August 2, 2021

Aggressiot, nöyryytykset, seksismi … Kirjassa syvennetään kauppakorkeakoulujen rituaaleja

Dopiskelijat, joiden on “rullattava lapio” kanaa kohden, jotka joutuvat juomaan, kunnes peittävät lattian oksella, tai jotka lupaavat uskollisuutta yhdistykselle pimeässä kellarissa: kaikkea tätä tapahtuu suurissa ranskalaisissa kouluissa, niiden joukossa, jotka kouluttaa maan tulevia johtavia johtajia. Hänen työstään Eliittitehdas menee kiskoilta (Robert Laffont), julkaistu toukokuussa 2021, toimittaja Iban Raïs, joka tekee säännöllistä yhteistyötä Mediapart, tutki rituaaleja ja ajoja kolmessa huippuluokan kauppakorkeakoulussa: HEC, Essec ja Edhec.

Kampuksillaan hallitsevat kaukana suurkaupungit, joissa sadat opiskelijat elävät eristyksissä “Sanamattomat säännöt, arkaaiset ja vakiintuneet perinteet”, kuvaa toimittaja. Aloittamalla painostuksesta liialliseen alkoholiin, mikä edistää monia väärinkäytöksiä. Lukuun ottamatta terveyskriisiä, joka keskeytti opiskelijaelämän kahdentoista kuukauden ajan, järjestöjen järjestämät illat ovat näiden koulujen toiminnan ydin, ja missä hänen koulutuksensa hyvä kehitys etenee sekä tulevaisuuden maine ja ammatilliset verkostot. “Tietoisina näiden tapahtumien sosiaalisesta merkityksestä johtajat eivät uskalla hillitä opiskelijoitaan”, kirjoittaa kirjoittaja.

Lue kyselymme: Syrjintä, seksismi … kauppakorkeakoulut kamppailevat muuttaakseen kulttuuria

Toimittaja kertoo myös, miten näiden koulujen opiskelijaelämää hallitaan “Ruokaketju”: yläosassa kampuksen kukka, joka johtuu usein Pariisin valmisteluista ja valitaan vaikutusvaltaisimpien yhdistysten kärjessä, alareunassa “nobodit” ( «Kukaan», “Kukaan” englanniksi). A “Pyramidijärjestelmä viileää”, kuten Iban Raïs kutsuu, joka vahvistaa dominoinnin logiikan koulussa ja järjestöissä, kuten Edhec Cruise-Course, laitoksen näyttelyyhdistys. Kirjassa tarkastellaan rekrytointiprosessia kulissien takana, jossa fuksiä uhkaillaan, halvennetaan ja nöyryytetään, jotta “Koveta heidät”.

Lue myös kysely: “Kuoleminen taistelukentällä, kyllä, mutta ei koulussa”: Jallal Hamin traaginen matka, joka hukkui sumuisen aikana Saint-Cyrissä

“Kuukauden huora”

Jotkut kirjassa mainituista perinteistä kiellettiin äskettäin kyseisissä kouluissa, palaneen niiden välittämän huonon kuvan vuoksi ja opiskelijoiden taistelun ansiosta. Tämä koskee kampuksia hallitsevia fanzineja, nöyryytyksen ja naisvihamisen levittäjiä, kuten HEC: n Sortie Vauhallan -sivusto, joka poistettiin vuonna 2018. Edhec-lehdessä Päänsärky valitsi “Kuukauden huora”, opiskelija, jonka väitetyt sukupuoliyhteydet olivat yksityiskohtaiset ja jolle tehtiin säälimätön kuvayhdistelmä – johdon hyväntahtoisuuden alaisena, jolla kirjoittajan mukaan oli oikeus hänen kopioonsa – julkaisukieltoon vuonna 2017.

Sinulla on 52,22% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

virallinen verkkosivusto