August 4, 2021

Toimeenpaneva hallitus luopuu perustuslain tarkistamisesta sisällyttämällä siihen “ympäristön säilyttäminen” ja sen hyväksymisen kansanäänestyksellä

Senaatti halusi olla kunnianhimoisempi perustuslaillisen ilmastoprojektin suhteen, toimeenpano ei seuraa. Pääministeri Jean Castex ilmoitti tiistaina 6. heinäkuuta toimeenpanevan johtajan asettamisesta “Perustuslakien uudelleentarkasteluprosessin loppu” ilmastosta, josta Emmanuel Macron halusi kansanäänestyksen kansalaisten ilmastokokouksen suositusten mukaisesti.

Senaatti, jolla on oikeanpuoleinen enemmistö, hyväksyi maanantaina toisessa käsittelyssä sanamuodon, joka poikkesi yleiskokouksen äänestämästä ja hallituksen tukemasta sanamuodosta erityisesti perustuslain sisällyttämisestä perustuslakiin. “Ympäristönsuojelu”.

“Kun otetaan huomioon perustuslain 89 artikla, tämä äänestys valitettavasti lopettaa perustuslain uudistusprosessin, jonka uskomme edelleen olevan maamme kannalta välttämätöntä”, pääministeri sanoi edustajakokouksen hallitukselle osoitettujen kysymysten aikana.

Lue myös Ilmasto perustuslaissa: semanttinen taistelu ja esto senaatissa

Uskovat tekevänsä ” askel “ kohti senaattia muuttamalla tekstiä reunalla, herra Castex pahoitteli sitä “Tämä ojennettu käsi” ei ole “Ei syötetty” korkea edustajakokous maanantaina. “Se on erittäin valitettavaa, mutta taistelu jatkuu”, hän sanoi, kun varapuheenjohtaja La République en Marche (LRM) Pieyre-Alexandre Anglade oli pidättänyt hänet.

Semanttinen taistelu

Eduskunnan viimeisimmän hyväksymän version mukaan kyse oli Ranskan tasavallan rekisteröinnistä “Takaa ympäristön ja biologisen monimuotoisuuden säilymisen ja toimii ilmastonmuutosta vastaan”. Senaatti puolestaan ​​ehdotti, että Ranskan tasavalta kirjoittaisi “Toimii ympäristön ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi vuoden 2004 ympäristökirjan mukaisissa olosuhteissa”.

Kun kukin leiriytyi paikoilleen ja vaikka sukkulat kahden jaoston välillä olisi voineet jatkua niin kauan kuin on tarpeen, johtaja päätti siksi tiistaina päättää keskustelun.

“Ilmastohätätilanne on täällä, riski on todellinen”, sanoi Castex tiistaina kritisoiden terävästi niitä, jotka “Kieltäydy näkemästä todellisuutta kasvoissa” ja muut “Suosi ideologista, maksimalistista lähestymistapaa”. “Samanaikaisesti teemme kunnianhimoisen valinnan ja käytännön valinnan, toisin sanoen tehokkuuden valinnan”, hän puolusti.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Cyril Dion: “Kansalaisten ilmastokokous antoi mahdollisuuden mitata, missä määrin demokratia on vaativaa toimintaa”

Maailma AFP: n kanssa

Näin