July 28, 2021

Tappavan hyökkäyksen järkyttyessä Saksa tutkii hyökkääjän motiiveja

Saksan poliisi yritti lauantaina 26. kesäkuuta selvittää lisää motiiveista, jotka aiheutti nuori mies, joka tappoi kolme ihmistä ja loukkaantui vähintään viisi muuta vakavasti edellisenä päivänä Würzburgissa Baijerissa. . Tutkijat eivät toistaiseksi sulje pois sitä, että islamistinen radikalisoituminen tai psykiatriset häiriöt voivat selittää hänen tekonsa tekoon.

Perjantaina, pian klo 17 jälkeen, hän tappoi kolme naista, mukaan lukien myyjän, tämän Baijerin 130 000 asukkaan kaupungin tavaratalossa. Sitten hän hyökkäsi muihin ihmisiin läheisessä säästöpankissa ja sitten kadulla ja loukkaantui vakavasti kuuteen ihmiseen, joista toinen oli elämän ja kuoleman välillä. Somalian kansalainen mies, joka saapui Saksaan turvapaikanhakijana toukokuussa 2015, pystyi hallitsemaan ohikulkijoiden väliintulon ansiosta, joista useita poliitikkoja on kiitetty kansalais rohkeudesta.

Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann sanoi lauantaina Würzburgissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa “Merkkejä mahdollisesta radikalisoitumisesta kohti islamia” ja ne, jotka osoittavat, että 24-vuotias kärsi “Mahdolliset psykiatriset ongelmat eivät sulje pois toisiaan”.

Herrmannin kertomuksen mukaan kodittomien turvakodissa asunut hyökkääjä huusi «Allahou akbar» (“Allah on Suurin”) tekemällä hyökkäys. Kansallista terrorisminvastaista syytettä ei ole takavarikoitu tässä vaiheessa, ja tutkijoiden mukaan he eivät voineet vahvistaa, oliko islamilaisten valtioiden järjestön propagandamateriaalia löydetty hyökkääjän kodista, kuten tiedotusvälineet väittivät. Kahden matkapuhelimen analyysi on myös käynnissä.

Toisaalta nuorella miehellä, jolla on oleskelulupa Saksassa, on ollut kahdesti vaikeuksia vuoden alusta lähtien oikeusministerin kanssa, joka oli määrännyt väliaikaisen internointinsa psykiatriseen sairaalaan. Viime kuussa, tässä kuussa, hän oli poissa laitoksesta 24 tunnin kuluttua, kertoi Bambergin syyttäjä Wolfgang Gründler.

“Rohkeat kansalaiset”

Saksan kokeman järkytyksen edessä hallituksen edustaja Steffen Seibert korosti, että tutkimus paljastaisi, mikä motivoi hyökkääjää. “Mutta varmaa on, että tämä kamala teko kohdistuu koko ihmiskuntaa ja kaikkia uskontoja vastaan”, hän twiittasi. Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier sanoi olevan “Järkyttynyt”, samalla kun hyökkääjä on osoittanut “Äärimmäinen julmuus”.

Lauantaina kaunis 130 000 asukkaan kaupunki oli hämmentynyt: asukkaat tulivat asettamaan kukkia ja kynttilöitä hyökkäyksen paikalle. ”Olen surullinen ja shokissa, siksi tulin tänne tänne. Se on vähintä mitä voimme tehdä ”, todisti asukas Franziska.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Saksassa poliitikot ovat varovaisia ​​kolmen ihmisen kuoleman jälkeen veitsihyökkäyksessä

Konservatiivikandidaatti ja mahdollinen liittokansleri Angela Merkelin seuraaja Armin Laschet on ilmoittanut hänestä «Suuri kunnioitus» suhteessa “Rohkeat kansalaiset, jotka puuttuivat nopeasti” pysäyttää hyökkääjä. Vihreiden ehdokas Annalena Baerbock puhui myös ” iso kiitos “ pelastusryhmille ja “Rohkeille kansalaisille” kuka puuttui asiaan.

Omalta puolestaan ​​äärioikeistolainen Alternative für Deutschland (AfD) -puolue otti tapauksen irti “Islamistiset veitsimurhat Saksan sydämessä”, twiitin mukaan yhteispuheenjohtaja Jörg Meuthen. AfD, joka on rakentanut suuren osan keskustelustaan ​​islamin ja maahanmuuton hylkäämisestä, näki myös tämän hyökkäyksen “Lisätodiste maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisesta[Angela] Merkel ».

Pysyvä uhka

Saksan viranomaiset ovat valmiina islamistiseen uhkaan liittyen – varsinkin kun Islamilainen valtio (IS) -organisaatio oli vaatinut jousikuorma-autojen hyökkäystä, joka tapahtui Berliinissä joulukuussa 2016 ja josta aiheutui kaksitoista uhria. Tämä jihadistinen hyökkäys on tähän päivään saakka tappavin koskaan tehty Saksan maaperällä.

Vuodesta 2009 liittovaltion viranomaiset ovat rikkoneet 17 tällaista hyökkäysyritystä, joista suurin osa on ollut vuoden 2016 hyökkäyksen jälkeen sisäasiainministeriön mukaan. Kevään 2020 aikana poliisi oli purkanut Nordrhein-Westfalenissa Tadzikistanista peräisin olevan epäiltyjen terroristien solun, joka oli yhteydessä ISIS: ään. Kesäkuussa 2018 poliisi ilmoitti rikkoneen hyökkäyksen “Biologinen pommi”, kun pidätettiin Tunisian kansalainen, jonka epäillään olevan yhteydessä ISIS: ään.

Vuodesta 2013 lähtien Saksassa vaarallisiksi katsottujen islamistien määrä on kasvanut viisinkertaiseksi ja on tällä hetkellä 615 sisäasiainministeriön mukaan. Salafistien arvioidaan olevan noin 11 000, kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2013. Vuonna 2020 Saksassa aloitettiin 320 uutta tutkimusta, jotka liittyivät islamistiseen uhkaan. Laskeva luku, jota ei kuitenkaan sanota “Ei mitään laadullisesta vaarasta” Tällainen uhka on Saksan terrorismin vastaisten syyttäjien Peter Frankin mukaan.

Pääkaupungin joulumarkkinoilla tapahtuneen ram kuorma-autohyökkäyksen lisäksi ISIS väitti myös veitsimurhan Hampurissa vuonna 2016 sekä pommi-iskun Ansbachissa (josta 15 loukkaantui ja tappoi hyökkääjän) ja kirveshyökkäyksen juna Baijerissa (5 haavoittunutta), jonka poliisi oli ampunut tekijän.

Maailma AFP: n kanssatästä lähteestä