August 2, 2021

Ympäri maailmaa valokuvaaja Marc Riboudin jalanjäljissä

Marc Riboud, joka on matkustanut ympäri maailmaa, kamera kaulassaan, tapasi sanoa, ettei hän ollut maailmankuulija “Mutta flanneur, joka haluaa kuvata intensiivisintä elämää mahdollisimman intensiivisesti. Nautimalla siitä ”. Ja todellakin kävelylle tämän tyylikkään maailman tarkkailijan jalanjäljissä, joka kuoli vuonna 2016 93 vuoden iässä, Guimeten kansallismuseo Guimet kutsuu meidät Pariisiin. Laitos, jolla on tärkeä valokuvakokoelma, tervehtii sen työn perintöä, jonka Marc Riboudin edunsaajat tekivät sille vuonna 2019 – yli 50000 valokuvaa (negatiivia, dioja ja vedoksia paperilla), asiakirjoja ja henkilökohtaisia ​​esineitä. Näyttely esittelee noin 200 kuvaa, jotka on otettu ympäri maailmaa – ja ei vain Aasiassa, vaikka hän palasi sinne usein – sen, joka työskenteli vuodesta 1953 vuoteen 1979 asti Magnum-toimistossa.

Lue myös Kuvissa: valokuvaaja Marc Riboud pysähtyy Guimet-museoon

Löydämme myös kirjeitä, erityisesti Henri Cartier-Bressonilta (1908-2004), joka oli Robert Capan (1913-1954) kanssa hänen mentorina. Ja hänen kameransa, joista ensimmäinen, Vest Pocket Kodak, isänsä antama ujo lapselle, jonka hän oli. “Jos et tiedä miten puhua, saatat pystyä näyttämään”, hän olisi sanonut tarjoavan sen hänelle. Myöhemmin hän työskenteli Leican kanssa, jota hän tuskin koskaan päästää irti. ”Valokuvaan kuten muusikko laulaa. Katselu on henkäys ja kun mahdollisuus on kanssani ja minulle annetaan hyvä valokuva, onnellisuus ei ole kaukana », Hän sanoi, kuten leski Catherine Riboud muistutti näyttelyn mukana olevassa kauniissa luettelossa.

Aina kunnioittava ilme

Kävely tapahtuu kronologisesti alusta 1940-luvulla Lyonissa, jossa hän syntyi, uuden vuosituhannen Kiinaan Englannin, Turkin, Afganistanin, Iranin, Intian, Korean, Japanin, Vietnamin, Yhdysvaltojen, Kuuban kautta. … Niin monissa maissa, missä kuvareporter – termiä ei väitä se, joka kieltäytyi kumartamasta lehdistön käskyjä – hajautunut, tarkkaavainen ihmisille, edelleen kunnioittava katse, pysähtyen sinne, missä hänen uteliaisuutensa johti hänet. “Hän halusi hallita rytmiään, reittiään”, korostaa Catherine Riboud.

Hänen raporttinsa johdattavat vasemmistolaisen, ihmisoikeuksiin herkän intellektuellin todistamaan 1900-luvun toisen puoliskon mullistuksia.e vuosisadalla. Euroopassa heti sodan jälkeen hän havaitsi jälleenrakentamisen, sosiaalisen elämän ja teollisuuden uudelleenkäynnistyksen; hän on Algeriassa ja mustassa Afrikassa itsenäisyyden kamppailujen aikana; sodan runtelemassa Vietnamissa; Yhdysvalloissa, kun nuoret ovat liikkeellä amerikkalaisten läsnäoloa vastaan ​​tässä konfliktissa … Haluttomana osoittaa väkivaltaa, hän herättää tragediat vain viittaavalla tavalla, mistä häntä joskus kritisoitiin.

Sinulla on 59,37% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Täällä