August 3, 2021

Kymmenen vuotta lennon jälkeen Picasso ja Mondrian löydettiin metsästä Kreikassa

Lmysteeri on kestänyt lähes kymmenen vuotta. Kreikan viranomaiset ilmoittivat tiistaina 29. kesäkuuta saaneet takaisin Pablo Picasson (1881–1973) ja Piet Mondrianin (1872–1944) maalauksen, joka oli varastettu Ateenan kansallisgalleriasta vuonna 2012. Teokset löydettiin – ehjä – metsän rotkossa noin 45 kilometriä Kreikan pääkaupungista kaakkoon.

Lue myös Picasso ja Mondrian varastettiin Ateenan Pinakothekista

Tässä asiassa museon kuraattoreiden hermot olivat rasittuneet lopputulokseen saakka: espanjalaisen mestarin Pablo Picasson maalauksen Naisen pää (56 × 40 cm, 1939) putosi vahingossa maahan esityksen lehdistötilaisuuden aikana … Mies ryntäsi nostamaan sen ja laittamaan sen takaisin paikalleen kuitenkaan asettamatta käsineitä.

Heistin ei suorittanut ammattimurtovarkaat, vaan 49-vuotias kreikkalainen muurari. Viimeksi mainittu pidätettiin ja tunnusti olevansa varkauden tekijä. Hänelle asetettiin tutkintavankeus. Ei tiedetä, miten poliisi pääsi hänen luokseen. Murtovaras johtui alun perin kahdesta ihmisestä, mutta poliisin mukaan vapaamuurarilla ei todennäköisesti ollut rikoskumppaneita.

Monet kommentit vuotivat paikalliselle lehdistölle ja epäillyn asianajajalle Mr.e Sakis Kehagioglu, vahvisti suuren osan Kreikan tiedotusvälineiden vuotamista tiedoista, raportoi siitä New Yorkin ajat. Miehen, jonka henkilöllisyys on edelleen tuntematon, kerrottiin poliisille olevan pahoillaan “Syvästi” hänen tekonsa, jota hän kuvaili ”Suurin virhe [sa] elämä. Vapaamuurari olisi myös väittänyt olevansa taiteellinen harrastaja eikä koskaan aikonut myydä maalauksia. Kreikkalaisten tiedotusvälineiden lainaamien hollantilaisten ja italialaisten taidehistorioitsijoiden mukaan myyntiyrityksiä olisi kuitenkin tapahtunut.

Kreikan kulttuuriministerin Lina Mendonin mukaan Picasson kangas olisi ollut joka tapauksessa «Mahdotonta» myydään taiteilijan käsin kirjoittaman merkinnän takia, jossa mainitaan maalauksen takana: “Sillä kreikkalaisten kunnianosoitus Picassolle”. Taiteilija oli tarjonnut tätä maalausta Kreikalle vuonna 1949 tervehtimään Kreikan vastustusta natsismiin miehityksen aikana 1941-1944. Toinen varastettu maalaus on Moulin (35 × 44 cm, 1905), kirjoittanut hollantilainen taidemaalari Piet Mondrian, yksi abstraktion edelläkävijöistä.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Mondrian noudattaa teosofian puhtaita linjoja

Varkaus kesti seitsemän minuuttia

Tunnustettuaan rikoksen epäilty johdatti poliisin metsään, jossa verkot olivat piilossa salkussa. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan mies muutti maalaukset tähän paikkaan toukokuussa lukemalla lehdistössä, että poliisi saattaa olla polulla. Ennen sitä hän oli pitänyt maalauksia sukulaisen luona, jonka luona hän kävi usein ihailemassa.

Kolmas teos varastettiin vuonna 2012: italialaisen taiteilijan Guglielmo Caccian “Il Moncalvo” (1568-1625) paperille esittämä piirustus, joka edustaa pyhän ekstaasia. Mutta lennon aikana vaurioitunut piirustus hylättiin epäiltyn mukaan.

Tuskin seitsemän minuuttia kestänyt murtovarkaus oli valmisteltu pitkään. Varkausta edeltäneiden kuuden kuukauden aikana mies oli käynyt Ateenan kansallisgalleriassa yli viisikymmentä kertaa tutkimaan tiloja, vartijoiden käyttäytymistä sekä ikkunoiden ja kameroiden sijaintia. ”Tiesin kaikki maalivahtien tavat, hetken, jolloin joukkueet vaihtuivat, tupakoivat, kävivät puutarhassa, kertoi muurari kuulemistilaisuudessa. Ja näin päätin tehdä heistin. (…) En tiennyt mitä työtä aion tehdä, vain että halusin sellaisen. “

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kaksikymmentä vuotta myöhemmin, varastettu Picasso-maali löydettiin Amsterdamista

D-päivä valitaan satunnaisesti. 8. tammikuuta 2012 mies oli pukeutunut mustaan ​​ja varustettu muutamalla työkalulla – vasaralla, taltalla ja veitsellä – mies odotti museon sulkemista kello 21, ennen kuin astui parvekkeelta, jonka ovet eivät ole turvallisia.

Vanhentunut turvajärjestelmä

Kreikan viranomaisten raportissa todettiin myöhemmin, että vuonna 1992 asennettu museon turvajärjestelmä ei ollut parantunut vuodesta 2000 lähtien. Silloin sisäministeri oli maininnut suojelut “Ei ole olemassa”. Useat museon alueet eivät olleet kameroiden ulottuvilla, ja hälytysakut, joko puuttuvat tai kuluneet, saivat kellot säännöllisesti kuulemaan ennenaikaisesti. Lisäksi museossa oli varkauden aikana vajaa henkilöstöä henkilöstölakon vuoksi.

Kun varas käynnistää vahingossa hälytyksen avaamalla oven, varas päättää muuttaa suunnitelmaansa: hän antaa vapaaehtoisen hälytyksen useita kertoja, mutta menemättä rakennukseen, pettäen vartijoiden valppautta. “Se oli paras tapa tehdä varkaus saamalla vartijat uskomaan, että hälytyksissä oli tekninen ongelma”, epäilty kertoi poliisille. Lopulta kello 4 jälkeen liukastuneen ja ryömiessä huoneesta huoneeseen hän saapuu galleriaan.

Hänen kertomuksensa mukaan hän törmäsi saaliinsa melkein vahingossa: “Nousin ylös ja löysin itseni Picasson maalauksen eteen”, hän väitti ja lisäsi yksinkertaisesti poistaneensa sen seinältä ja sitten sen rungosta ennen kuin teki saman Mondrianin ja Caccian kanssa. Huomattu, vartija jahtaa häntä, mutta onnistuu pakenemaan. Pakoaan hän hylkäsi toisen Mondrianin teoksen, jonka hän oli subtilisoinut. Yksinkertainen ja rohkea ryöstö, joka voi maksaa tekijälle jopa kymmenen vuoden vankeuden.

Lue arvostelu Musée d’Orsay -näyttelystä: Vaaleanpunaisella tai sinisellä, Picasson pakkomielle tarkkuudestaSuositeltu sivusto