August 3, 2021

Kansalaisjärjestöt kyseenalaistavat läsnäolonsa Tigrayssa kolmen MSF: n työntekijän kuoleman jälkeen

Kun Maria Hernandez, Yohannes Halefom Reda ja heidän kuljettajansa Tedros Gebremariam Gebremichael, kolme Médecins sans Frontières (MSF) -yhtiön työntekijää, lähtivät tielle torstaina 24. kesäkuuta Tigrayn keskustassa, tämä pohjoinen Etiopian maakunta oli ollut jo muutaman päivän ajan kurissa. voimakkaiden taistelujen leimaama sotilaallinen toiminta. Suurin osa avustusvirastoista oli jumissa alueen pääkaupungissa Mekelessä ja muissa alueen kaupungeissa odottaen pääsyn tilanteeseen ja saadakseen luvan kulkea armeijan valvomien tarkastuspisteiden läpi. Eritrean tai Etiopian joukot.

MSF-ryhmät menettivät nopeasti yhteyden kolmeen avustustyöntekijään – espanjalaiseen naiseen ja kahteen etiopialaiseen. Seuraavana päivänä heidän eloton ruumiinsa löydettiin, joka makasi muutaman metrin päässä ajoneuvosta. MSF tuomitsi välittömästi « julma salamurha » ja lupasi työskennellä « valaisematta valaisee » hyökkäyksen olosuhteista, kun taas YK vaati lausunnossaan “Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vakavat rikkomukset” nämä murhat “Skandaali ja ahdistava”.

Lue myös Etiopia vaarassa räjähtää

Tigrayssa, jossa Etiopian liittovaltion armeija aloitti marraskuussa sotilasoperaation, jonka tarkoituksena oli kaataa toisinajattelevat paikallisviranomaiset Tigrayn kansan vapautusrintamalta (FLPT), viime päivien väkivalta muuttaa voimatasapainoa siellä. Tigrayan kapinalliset ovat vallanneet suuria alueita ja hallitsevat strategisia akseleita, siihen asti Etiopian armeija ja naapurimaiden Eritrean joukot. Tämä uusi tilanne lamauttaa humanitaaristen työntekijöiden työn, kun taas YK: n mukaan 91% Tigrayan kansalaisista on riippuvaisia ​​ruoka-avusta.

Yhdeksän avustustyöntekijää on jo kuollut

Etiopian ulkoministeriö ilmaisi surunvalittelunsa MSF: lle ja lisäsi, että heidän työntekijänsä olivat kuolleet Abi Adin kaupungissa, noin 50 kilometriä Mekelestä länteen, « alue, jolla FLPT toimii aktiivisesti ». Tämän version kiistää Tigrayn puolustusvoimien (TDF) kapinallisten edustaja, jonka mukaan murha toteutettiin. « pääministeri Abiy Ahmedin vetäytyvät sotilaat.

Vastakkaiset leirit hylkäävät vastavuoroisesti ja tutkintatoimet vaarantuvat Tigrayssa, jossa televiestintä on jälleen vakavasti rajoitettua. Lisäksi humanitaaristen järjestöjen keskuudessa on hiljaisuus, jotka pelkäävät puhua tiedotusvälineille.

Maria Hernandez, Yohannes Halefom Reda ja heidän kuljettajansa Tedros Gebremariam Gebremichael liittyvät jo pitkään Tigrayssa henkensä menettäneiden humanitaaristen henkilöiden luetteloon 4. marraskuun jälkeen. Ennen heitä oli kuollut yhdeksän muuta työntekijää, mukaan lukien Yhdysvaltojen kansainvälisen kehityksen viraston jäsenet USAID, Tanskan pakolaisneuvosto tai kansainvälinen pelastuslautakunta. Etiopian kansainvälisiä humanitaarisia kansalaisjärjestöjä yhdistävä foorumi (HINGO) toisti pyyntönsä kaikille Tigrayn konfliktin osapuolille «Rkunnioittaa kansainvälistä oikeutta ja varmistaa kansalaisjärjestöjen vapaa ja turvallinen pääsy avun tarpeessa olevien ihmisten tavoittamiseen “.

Lue myös Etiopiassa, Tigrayn maakunnassa, väkivallan elpymisen vallassa

Järkytyshetken jälkeen tulee kysymys. Aikooko tämä salamurha kyseenalaistaa kansalaisjärjestöjen läsnäolon alueella? Kyllä, sanoi pääkaupungissa Addis Abebassa sijaitseva humanitaarinen työntekijä, jonka organisaatio oli aikeissa sijoittaa Etiopian pohjoisosaan. « Henkilökuntamme odottaa, hän täsmentää. Epäilen, lähetämmekö ketään olosuhteissa. » Useat kansalaisjärjestöjen jäsenet valittavat myös nykyisen armeijan tilanteen arvaamattomuudesta, ja lisäksi sateisen kauden alkaessa, mikä vaikeuttaa pääsyä syrjäisille alueille.

Toimenpiteen tehokkuus

Toiset, mukaan lukien MSF, ihmettelivät jo Tigrayssa tapahtuneen puuttumisensa kulissien takana. Tarpeet ovat valtavat, koska taistelut ovat edelleen tuhoamassa aluetta – 22. kesäkuuta järjestetyssä ilmalakossa kuoli yli 60 ja loukkaantui noin 180. YK varoittaa nälänhädästä, joka koskettaa vähintään 350 000 ihmistä. Mutta organisaatiot pelkäävät Eritrean läsnäoloa « joiden kanssa on mahdotonta neuvotella », sanoo lähde. Ja Asmaran sotilaat ryöstävät järjestelmällisesti alueen sairaalat, jotka kansalaisjärjestöt ovat palauttaneet toimintakuntoon, tuoden ryöstönsä toiselle puolelle rajaa, todistaa diplomaatti.

Avustustyöntekijän mukaan länsimaisen henkilön läsnäolo jokaisessa joukkueessa on tähän asti nähty keinona välttää väärinkäytöksiä. Mutta hän jatkaa, «ATänään ymmärrämme, että kaikki ovat haavoittuvia ». Konfliktiin liittyvien riskien lisäksi jotkut kansalaisjärjestöt sanovat myös, että joku huolestuttaa heitä « Etiopian viranomaisten vihamielisyys ».

Hallituksen edustaja väitti 3. kesäkuuta, että « joissakin tapauksissa meillä on uskottavia todisteita siitä, että toimijat yrittivät humanitaarisen avun varjolla salakuljettaa aseita tarkastuspisteiden ohi ». Kysyi Maailma näistä todisteista tiedottaja vakuutti, että he “Asetettaisiin ajan myötä yleisön saataville”. Toistaiseksi mitään ei ole paljastettu.

Abiy Ahmed ilmaisi Etiopian televisioon Fana 22. kesäkuuta antamassaan haastattelussa julkisesti epäilyjä myös Tigrayssa toimivien kansalaisjärjestöjen rehellisyydestä. Piirtäen historiallisen rinnakkaisuuden marxilaisen Derg-hallinnon käymän sodan kanssa samalla alueella 1980-luvulla, hän vakuutti, että tuon ajan organisaatiot olivat “Tuettiin FLPT: tä tarjoamalla strategioita, rahaa, koulutusta ja aseita”.

Pääministerin mukaan “Joukot, jotka toimittivat FLPT: lle aseita kaatamaan Derg-hallinnon […] haluavat käyttää samaa taktiikkaa kuin 30 tai 40 vuotta sitten “. Konteksti on herkkä Abiy Ahmedille, joka on ehdolla 21. kesäkuuta pidetyissä parlamenttivaaleissa ja jonka tuloksia odotetaan pian. Lippu, jonka kautta hän toivoo saavansa legitiimiyden.

Lue myös Etiopia äänestää huolen ja väkivallan keskellä

Kolmen MSF: n jäsenen kuoleman jälkeen Etiopian ulkoministeriö toisti hallituksen tarjouksen tarjota “Sotilaalliset saattajat näillä alueilla” varten“Vältä tällaisia ​​traagisia murhia”. Joidenkin työntekijöiden provokaationa pitämä lausunto, jossa korostetaan, että se on humanitaaristen järjestöjen puolueettomuuden, puolueettomuuden ja riippumattomuuden periaatteiden vastaista.

Katso