August 1, 2021

valintamme yksitoista sarjakuvaa lukea tänä kesänä

AAMULUETTELO

Kaksi Victor Hugon tekemää sopeutumista, tulostamattomien mestariteosten uusintapainos, unohdettu maratonin juoksija, sukellus Algerian viimeaikaiseen historiaan, todistus läpinäkyvyydestä … ovat viimeisen valikoimamme valikossa ennen kesälomaa.

“Marathon”: mestari ajautunut muistista

Se on tarina kilpailusta. Se oli vuoden 1928 olympialaisten maraton Amsterdamissa (Alankomaat). Suuren sodan teurastamot vielä testasivat suurimmat kansakunnat lähettäneet parhaat urheilijansa sinne. Siellä on amerikkalaisia, “Parhaiten hoidetut, parhaat kengät, parhaiten ravittu”, englanti, joukkue “Pelien vahvin”, mutta myös japanilaiset, “Päättäväiset ja valtavat urheilijat”, italialaiset “Mussolinista”, saksalaiset “Poissuljettu peleistä aselepon jälkeen”… Ja sitten on Ranska, sen heterogeeninen joukkue ja sen “Pieni arabi”, Boughéra El Ouafi, Renault Billancourtin työntekijä siviilielämässä ja jota kukaan ei näe menevän kovin pitkälle. Kaksi tuntia, kolmekymmentäkaksi minuuttia ja viisikymmentäseitsemän sekuntia myöhemmin, silti hän, “Pieni mekaanikko, jota emme huomanneet”, Ouled Djellalin (Algeria) lapsi, joka ylittää ensin Olympisch Stadionin maalilinjan. Yllätys. Voitto.

Tämän muistin herättämän tarinan elvyttämiseksi Nicolas Debon on päättänyt upottaa lukijansa kilpailun ytimeen. Sivulta toiselle seuraamme urheilijoita kilometrien yli, kärsimme heidän kanssaan poldertuulessa, sytytämme, kun he kohtaavat kilpailijoita, huolestumme, kun he lähestyvät ”Seinä” 30 kilometriä… Emme tiedä mitään siitä, mitä tapahtui ennen kilpailua. Emme tiedä mitä tapahtui seuraavaksi. Mutta tarina jatkuu loppuun asti, jota palvelee seepianvärinen piirustus, joka upottaa lukijan ajan ilmapiiriin. Levyn lopussa on muutama dokumenttisivu, jotka ovat hyödyllisiä niille, jotka haluavat (uudelleen) löytää El Ouafin tarinan,“Unohdettu urheilija”, jonka Ranskan yleisurheiluliitto karkotti kaksi vuotta olympialaistensa jälkeen ja kuoli välinpitämättömästi vuonna 1959. Cédric Pietralunga

“Marathon”, kirjoittanut Nicolas Debon, Dargaud, 128 sivua, 19,99 €

“Kesä”: huono “matka” Barissa

Jos sarjakuva lainaa usein elokuvateatterista, sanomme Alessandro Totasta, että hän sulatti ja ketjutti kaksi kaukaa burleskihuumoria osaa suurella näytöllä: italialaistyylisen komedian 1950-luvulla ja hullun Erittäin huono matka (2009). Se on todellakin erittäin huonolla “matkalla” että Claudio löytää itsensä alukselle vastaamisenaan nuoren Mustikan edistysaskeleisiin, joka on ylittänyt Barin puiston, joka on tuttu Apulian pääkaupungin huumeriippuvaisille. Poika hajosi punk- ja marginaalikavereidensa kanssa saadakseen yhteyden tyttöystävänsä ympäristöön, perversseihin ja hygieenisiin reaktioihin, jotka tuskin kantavat häntä heidän sydämessään. Kahden erottaman maailman improvisoitu vastakkainasettelu muuttuu villiksi ratsastukseksi hallusinogeenisten sienien ja luokkataistelun taustalla. Upea punainen vesiväri korostaa tämän maanläheisen hahmotutkimuksen huurteista luonnetta. Frédéric Potet

Sinulla on jäljellä 78,54% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

virallinen lähde