August 2, 2021

Osavaltion parlamentti hyväksyy kiistanalaisen päivähoitolain – kritiikki jatkuu NDR.de – uutiset

Tila: 06.07.2021 18:30

Ala-Saksin osavaltion parlamentti hyväksyi Kita-lain, jota kritisoitiin monilta tahoilta. Kolmas asiantuntija otetaan vähitellen käyttöön kokopäiväisissä ryhmissä tulevina vuosina.

Alun perin elokuusta 2023 alkaen vähintään 2000 ylimääräistä harjoittelijaa, kullakin 15 tuntia, on tarkoitus tulla päivähoitoryhmiin, joissa hoidetaan 3–6-vuotiaita lapsia. Vuodesta 2027 lähtien ryhmille koko päivän päiväkodeissa, joissa on vähintään 19 paikkaa, annetaan kolmas asiantuntija 20 tunnilla viikossa. Lisäksi opettajille olisi tarjottava kaksinkertainen, palkallinen koulutus kokopäiväisen ja maksuttoman koulutuksen lisäksi. Äskettäin oppositio on arvostellut lakia paljon. Tiistaina se kävi läpi puna-mustan hallituskoalition äänillä.

Hallituskoalitio: ammattitaitoiset työntekijät on ensin koulutettava

Opetusministeri Grant Hendrik Tonne (SPD) puolusti lakia väitteiltä viimeisen kuulemisen aikana. Koko lainsäädäntöprosessin aikana he “kamppailivat ja etsivät kompromisseja yhdistääkseen toivottavan ja mahdollisen”. Tonne sanoi, että ensimmäinen kattava lain tarkistus lähes 30 vuodessa asettaa yhtenäiset laatustandardit koko maassa. Kolmannen asiantuntijan käyttöönotto on peruuttamatonta ja se voidaan toteuttaa vakavasti. “Emme tuo mukanaan lakia lasketulla lainrikkomuksella, jossa lupaamme nyt, että otamme käyttöön kolmannen asiantuntijan, jota ei tällä hetkellä ole markkinoilla”, sanoi puoluekollegansa Stefan Politze.

CDU: n kansanedustaja Mareike Wulf sanoi jotain vastaavaa. Hän korosti, että kolmatta työntekijää ei ole tällä hetkellä mahdollista ottaa aikaisemmin käyttöön, koska työmarkkinoilla ei ole ammattitaitoisia työntekijöitä. Opettajien keskuudessa vallitsee täystyöllisyys. Uudet ammattitaitoiset työntekijät olisi ensin koulutettava.

Videot

Lukuisia yhdistyksiä kritisoidaan jyrkästi osavaltioparlamentin kuulemistilaisuudessa. Rahasta, henkilökunnasta ja arvostuksesta puuttuu. (07.05.2021) 3 min

FDP: Lastentarhanopettajien on tehtävä työtä vapaa-ajallaan

FDP: n ja vihreiden oppositio piti tarkistusta “suurena pettymyksenä”. Tosiasiallisesti “vain puolet kolmanneksesta saattoi voimaan lain, vain koko päivän kestäville ryhmille ja vasta vuodesta 2027”, sanoi vihreän parlamentaarisen ryhmän perhepoliittinen edustaja Volker Bajus. Ei ole myöskään laillista oikeutta osallistavaan päivähoitokeskukseen. Kaiken kaikkiaan lailla ei ole koulutuspolitiikkaa, vaan rahoituspolitiikan allekirjoitus. FDP: n parlamentaarisen ryhmän koulutuspolitiikan edustaja Björn Försterling valitti, että tarvittavaa ja päivittäistä hallintaa ja hävittämisaikaa ei ollut pidennetty: “Siksi opettajien on vielä tehtävä osa tästä työstä vapaa-ajallaan.”

Unioni valittaa: kolmas osapuoli tulee liian myöhään

Vanhemmat, ammattiliitot ja järjestöt arvostelevat, että maahan kuluu liikaa aikaa. Kolmannen voiman on työskenneltävä nopeammin lasten kanssa – rahan ei pitäisi epäonnistua siinä. Ala-Saksiin Diakonien hallituksen edustaja Hans-Joachim Lenke kiitti osavaltion hallituksen halua parantaa henkilöstötilannetta. Tärkeitä asioita ei kuitenkaan otettu huomioon. Myös hänelle ilmoitettu kolmas asiantuntija tuli liian myöhään takaamaan kiireellisesti tarvittava apu päiväkodeissa. Katja Wingelewski ver.di-liitosta sanoi, että työntekijät olivat “pettyneitä ja vihaisia”. Tarvitset nyt luotettavan näkökulman ja enemmän aikaa pedagogiseen työhön sekä asiantuntijaneuvontaan ja johtamiseen.

lisäinformaatio


Ala-Saksin osavaltion parlamentti aloittaa tiistaina heinäkuun täysistuntoviikon. NDR.de lähettää suoraa lähetystä klo 13.30 (06.07.2021) Videon suoratoisto

Opettajat osoittavat lippuilla Hannoverin osavaltion parlamentin edessä. © dpa-Bildfunk Kuva: Moritz Frankenberg

Opettajat protestoivat osavaltion hallituksen aikataulua vastaan. Ylimääräisen päivähoitohenkilökunnan tulee tulla ennen vuotta 2027. (09.06.2021) enemmän

Mielenosoittajat uuden päivähoitolain luonnosta vastaan ​​16. maaliskuuta 2021 Ala-Saksiin osavaltion parlamentin edessä © dpa-Bildfunk Kuva: Hauke-Christian Dittrich

Oppositio ja yhdistykset vaativat merkittäviä parannuksia. Joitakin asioita ei voida toteuttaa, opetusministeri Tonne sanoo. (16.03.2021) lisää

Tämä aihe ohjelmassa:

NDR 1 Ala-Saksi | Hei Ala-Saksi | 07/06/2021 | Klo 19.30

NDR-logo

.

koti