August 2, 2021

Amsterdam: pidätykset rikollinen toimittaja Peter de Vriesin murhan jälkeen – Uutisia ulkomailla

Hän on Alankomaiden johtava rikoksen toimittaja, esiintyy säännöllisesti uhrien tai todistajien edustajana oikeudenkäynneissä ja on suosittu keskusteluvieras: Peter R. de Vries (64). Hän on tällä hetkellä kruunun todistajan luottamushenkilö suuressa järjestäytyneen rikollisuuden oikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynnin yhteydessä avaintodistajan asianajaja oli ammuttu jo vuonna 2019.

Uhkean hyökkäyksen jälkeen tähtereporter taistelee nyt henkensä puolesta!

Amsterdam – Peter R. de Vriesin (64) salakavalan murhayrityksen jälkeen koko Hollanti pelkää tähtereporterin elämää. De Vries loukkaantui vakavasti Amsterdamin hyökkäyksessä ja taistelee henkensä puolesta sairaalassa. Siellä häntä vartioivat voimakkaasti aseistetut poliisit.

Alankomaiden metropolin kuvissa näkyy virkamiehiä, jotka partioivat ”VU Medical Centerissä” konepistoolilla ja luodinkestävällä liivillä. Ilmeisesti Alankomaiden poliisi arvioi uhkatilanteen korkeaksi useista pidätyksistä huolimatta. Toimittajien tiedotusvälineiden mukaan tähtitoimittaja ammuttiin useita kertoja. Pelastustyöntekijöiden oli elvytettävä de Vries uudelleen paikan päällä.

Rikoksen taustasta ei ole vielä ilmoitettu mitään. Poliisin mukaan kaksi epäiltyä pidätettiin Autobahn 4: llä lähellä Leidschendan uloskäyntiä. He ovat 35-vuotias Puolan kansalainen mies, joka asuu Maurikissa (Gelderlandin maakunta, Alankomaat) ja 21-vuotias asukas Rotterdamissa. Kaksi epäiltyä viedään perjantaina tutkintatuomarin eteen.

Tielin, Maurikissa ja Rotterdamissa tehtiin talonhaut sinä iltana ja sinä yönä. Siellä takavarikoitiin useita tietovälineitä ja ampumatarvikkeita.


Voimakkaasti aseistettu: upseerit varmistavat sisäänkäynnin “VU Medical Centeriin”Foto: toimintapainike

Näkyvästi järkyttynyt: Alankomaiden kuninkaallinen pariskunta Máxima ja Willem-Alexander puhuivat Berliinissä toimittajille pelkurisesta hyökkäyksestä Peter R. de Vriesiin. Kuva: Getty Images

“Se oli hyökkäys ilmaista journalismia vastaan. Se oli hyökkäys oikeusvaltiota vastaan ​​”, sanoi Alankomaiden kuningas Willem-Alexander odottaville toimittajille Berliinissä. Yhdessä kuningatar Máximan kanssa hän on ollut valtiovierailulla Saksassa päivien ajan.

► Tiedotusvälineiden mukaan tuntematon henkilö ampui 64-vuotiaan noin kello 19.30 Amsterdamin keskustassa Leidseplein-aukiolla, kun toimittaja oli lähtenyt RTL Boulevard -tv-studiosta. De Vries oli äskettäin osallistunut suoraan lähetykseen, jossa hän esiintyy säännöllisesti. Todistajat tunnistivat uhrin, ja videoita rikospaikasta lähetettiin myös sosiaalisessa mediassa.


Peter R. de Vries lehdistötilaisuudessa kesäkuussa

Peter R. de Vries lehdistötilaisuudessa kesäkuussa Kuva: REMKO DE WAAL / AFP

Internetissä kiertää valvontakameran video, jonka on tarkoitus näyttää Peter R. de Vries kävelevän kadulla lähetyksen jälkeen. Hänellä on vaaleanharmaa puku, ilmeisesti katsellen puhelinta. Muutama sekunti myöhemmin mies, jolla on moottoripyöräkypärä, kävelee takana. Poliisit partioivat normaalilla tavalla, käänny oikealle. Muutaman sekunnin kuluttua kuulet laukauksia.

Toisessa videossa mies, myös vaaleanharmaa puku, makaa eloton lattialla. Veri työntyy hänen päänsä alle. Väitetysti sen pitäisi olla de Vries. Nainen nykii häntä, yrittää puhua hänelle.


VU: n lääketieteellistä keskusta Amsterdamissa vartioivat voimakkaasti aseistetut poliisit.  De Vriesia hoidetaan täällä

Virkamiehet varmistavat sisäänkäynnin sairaalaan, jossa de Vriesia hoidetaanKuva: EPA

▶ ︎ Pormestari Femke Halsema (55) sanoi myöhään illalla pidetyssä lehdistötilaisuudessa: ”Tällä hetkellä tiedämme vain, että Peter R. de Vries taistelee henkensä puolesta. Hän on kansallinen sankari. Se oli pelkurimainen ja julma rikos. “

Pääministeri Mark Rutte (54): ”Se oli hyökkäys ilmaista journalismia vastaan. Hyökkäys rohkeaan toimittajaan. Ajatuksemme ja rukouksemme ovat hänen perheensä kanssa. Tärkeintä on nyt, että hän selviää. “

Oikeusministeri Ferdinand Grapperhaus (61) ja Rutte reagoivat hyökkäykseen hyvin emotionaalisesti. Grapperhaus puhui mustasta päivästä ja hyökkäyksestä vapauteen.

Hieman myöhemmin Alankomaiden kuninkaallinen perhe reagoi hyökkäykseen Facebookin ja Twitterin kautta.

”Uutinen toimittajan Peter R. de Vriesin ammutusta ravisteli meitä syvästi. Hän ja kaikki hänen läheisensä ovat ajatuksissamme “, viesti kertoo.

Ja edelleen: ”Toimittajien tulisi pystyä tekemään tärkeä työ esteettä ja vapaasti. Tunnemme olevamme yhteydessä kaikkiin, jotka kamppailevat perustuslain mukaisen vapaan lehdistön puolesta. “


Poliisi tutkii, taustaa ei vielä tunneta

Poliisi tutkii, taustaa ei vielä tunnetaKuva: EPA

.

Katso nyt