August 2, 2021

ensimmäinen Talebanin hyökkäämä maakunnan pääkaupunki

Hyökkäys voi merkitä strategista menestystä. Talebanit yrittivät kesäkuussa lyhyesti hyökätä Kunduziin, saman nimisen provinssin pääkaupunkiin Luoteis-Afganistanissa, Taleban aloitti keskiviikkona (7. heinäkuuta) ensimmäisen hyökkäyksensä maakunnan pääkaupunkia Qala-e Nawia vastaan ​​toukokuun alusta lähtien. heidän kaikkien kampanja Afganistanin joukkoja vastaan, joka aloitettiin amerikkalaisten joukkojen vetäytymisen puolesta, on nyt melkein saatu päätökseen.

Tunnit sen jälkeen, kun Yhdysvaltain armeija ilmoitti valmistuneensa “Yli 90%” Talebanin vetäytyminen Afganistanista, joka on toukokuusta lähtien takavarikoinut suuria maaseutualueita Afganistanin alueelta ja lähellä useita suuria kaupunkeja, saapui Qala-e Nawiin keskiviikkona aamuna. Paikallisten virkamiesten mukaan Taleban on Badghisin maakunnan pääkaupungin portilla, aiheuttaen paniikkia väestössä ja sallien vankien paeta vankilasta.

Afganistan on a “Hyvin herkkä sotilaallinen tilanne” ja “Sota raivoaa” Talebanin kanssa, sanoi Afganistanin puolustusministeri Bismillah Mohammadi keskiviikkona tämän ensimmäisen kapinallisten suuren hyökkäyksen jälkeen maakunnan pääkaupunkia vastaan. “Haluan rauhoittaa teitä kaikkia, kansalliset voimamme (…) käyttävät kaiken voimansa ja voimavaransa puolustamaan kotimaamme ja kansaamme “, hän lisäsi lausunnossaan.

”Vihollinen on saapunut kaupunkiin, kaikkiin piiriin [alentour] putosi, taistelut alkoivat kaupungissa ”Badghisin kuvernööri Hessamuddin Shams sanoi tekstiviestissä toimittajille. Badghisin maakuntaneuvoston päällikkö Abdul Aziz Bek oli aiemmin vahvistanut Agence France-Presselle Talebanin tulon ja taistelut kaupungissa. “Viime yönä maakunnan turvallisuuspalvelujen virkamiehet antautuivat Talebanille, ja viimeksi mainitut olivat kaupungissa [mercredi] aamu “Abdul Aziz Bek ilmoitti. “Taistelut jatkuvat tällä hetkellä eri puolilla kaupunkia”, hän lisäsi täsmentäen sitä “Kaupungin vankila avattiin ja noin kaksisataa vankia pakeni”.

Maakuntaneuvoston jäsen Zia Gul Habibi sanoi, että kapinalliset ovat tarttuneet poliisin päämajaan ja Afganistanin tiedustelupalvelujen kansallisen turvallisuusosaston (NDS) paikalliseen päämajaan. “Maakunnan virkamiehet pakenivat kaupungin sotilasleiriin”tai “Taistelut jatkuvat”hän jatkoi.

Kuvernööri Shams vakuutti myöhemmin Facebookiin lähetetyssä videoviestissä, jossa hän ilmestyi rynnäkkökiväärin olalla ja aikakauslehtien rinnassa, että ”Kaikki turvallisuusjoukot (…) puolustaa kaupunkia “ ja “Vihollinen on kärsinyt tappioita ja kukistettu”, samalla kun räjähti voimakkaita tuliaseita. Hän väitti myös ääniviestissä, että Taleban “Peruutti” saatuaan “Kärsinyt tappiot”.

“Psykologinen vaikutus”

Afganistanin hallituksen ja Talebanin valtuuskunnat tapasivat keskiviikkona Teheranissa, Iranin ulkoministeriö ilmoitti kuukausien keskeytyneiden neuvottelujen jälkeen kummankin osapuolen välillä Qatarissa. “Afganistanin ihmisten ja johtajien on tänään tehtävä vaikeita päätöksiä maansa tulevaisuudesta”, korosti Iranin diplomatian johtaja Mohammad Javad Zarif keskustelujen avajaisissa ja toivotti Yhdysvaltojen lähtevän itäisen naapurinsa alueelta.

Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid vahvisti, että a “Korkean tason valtuuskunta” oli käynyt Iranissa “Virallisella kutsulla” Teheranista tapaamaan “Afganistanin persoonallisuudet” ja keskustella “Nykyinen tilanne maassa ja löytää ratkaisuja neuvottelujen avulla”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Afganistanissa Taleban liikkuu Kabulin ympärillä

Toukokuussa alkanut amerikkalaisten joukkojen vetäytyminen toteutettiin täydellä voimalla, huolimatta Talebanin väistämättömästä etenemisestä ja Afganistanin joukkojen vetäytymisestä, joilta on nyt riistetty Yhdysvaltojen ratkaiseva ilmatuki. Yhdysvaltain armeijan lopullinen vetäytyminen tapahtuu elokuun loppuun mennessä Valkoisen talon mukaan. Se lopettaa kaksikymmentä vuotta kestäneen Yhdysvaltojen väliintulon maassa, joka on Yhdysvaltojen pisin sota historiansa aikana.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kaksikymmentä vuotta heidän puuttumisensa jälkeen Afganistaniin amerikkalaiset lähtevät epäonnistumisen tunteesta

Talebanin tulo Qala-e Nawiin antaa varmasti uuden iskun jo huomattavasti heikentyneelle Afganistanin joukkojen moraalille, analyytikot sanovat. Talebanin olisi kaapattava Qala-e Naw “Strateginen menestys, koska sillä on psykologinen vaikutus Afganistanin joukkoihin, jotka ovat nopeasti menettämässä maansa, kuten dominot pysäyttämättömän voiman edessä”, kertoo Afganistaniin erikoistunut tutkija Nishank Motwani. ”Tämä salaman eteneminen [des talibans] antaa pelätä, että Afganistanin hallituksen päivät on numeroitu, hän sanoi, kun taas Kabulin viranomaiset ovat luvanneet keskittää ponnistelunsa suurten kaupunkien, pääteiden ja rajakaupunkien turvallisuuteen.

Kuuntele myös Voivatko Talebanit ottaa takaisin vallan Afganistanissa?

Maailma AFP: n kanssa

Katso se täältä