August 1, 2021

“Pariisissa ja muualla meidän on autettava energiasiirtymää nopeuttamaan niitä, joihin se vaikuttaa eniten”

Krooninen. Pariisin kehätietä esitetään usein paitsi leimautumisena myös yhtenä syynä alueelliseen erotteluun, joka pahenee Pariisin ja sen lähiöiden välillä. Ikään kuin riittäisi poistamaan tai peittämään tämä moottoritien verenvuoto tasa-arvon palauttamiseksi. Tämä ilmeinen näyttö on arvioitava. Ei vain siksi, että yhä useammat lähiökaupunkien kunnat muistuttavat rajaseutuaan (Montreuil ja 20e, Montrouge ja 14e, esimerkiksi). Mutta myös siksi, että kasvavan kuilun todelliset ilmenemismuodot löytyvät politiikoista, joissa “intramuraalinen” Pariisi, se, jossa maksamme vähemmän paikallisia veroja ja hyötymme useammasta palvelusta, käyttäytyy ikään kuin suuri autiomaa ulottuu kehätien yli.

Kuinka muuten voidaan harkita Pariisin pormestarin Anne Hidalgon 15. kesäkuuta julkistettua päätöstä veloittaa muiden kuin sähkömoottoripyörien ja skootterien pysäköinti? Tehdään selvä: kyseisten kaksipyöräisten haitat (melu, saastuminen) laskevat voimakkaasti Pariisin kadun stressiin, ja pariisilaiset haluavat enemmän rauhaa ja hengittävämpää ilmaa. Kannustaminen moottorikäyttöisten kaksipyöräisten ajoneuvojen järkevään käyttöön ja sähköiseen muuntamiseen on kansanterveyden tehtävä. Mitä tulee maksamiseen osan julkisen tilan käyttämisestä, sitä on määrätty iäksi.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Pariisi maksaa moottoripyörien ja skoottereiden pysäköinnistä

Mutta kuinka voimme uskoa, että niin arkaluontoinen liikenteeseen vaikuttava asia voi löytää kestävän ja sosiaalisesti hyväksyttävän ratkaisun Pariisin sisäiseen Pariisiin? Korkeintaan Tšernobylin pilvi pysähtyi Ukrainan rajalla, laite ei pysäytä lämpömoottoreiden päästöjä eikä tämä uusi apuraha. Moottoripyörien maksettu pysäköinti, josta Pariisin asukkaat käytännössä vapautetaan, herättää tämän erittäin syrjivän vuoteen 1943 perittävän veron kaikista Pariisiin saapuvista tavaroista.

“Alueellisten erojen voittaminen”

Todellisuudessa Pariisi riippuu suurelta osin sen lähiöistä (59% siellä työskentelevistä ei asu siellä), eikä sitä voida kuvitella autottomaksi ja moottoripyörättömäksi kaupungiksi riippumatta sitä ympäröivästä kaupungista. Varsinkin kun kotiinkuljetus ja henkilökohtaiset palvelut ovat leviämässä, kahdenkymmenen kaupunginosan mittakaava on tuskin merkityksellinen ilman vähimmäisvastuullisuutta.

Sinulla on jäljellä 58,94% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

kokeile tätä sivustoa