August 4, 2021

Egypti tuomitsee Etiopian täyttämisen jatkamisen

Etiopia on aloittanut kiistanalaisen Niilin padon täyttämisen toisen vaiheen, Egypti sanoi maanantaina 5. heinäkuuta. Aloite, joka uhkaa lisätä jännitteitä ennen YK: n turvallisuusneuvoston kokousta torstaina.

Egyptin kasteluministeri Mohamed Abdel Aty, Addis Abeban kertomus täyttämisen toisen vaiheen alkamisesta, sanoi ”Hylkää tiukasti [cette] yksipuolinen toimenpide ”hänen ministeriönsä maanantaina julkaiseman lausunnon mukaan. Tämän padon täyttämisen toisen vaiheen alku “Edustaa kansainvälisten lakien ja standardien rikkomista, jotka säätelevät kansainvälisten jokien jaettujen altaiden rakennushankkeita”, hän oli suuttunut.

Lue myös Etiopia jatkaa Niilin padon täyttämistä, suureksi Egyptin ja Sudanin valitukseksi

Renaissance Dam, jonka Etiopia rakensi Niilin ylävirtaan, on ollut pitkään ristiriidassa Egyptin ja Sudanin kanssa, jotka pelkäävät vesivarojaan. YK: n turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua torstaina neuvoston pysyvän jäsenen ja arabimaailman edustajan Tunisian pyynnöstä Egyptin ja Sudanin puolesta. Etiopia vastustaa tätä kokousta, mutta sen odotetaan myös osallistuvan.

Viime viikkoina Sudan ja Egypti ovat lähettäneet YK: lle kirjeitä, joissa vaaditaan kiireellistä siirtämistä turvallisuusneuvostoon. Egyptin diplomatian päällikkö Sameh Choukri pahoitteli kirjassaan, että neuvottelut ovat olleet umpikujassa huhtikuusta lähtien, ja syytti Etiopiaa “Hyväksyi tinkimättömän linjan, jolla se torpedoi kollektiivisen toiminnan, jolla päästiin sopimukseen renessanssin padosta”.

“Voimme avata oven”

Viime viikon lopussa turvallisuusneuvoston puheenjohtajana toiminut Ranska katsoi, että tämän elimen valta löytää ratkaisu tähän konfliktiin on rajallinen, vaikka Afrikan unioni (AU) hallinnoi sitä pikemminkin. “En usko, että turvallisuusneuvosto voi ratkaista tiesulkuongelman yksin., sanoi Ranskan suurlähettiläs YK: ssa Nicolas de Rivière. Voimme avata oven, kutsua kolme maata pöydälle, ilmaista huolenaiheensa ja kannustaa heitä palaamaan neuvotteluihin ratkaisun löytämiseksi. “.

Etiopia aloitti padon rakentamisen vuonna 2011. Alavirrassa Egypti ja Sudan vaativat sopimusta Addis Abeban kanssa sen säiliön täyttämisestä. Etiopia, joka ilmoitti suorittaneensa ensimmäisen täyttövaiheen kesällä 2020, ilmoitti äskettäin siirtyvänsä toiseen vaiheeseen heinäkuussa joko sopimuksella tai ilman sitä. Hän sanoo, että pato on välttämätön 110 miljoonan ihmisen energiantarpeen tyydyttämiseksi.

Sudan toivoo padon säätelevän vuotuisia tulviaan, mutta pelkää haitallisia vaikutuksia ilman sopimusta. Egypti, jonka vesihuolto on 97% riippuvainen Niilistä, pitää sitä uhkana luonnonvaroille. Egyptin ulkoministeri Sameh Choukri kuitenkin sanoi toukokuussa, että säiliön täyttämisen toinen vaihe “Ei vaikuta[it] ei kiinnosta vettä “ maastaan. “Voit olla varma, että meillä on riittävästi vesivaroja High Dam -säiliössä” Aswanissa, Etelä-Egyptissä, hän sanoi paikallisella televisiokanavalla.

Renessanssin pato, jonka kokonaiskapasiteetti on 74 miljardia kuutiometriä vettä, rakennetaan Luoteis-Etiopiaan, lähellä Sudanin rajaa, Siniselle Niilille, joka yhdistää Khartumissa sijaitsevan Niilin valkoisen muodostaen Niilin. Ilmoitetulla lähes 6500 megawatin sähköntuotantokapasiteetilla siitä voi tulla Afrikan suurin vesivoimalan pato.

Maailma AFP: n kanssa

selaa näitä kavereita