August 3, 2021

Axel Kahn, lääkäri, geneetikko ja esseisti, on kuollut

Axel Kahn, lääkäri, geenitieteilijä ja esseisti, kuoli 76-vuotiaana syöpään, ilmoitti syövän vastaisesta liigasta tiistaina 6. heinäkuuta, jonka puheenjohtajana hän oli toiminut kesäkuusta 2019 lähtien. Hän itse aloitti ilmoittaakseen kohtalokkaasta lopputuloksesta , 11. toukokuuta, lehdistötiedotteessa.

Sitten hän antoi sarjan haastatteluja, joissa hän ilmaisi tyynnyttensä kuoleman edessä todistaen kokemuksesta “Näyttävä” että elämme, kun tiedämme, että se on hyvin lähellä: ”Ilo jokaisesta kauneuden hetkestä kasvaa kymmenkertaisesti olettaen, että emme voi koskaan tuntea sitä enää. Tuntematon tunne, valtava onnellisuus ”, hän kirjoitti 14. toukokuuta Twitter-syötteessään, kukkien ja sateenkaaren vieressä.

5. syyskuuta 1944 Petit-Pressignyssä (Indre-et-Loire) syntynyt Axel Kahnilla on isä filosofi Jean Kahn (1916-1970) ja äiti Camille Ferriot (1914-2005). Hän on kuusi vuotta vanhempi toimittaja Jean-François Kahnin ja kemisti Olivier Kahnin (1942-1999) veli. Heidän sukulaisiinsa kuuluvat Elsassin juutalainen isoisä isä, Georges Clemenceaun ja maallikon ihailija ja antisemitistinen äidin isoäiti, joka kieltäytyi tapaamasta isäänsä. Axel Kahn menettää katolisen uskon ollessaan yhteydessä jesuiitteihin, mutta hän väärentää itsensä “Moraali ilman ylittämistä”, ateistinen humanismi “Mikä on viime kädessä melko lähellä kristittyjen omaa”, hän löytää elämänsä lopussa.

Hänen isänsä itsemurha merkitsee nuorta miestä pysyvästi, varsinkin kun tämä odottamaton ele liittyy viestiin, joka on lähetetty hänelle yksin postuumsessa kirjeessä: “Ole järkevä ja inhimillinen. “ Kielto “Erittäin epämääräinen”ja kuka kysyy häneltä koko elämänsä ajan.

Kochin-instituutin ensimmäinen johtaja

Axel Kahn teki lääkettä “Eliminoimalla”, jotta ei kilpailisi “Neljä Kahn-miestä”. Hematologia (1974) johti häneen omistautumaan tutkimukselle: vuonna 1976 hän liittyi Insermiin biokemistinä integroimalla patologisen entsyymiyksikön Pariisin Kochinin sairaalaan. Siellä hän vietti suurimman osan tieteellisestä urastaan ​​asettamalla geenitekniikan työkalut erityisesti veritauteihin liittyvien entsymaattisten poikkeavuuksien ymmärtämiseen. Sitten hän kiinnostui geeniterapioiden mahdollisuudesta.

Sen tutkimustoimintaan liittyy hallinnollisen vastuun kantaminen. Hänestä tuli siten Institut Cochinin ensimmäinen johtaja (2002-2007), ennen kuin hänet valittiin Pariisin V-Descartesin yliopiston johtajaksi (2007-2011). Hän kieltää ennen toimeksiannon päättymistä saamastaan ​​ilmoituksesta keskuksessaan sijaitsevan ruumiinluovutuskeskuksen hallinnasta marraskuussa 2019 annetun ilmoituksen jälkeen. L’Express kelvottomat olosuhteet, joissa anatomiseen tutkimukseen tarkoitettuja ruumiita hoidettiin siellä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Pariisi-Descartes-joukkohauta-asia: vuosi skandaalin alkamisen jälkeen perheiden viha

Ennen sitä hän johti biomolekyylitekniikan toimikuntaa, joka vastasi geneettisesti muunnettujen organismien viljelyhakemusten arvioinnista ja erosi vuonna 1997, jolloin Juppén hallitus kielsi siirtogeenisen maissin viljelyn Ranskassa. , jolle hän oli suotuisa. Hänen välitön nimittämisensä tieteelliseksi johtajaksi biotieteistä Rhône-Poulenciin (1997-1999), joka on mukana näissä teollisuuden kehityksissä, merkitsee itsenäisyyttä tässä asiassa joidenkin tarkkailijoiden silmissä.

Martine Aubryn tuki

Samanaikaisesti Axel Kahn on kansallisen neuvoa-antavan eettisen komitean jäsen (1992-2004), kun genetiikan ja lisääntymistekniikoiden kehitys herätti kiivasta keskustelua. Kloonaus, geenitestit, geeniterapiat: sen interventioiden selkeys ja pedagoginen tunne tekevät siitä “Hyvä asiakas”, hän sanoi, tiedotusvälineiden arvostama – hän itse on tieteellisen lehden perustaja, Lääketiede / tiede.

Hän vastustaa naisurheilijoiden geneettisiä testejä tai perheenyhdistämisen yhteydessä sekä geenien patentoitavuutta tai terapeuttista kloonausta. Hän uskoo, että transhumanistien edistämän ituradan geeniterapian tavoitteena on viime kädessä “lisätä” ihmislajia – projekti “Välttämätöntä eriarvoisuutta”, ja niin “Filosofisesti avoin kritiikille”. Ottaen huomioon “Yksilö ei ole vain geenejä”, hän taistelee erityisesti Nicolas Sarkozyn redukcionistisia kantoja vastaan, kun hän katsoo, että nuorten pedofilialla tai itsemurhaisuuksilla on geneettinen alkuperä.

Lue vuoden 2018 haastattelu: “On mahdotonta tietää, mitkä ovat hyvät geenit kahden vuosisadan aikana” Axel Kahnin mukaan

Tämä oppositio ei ole vain tieteellistä: vuonna 2012 Axel Kahn, Martine Aubryn tukemana, vertasi eroavan presidentin Trocadérossa järjestämää mielenosoitusta “Pienen Nürnberg”, ennen kuin katu tätä analogiaa. Kommunististen nuorten lukion sihteeri, joka on asetettu PCF: ään vuoteen 1977 asti, pitää sydämensä vasemmalla, jopa Mitterrandian “tiukkuuden” jälkeen vuonna 1983. Vuonna 2012 sosialistipuolue investoi Pariisin toiseen kaupunginosaan. perinteisesti oikealla, hän hävisi François Fillonille toisella kierroksella.

Kirjoittaja kolmekymmentä kirjaa

Hän sanoo, että hän kieltäytyi kahdesti tutkimusministerin virasta, mutta ei nähnyt “Rajoitetuissa olosuhteissa” mitä hän voisi tuoda. Alan vaikeudet olivat hänelle vain liian tuttuja: vuonna 2004 hän oli joukossa «Mandariinit» – sana on hänen – jotka ovat liikkeellä ”Tallenna tutkimusta” -liikkeessä ja pyytävät Claudie Haignerélta parempaa rahoitusta tiedemaailmalle yleensä ja erityisesti Kochin-instituutille.

Väsymätön kävelijä hän ottaa joitain esseitä vaelluksistaan. Hän on kirjoittanut tai kirjoittanut noin 30 kirjaa – etiikasta, biotekniikasta, moraalista tai joskus omaelämäkerrasta. Viimeinen, Ja hyvä tässä kaikessa? (Stock), julkaistiin maaliskuussa.

Lue op: “Covid-19 ei ole huumeiden puutteen lähde, se pahentaa niitä”

Viime kuukausina Axel Kahn oli lisännyt esiintymistään tiedotusvälineissä Covid-19-pandemian yhteydessä, tislaamalla neuvojaan terveyskriisin hallinnasta. Tämän sitoutumisen taustalla oli erityisesti syöpäpotilaiden puolustaminen: “Viivästykset diagnoosissa, toimenpiteiden lykkääminen, sairaalainfektiot: he ovat vakavimpia uhreja”, hän selitti viimeisimmälle haastattelulle Maailman28. helmikuuta. Hän ihmetteli, mitä hänen sukupolvellaan oli “Missed” niin, että vallitseva keskustelu pandemian suhteen on niin saastunut“Täydellisin irrationaalisuus” ja salaliiton avulla.

Lue iso haastattelu: Axel Kahn: “Valitsin eliminaatiolääkkeen”

Axel Kahn muutamassa päivässä

5. syyskuuta 1944 Syntynyt Petit-Pressignyssä (Indre-et-Loire)

2002-2007 Kochin-instituutin ensimmäinen johtaja

2007-2011 Paris-V Descartes -yliopiston presidentti

2019 Syövän vastaisen liiton presidentti

2021 Lähetä “Mikä tässä kaikessa on hyvää?” “

2021 Kuolema PariisissaKatso tämä