poliittiset ja taloudelliset ulottuvuudet kietoutuvat edelleen yhteen tässä suljetussa istunnossa. Itävallan kieli, joka on kestänyt huhtikuun alusta lähtien ja joka on suuri haaste diplomaateille. Mutta aika on loppumassa niiden eurooppalaisten ja amerikkalaisten mukaan, jotka toivovat pikaista päätelmää.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Teheranissa kovan presidentin valinta edistää Iranin ydinsopimusta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vieraili Pariisissa perjantaina 25. kesäkuuta osana Euroopan kiertuettaan. Hän puhui tästä aiheesta Quai d’Orsaylla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa kollegansa Jean-Yves Le Drianin kanssa. Tunnustaminen “Vakavat erot” Iranin kanssa Blinken varoitti neuvottelujen jatkamisesta toistaiseksi. “Jos Iran jatkaa yhä kehittyneempien sentrifugien käyttöä korkeammissa asteikoissa, [d’enrichissement de l’uranium], jos hän jatkaa JCPoA: n kieltämiensä ohjelmien muiden näkökohtien kanssa, tulee aika, jolloin on erittäin vaikea palata JCPoA: n standardeihin. “, hän muisteli viitaten aikatauluun kerätä tarpeeksi halkeamiskelpoista materiaalia pommia varten. “Kansallisen edun mukaista on yrittää laittaa ydinvoima takaisin laatikkoon, jossa se oli, JCPoA: n puitteissa”, hän selvensi.

Maksimalistinen asema Teheranissa

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) ja Teheranin väliaikaisen järjestelyn päättyminen perjantaina sen ydinvoimaloiden tarkastuksista vain lisää jännitteitä ja epäilyksiä Iranin aikomuksista. “On tapahtunut edistystä, Le Drian korosti Wienin neuvottelujen aihetta. Siirtymme nyt vaikeimpiin vaiheisiin. Tämä vaatii Iranin uusien viranomaisten rohkeita ja vahvoja päätöksiä. On aika. Olemme prosessin lopussa, saavumme vaikeaan vaiheeseen. ”

Kuinka saada sekä amerikkalainen palaaminen JCPoA: han että palaaminen Iranin ohjelman vaatimustenmukaisuuteen suhteessa sen vuoden 2015 sitoumuksiin? Itävallan neuvottelujen alusta lähtien Yhdysvallat ilmaisi päättäväisyytensä ja iranilaisten epäluottamuksen voittamiseksi selkeästi aikomuksensa eurooppalaisten välityksellä. Bidenin hallinto on valmis poistamaan kaikki JCPoA: n poistamat pakotteet, ennen kuin Donald Trump otti ne uudelleen käyttöön. Se voisi myös luokitella muut, jotka entinen Yhdysvaltojen presidentti esitti vuoden 2017 jälkeen ihmisoikeuksien tai terrorismin torjunnan nimissä, jotta helpotettaisiin heidän poistamistaan, esimerkiksi keskuspankille kohdistetut.

Sinulla on 52,18% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Jatka lukemista