August 1, 2021

Oikeus edessä psykiatrisen asiantuntemuksen syvässä kriisissä

Heidän nimensä puhuvat vähän suurelle yleisölle, mutta he ovat tuomioistuinten henkilöitä. Daniel Zagury, Paul Bensussan, Roland Coutanceau… Psykiatriset asiantuntijat auttavat erityisesti oikeusjärjestelmää päättämään, pitäisikö henkilön katsoa olevan vastuussa teoistaan ​​rikoksen aikaan. Ja kysymys on usein arkaluonteinen.

Äskettäin Sarah Halimin tapaus korosti tätä. Tämän 65-vuotiaan pariisilaisen tapauksessa, jonka naapuri suojeli vuonna 2017, oikeus totesi, että murhaaja Kobili Traoré oli vastuuton ja laukaisi ristiriidan, rikoksen antisemitismi. “Harhakuvitelmat” asiantuntijoiden kuvaamat. Seitsemän psykiatrin mobilisointi – joka kuvaa samoja oireita, mutta ei kaikki suotuisaa vastuuttomuudelle – ei siis ollut riittävä sammuttamaan tulipalo.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Sarah Halimin murhaajaa ei tuomita

Silti päivittäin harvat rikosasiat nauttivat tällaisesta ylellisyydestä. Oikeus on edessään ennennäkemättömän psykiatrisen asiantuntemuksen kriisissä.

Yksinkertainen aritmeettinen havainto antaa meille mahdollisuuden mitata. Yhtäältä tuomioistuinten käyttö asiantuntijoiden lausunnoissa ennen oikeudenkäyntiä tai tuomion mukauttamisen yhteydessä kasvaa edelleen. Oikeusministeriön mukaan vuonna 2020 tehtiin 49 148 psykiatrista asiantuntijalausuntoa. Toisaalta asiantuntijoita on niukasti: 356 psykiatria on nyt rekisteröity muutoksenhakutuomioistuinten luetteloihin. He olivat 537 vuonna 2012 ja 800 vuonna 2007.

Riittämätön palkka

Tämän saksilaisen vaikutuksen seuraukset ovat kaksiosaiset, ja viivästykset pidentyvät hankkimalla vähemmän saatavilla olevaa asiantuntemusta ja laatua.

”Kun saavuin vuonna 2013 Boulogne-sur-Merin tuomioistuimeen [Pas-de-Calais], luettelo psykiatrisista asiantuntijoista Douain hovioikeudesta [Nord] oli neljä sivua pitkä, se mahtuu nyt alle yhdelle sivulle “, toteaa Marion Cackel, nyt tutkintatuomari Lillessä. “Meillä on tiedostoja estetty kahdeksi vuodeksi opetuksessa, koska asiantuntemusta ei ole vielä tehty”, sanoo se, joka on myös Ranskan tutkintatuomareiden liiton (AFMI) puheenjohtaja. Kolmen asiantuntijan joukossa, joiden kanssa Lillen tuomarit työskentelevät, vain yksi suostuu esimerkiksi menemään tutkintakeskukseen tapaamaan vankeja.

Ranskan psykiatrinen kriisi ei selitä kaikkea. Oikeuteen liittyy erityinen kysymys. Pyrénées-Orientalesin senaattori (republikaanit) Jean Solin puolesta “Psykiatrinen asiantuntemus on vaarassa, emme voi enää tehdä ilman erillistä uudistusta”. Maaliskuussa hän allekirjoitti kollegansa Alpes-de-Haute-Provence-alueelta Jean-Yves Rouxin (radikaali vasemmistopuolue) kanssa sosiaaliryhmän ja senaatin lakitoimikunnan puolesta tiedotusraportin psykiatrisesta ja psykologisesta asiantuntemuksesta rikosasioissa. Kuva on hälyttävä.

Sinulla on 63,64% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

vierailusivusto