August 2, 2021

poliittisten vastustajien jälkeen riippumattomia tutkijoita, joihin hallitus on kohdistunut

Valkovenäjän hallinto jatkaa hillitöntä opposition tukahduttamista. Aleksanteri Lukašenkon entinen pääkilpailija presidentinvaaleissa, Viktor Babaryko, tuomittiin tiistaina 6. heinäkuuta 14 vuodeksi vankilaan korruptiosta. Ihmisoikeuksien puolustajien poliittisena vankina pidetty tämä 57-vuotias entinen pankkiiri pidätettiin vähän ennen vaaleja 9. elokuuta 2020. Hänen on suoritettava rangaistuksensa “Vahvistetun turvallisuuden rikoskoloniassa”, ilmoitti tukensa Twitter-tilillään.

Lue myös Valko-Venäjä: Viktor Babaryko tuomittiin 14 vuodeksi vankeuteen korruptiosta

Viasnan mukaan Viktor Babarykolle, joka on aina väittänyt syyttömyytensä, määrättiin korvaamaan 46 miljoonaa Valkovenäjän ruplaa (15 miljoonaa euroa) vahingonkorvauksia, 45 000 euron sakko ja kielto hoitaa johtotehtäviä. Syyttäjä oli pyytänyt viidentoista vuoden vankeutta, enimmäisrangaistusta.

“Se on hullu lause, joka kohdistuu henkilöön, joka oli päättänyt mennä politiikkaan ja josta oli tullut yksi johtajista, jotka herättivät maan pitkästä unesta”, vastasi oppositiopuolue Svetlana Tsikhanovskaïa maanpaossa Liettuassa. Yhdysvaltain suurlähetystö Minskissä tuomitsi “Julma petos” Valkovenäjän oikeudenmukaisuus. Euroopan unionin mukaan “Tämä tuomio on yksi sata kaksikymmentäviisi äskettäisestä epäoikeudenmukaisesta ja mielivaltaisesta tuomiosta, jotka Valkovenäjän tuomioistuimet ovat antaneet poliittisesti perustelluissa oikeudenkäynneissä.” EU vaati vapauttamista “Välitön ja ehdoton” Herra Babaryko sekä 530 muuta poliittista vankia.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Valkovenäjällä ketjututkinta Lukašenkon vastustajista

Ennennäkemätön protestiliike Valko-Venäjällä

Viktor Babarykon vakaumus syntyy kaikkien vastustajien, ihmisoikeuksien puolustajien, kansalaisjärjestöjen ja toimittajien oikeusjuttujen ilmapiirissä. Viranomaiset estivät erityisesti maan tärkeimmät riippumattomat tiedotusvälineet, Tut. Kirjoittanutja pidätti toukokuun lopussa maanpaossa olevan opposition toimittaja Roman Protassevichin ohjaamalla Minskiin matkustajakoneen, jolla hän matkusti.

Lue myös Valkovenäjän toisinajattelijan Roman Protassevichin sukulaiset tuomitsevat tunnustuksensa: “Tällaiset videot kuvataan paineen alla”

Aleksanteri Lukašenkon petollinen uudelleenvalinta herätti ennennäkemättömän protestiliikkeen Valko-Venäjällä. Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat kuukausien ajan rauhanomaisesti mielenosoituksia ennen kuin he joutuivat väkivaltaisten sortojen kohteeksi. Sitten Euroopan unioni ja Yhdysvallat ottivat käyttöön uusia taloudellisia ja yksilöllisiä pakotteita Valko-Venäjän korkeille virkamiehille ja liikemiehille sekä potaskan, öljyn ja tupakan tärkeimmille aloille.

Sinulla on 48,28% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Perusasiat