August 1, 2021

Expresso rostrum: suuret pelit | Englanti-Tanska: Naimisissa useita kertoja, aina kasvot

“Voidaan sanoa, että Englanti on velkaa olemassaolonsa tanskalaisille.” Lausetta ei välttämättä toisteta kolmen leijonan valinnan kannattajien edessä, mutta kuulin sen englantilaiselta historioitsijalta äskettäin julkaistussa podcast-jaksossa ”Muu on historia”. Mikä olisi parempi tapa tutkia suhteita maihin, joiden jalkapallojoukkueet taistelevat keskiviikkona pääsystä EM-finaaliin? Leikkivätkö he molemmat Wembleyssä (Lontoo) kotona? Uteliaisuus: Kyseiset valtionpäämiehet ovat serkkuja, koska Ison-Britannian kuningatar Victoria oli heidän isoisänisänisänsä. Tanskalainen Margaret II esiintyy Elizabeth II: n valtaistuimen seuraajana.

Asiantuntija Tom Holland halusi painottaa lauseella, joka avaa tämän tekstin, että kahdeksannen ja yhdennentoista vuosisadan pohjoismaiset hyökkäykset pakottivat Englannin tuolloin esiintyneen tilkkutäkin yhdistymään yhdeksi valtakunnaksi, “tanskalaisia ​​vastaan ​​toimivaksi ryhmittymäksi”. Itä-Englannin, Mercian, Northumbrian, Wessexin, Essexin, Kentin ja Sussexin valtakuntien heptarkia oli voimassa, ja muut alueet olivat sen vasalleja.

Se oli korkealla keskiajalla, sen jälkeen kun Rooman valtakunta oli romahtanut, antaen tiensä hajanaiseen Eurooppaan, jota ravistelivat barbaarien hyökkäykset. Jos iberialaiset ottivat kelttien ja visigoottien kanssa, alkuperäiset britit (tunnetaan myös nimellä britit tai britit, ei pidä sekoittaa Ranskan Bretagnen britteihin) löysivät itsensä pelkistetyksi Cornwalliin, johon saksit hyökkäsivät ensin nykyisestä Saksasta ja sitten Viikingit, pääasiassa Tanskasta ja Norjasta. Nämä alkoivat näyttämällä pakenevan ryöstää, mutta valitsivat pian monivuotisen miehityksen lähettämällä ns. Suuren pakanallisen armeijan.

Elizabeth II otti Margaret II: n vastaan ​​Windsorin linnassa vuonna 2000. He ovat serkkuja isoisoisoisänsä, Ison-Britannian kuningattaren Victoria kautta.

Anwar Hussein / Getty

Se kuului Wessexin valtakuntaan Gallian kylän rooliin Astérixin kirjoissa tai, vähemmän fiktiivisesti, Asturian kirjassa Iberian niemimaan kristillisessä valloituksessa. Muut tappioivat, hän jatkoi vastustamista Norsemenille. Vuosina 871–899 Alfred, joka julisti itsensä ensimmäisenä ”anglosaksisten” eikä vain Wessexin kuninkaaksi, hallitsi tässä uskossa.

Viikingien karkottaminen kulutti suuren osan hänen hallituskaudestaan. Tätä varten hän lyö vetoa laivaston ja linnoitetun kaupunginosajärjestelmän luomisesta, joka perustuu vanhaan roomalaiseen asutusalueeseen ja jonka asukkaita verotetaan ponnistelujen ylläpitämiseksi. Puolustuksen lisäksi verkosto ruokki kauppaa, käsitöitä ja kulttuuria. Vuonna 878 kuningas pääsi sopimukseen, joka jätti saaren pohjois- ja itäpuolen tanskalaisten suojeluksessa (ns. Danelaw, joka syntyi “Tanskan laista” ja päätyi nimeämään maantieteellisen alueen, jossa on keskipiste Yorkissa). Alfred jopa suostutteli pohjoismaiden johtajan Guthrumin kääntymään kristinuskoon ja oli hänen kummisetä kasteessa.

Monarkin jälkeläiset jatkoivat vastarinta- ja vahvistamispolitiikkaa huolimatta huomattavista konflikteista ja perheenjäsenten välisestä yhteenotosta seuraavina vuosikymmeninä. Pienet Ison-Britannian valtakunnat lopulta yhdistyisivät, koska se oli Alfredin pojanpoika Etelstan, ensimmäinen kuningas, joka saavutti sen kymmenennen vuosisadan puolivälissä. Isoisää, feat-mentoria, kutsutaan nimellä “Suuri”.

Bluetooth tuhat vuotta sitten

Rauha Norsemenin kanssa oli hauras, eikä Tanskassa komentajat noudattaneet aina Isossa-Britanniassa allekirjoitettuja sopimuksia. Vuonna 1013 Tanskan kuningas Sueno Forkbeard hyökkäsi Englantiin, kun hän valtaistuimeltaan isänsä Kööpenhaminassa (Haroldo Bluetooth, joka tuhat vuotta myöhemmin – todella! – nimettiin tekniikaksi, jota me kaikki käytämme: kuinka kuningas yhdisti kansansa, Bluetooth liittyy langattomiin yhteyskäytäntöihin). Englannin maalla Sueno osoittautui julmaksi. Naisia ​​poltettiin elävänä, lapsia lyötiin, miehiä ripustettiin sukupuolielinten kautta kuolemaan, kirjoittaa BBC. Raa’uus oli vastavuoroinen: edellisen vuosikymmenen aikana englantilainen kuningas Ethelred valmistautumaton – jonka Suenus voitti – oli saanut kaikki saaren tanskalaiset tapettua Pyhän Briccen päivän verilöylyssä.

Tanskalainen Canuto kukisti Edmund Ironarmin, Englannin kuninkaan (vasemmalla), Tanskan Assandunin taistelussa lokakuussa 1016. 1300-luvun kuva

CAMBRIDGEN YLIOPISTO

Englannin kruunattu kuningas Gainsborough’ssa, jonka pääkaupunki hän olisi, Suenuksella ei ollut juurikaan aikaa nauttia voitosta: hän kuoli yhtäkkiä viiden viikon kuluttua putoamisesta hevoselta, jota ei edelleenkään tiedetä, oliko se vahingossa vai provosoitu. Hänen poikansa Canuto antoi Ethelredin palauttaa kruunun (jonka hänen poikansa Edmund Iron Arm peri kuolemansa jälkeen), mutta vain valmistautuakseen: hän palasi Tanskaan, mutta ylitti pian taas Pohjanmeren. Vuonna 1017 hänestä tuli Englannin kuningas ja hän meni naimisiin kuningatar Emman kanssa, Edmundin lesken kanssa, jonka hän oli määrännyt tappamaan. Nuori ja kovaa, hän asetti veroprosentin 100%. Legenda juoksi, että hän pystyi pysäyttämään meren aallot käden kädellä.

Canuton kuolema vuonna 1035 avasi peräkkäiskriisin Haroldo Pé de Lebren, hänen edellisen avioliittonsa Elgiva de Northamptonin pojan, välillä; Hardacanuto, Eman kanssa tehdyn liiton tuote; ja tunnustaja Eduardo, Emman ja Edmundon poika. Kaikki hallitsivat tässä järjestyksessä, mutta kriisi, johon sisältyi vielä yksi lyhytaikainen Harold, ratkaistaisiin vain Normanin hyökkäyksellä ja William I: n voitolla, joka nostettiin “paskiasta” “Valloittajaksi” ja jota monet pitivät ensimmäinen englantilainen kuningas (joka ei myöskään ollut).

Tanskan läsnäolo, joka ei päättynyt siihen, johti Englantiin – kuten meidän joukossamme arabien kanssa – tuhansia sanoja, mukaan lukien paikannimet, joilla on pohjoismaiset juuret, sekä arkeologisia löytöjä, tapoja ja hallinnollisia eroja. Jos sinä yönä Wembleyssä Harry Kane ja hänen kumppaninsa käyttävät rinnassaan kolmen leijonan tunnusta, joka liittyy Saint Georgen hahmoon, jonka risti koristaa Englannin lippua, totuus on, että 1500-luvulle asti suojelija Englannin pyhimys oli Saint Edmund, Itä-Anglian kuningas, jonka tanskalaiset marttyyri vuodelta 870 ja jonka symboli on kahdella nuolella lävistetty kruunu.

päättäväinen kuningatar

Puoli vuosituhatta kului, kunnes uusi kuninkaallinen ylitys Englannin ja Tanskan välillä. Skotlannin kuningas James VI – joka myöhemmin kantaa ensimmäisenä myös englantilaisen kruunun James I: nä – meni naimisiin tanskalaisen prinsessan kanssa Oslossa. Anne oli Tanskan ja Norjan kuninkaan Frederick II: n tytär, ja heidän liittonsa sinetöi tärkeän protestanttisen liittouksen aikana, jolloin uskonnollinen kysymys oli vielä ratkaisematta Britannian saarilla. Dynaamiset mutta myös uskonnolliset erot olivat johtaneet Jamesin äidin, Skotlannin kuningattaren Maryn pakotettuun luopumiseen, myöhempään pakenemiseen Englantiin ja teloitukseen serkkunsa Elizabeth I: n käskystä.

Skotlannin Marian kolmas aviomies, Bothwellin Earl Jaime Hepburn, kuoli myös Tanskassa. Hän matkusti Pohjoismaiden valtakuntaan sen jälkeen, kun skotlantilaiset aateliset olivat asettaneet vaimonsa etsimään siellä apua. Nyt Tanskassa asui Anna Throndsen, joka oli ollut hänen vaimonsa ja jonka hän oli hylännyt. Molempia syytettiin Skotlannissa, kuten Marykin, entisen aviomiehensä Henry Stuartin murhasta. Sen sijaan, että auttoi häntä, Fredrik II vangitsi hänet Dragsholmin linnaan Kööpenhaminan lähelle, missä kreivi tuli kuolemaan häpeään.

Jaime VI: llä ja Analla oli kitkat. Se oli vuosi 1600, pariskunta hallitsi edelleen vain Edinburghissa, jolloin kahta aristokraattista veljeä syytettiin salaliitosta kuninkaan tappamiseksi. Kuninkaalliset vartijat tappoivat Alexander ja John Ruthven välittömästi, ja heidän sisarensa Beatrice ja Barbara, kuningattaren palvelijat, erotettiin syystä. Viiden kuukauden raskaana kuningatar oli raivoissaan. Hän sanoi, että hän ei nouse sängystä eikä syö ennen kuin molemmat palautetaan. Jaime palkkasi jopa akrobaatin huvittamaan häntä ja rauhoittamaan vihaa, mutta Ana ei koskaan lopettanut Ruthvenien tukemista ja onnistui saamaan Beatrizin saamaan elinikäisen eläkkeen.

Englantilainen Jaime I ja hänen vaimonsa, tanskalainen Anne, kaiverruksessa, jonka tuntematon kirjailija on tehnyt 1700-luvulla

Englantilainen Jaime I ja hänen vaimonsa, tanskalainen Anne, kaiverruksessa, jonka tuntematon kirjailija on tehnyt 1700-luvulla

KANSALLINEN Muotokuvagalleria

Lontoossa he taistelivat jälleen palkkauksen verukkeella. Ja kuningatar valitti Ranskan suurlähettiläälle, että “kuningas juo niin paljon ja käyttäytyy niin huonosti joka suhteessa, että ennakoin pian huonon tuloksen”. Kuninkaan maku pihanpitäjiin ja Buckinghamin herttuan murskaus eivät ehkä ole sopineet Annelle. Vuosia myöhemmin, metsästyksessä, kuningattaren ase laukesi Jamesin suosikkikoiralle. Tätä kutsuttiin Joiaksi, mutta kuningas tarjoutui naiselle korvaamaan, vaikka hän oli loukkaantunut puolue. Myöhemmin he viettivät useita vuosia erillisessä elämässä, mikä ei estänyt runsasta laskeutumista, kuten jokaisen kruunatun pariskunnan velvollisuus.

Kaksi muuta brittiläistä hallitsijaa oli tarkoitus mennä naimisiin tanskalaisten kanssa. Vuonna 1783 kuningatar Anne meni naimisiin Tanskan Georgen, kuningas Frederick III: n pojan, kanssa. Avioliitolla oli surullinen määrä 17 raskautta, joista yksikään ei saanut aikuista. 80 vuoden jälkeen Edward VII meni naimisiin tanskalaisen Cristiano IX: n tyttären prinsessa Alexandran kanssa. Ja jopa Elizabeth II: n aviomies, äskettäin kadonnut Philip Mountbatten, vaikka syntyi Kreikassa, oli Tanskan kuninkaallisen talon jäsen. Tällainen on hyvin tunnettu sisäsiitos Euroopan dynastioiden keskuudessa.

Minun valtakuntani hevosta varten … nimetty sinun

James VI: stä lähtien Skotlannin ja Englannin valtaistuimia ei enää erotettu toisistaan, ja valtakunnat sulautuivat vuonna 1707 (toisin sanoen, jos kuulut sympaattiseen nonagenariaan, joka on nyt valtionpäämies “Englannin kuningattareksi”, jatkavan virhettä) ). Vuosia myöhemmin Jamesin poika Charles I ”pantasi” Newcastlen kaupungin sekä Orkney- ja Shetlandsaaret vastineeksi Tanskan armeijan tuesta Englannin sisällissodassa, mikä saisi hänet menettämään mielensä (kirjaimellisesti).

Napoleonin sodat palasivat sekoittamaan vettä. Lontoo ei pitänyt skandinaavisten ja Baltian maiden (erityisesti Preussin ja Venäjän) julistamasta puolueettomuudesta, ja sen armada pommitti Kööpenhaminaa vuonna 1801. Vuosia myöhemmin se valloitti koko Tanskan armeijan laivaston peläten, että Ranska tarttuisi siihen hyökätä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Toinen utelias huomautus on, että Wellingtonin herttua, yksi Napoleonin tappion suurista arkkitehdeistä, taisteli Waterloon taistelua hevosen selässä nimeltä Kööpenhamina. Hevonen, joka on saattanut syntyä Tanskan maaperällä, nimettiin brittien voiton jälkeen tanskalaisista edellisessä kappaleessa kuvatuissa taisteluissa. Hän erottui roduista ja taisteluista – Waterloon hän kuljetti herttua 17 tuntia suorina – karvat leikattiin hänen karvastaan ​​sisällytettäviksi jalokiviin, ja kun hän kuoli monta vuotta myöhemmin (sokerin liiallisesta nauttimisesta), hänellä oli oikeus armeijan kunniamerkit ja hautakivi.

Wellingtonin herttua ratsastamassa Kööpenhaminan hevosella Waterloon taistelun aikana Thomas Lawrencen maalauksessa

Wellingtonin herttua ratsastamassa Kööpenhaminan hevosella Waterloon taistelun aikana Thomas Lawrencen maalauksessa

Kreivi Barthurstin yksityinen kokoelma

Viimeinen tiedossa oleva kahden Atlantin valtakunnan yhteenotto oli 60 vuotta sitten. Tanskalainen fregatti pysäytti brittiläisen kalastusveneen Färsaarten (Tanskan alueella, jolla on muuten oma jalkapallojoukkueensa) edustalla. Ison-Britannian alus ei totellut käskyjä suuntautua saariston pääkaupunkiin Tórshavniin Skotlantiin. Varoituslaukut ammuttiin ja osuivat kalastusalukseen. Kaikki ratkaistiin kahdenvälisellä tutkintalautakunnalla, joka osoitti Lontoon olevan oikeassa.

Ja nurmikoilla? Viralliset pelit antavat englannille selkeän edun: kaksitoista voittoa neljää pohjoismaista vastaan ​​ja viisi tasapeliä. Viime vuoden UEFA: n Kansakuntien liigassa Kööpenhaminassa oli tyhjiö ja Tanskan voitto Lontoossa. Vuoden 2002 MM-kisojen neljännesvälierässä englantilaiset antoivat tanskalaisille kolme vastaamatonta maalia. Jo viime kerralla, kun he tapasivat eurooppalaisessa, vuoden 1992 ryhmävaiheessa, ei ollut tavoitteita, mutta turnauksen lopussa Tanska nauroi: heidät otettiin takaisin osallistumaan sodan kärsimän Jugoslavian mahdottomuuden takia. tulla mestareiksi. Englanti ei koskaan voittanut eurooppalaista.

Katso tästä