August 2, 2021

Afganistanissa Talebanilla on suurin rajanylitys Iranin kanssa

Kapinallisten hyökkäys etenee edelleen koko maassa. Taleban ilmoitti perjantaina 9. heinäkuuta sijoittaneensa Islam Qalan, Iranin tärkeimmän raja-aseman Afganistanissa, joka sijaitsee Heratin maakunnassa maan länsipuolella. Ilmoitus ilmestyy tunteja sen jälkeen, kun presidentti Joe Biden puolustaa joukkojensa vetäytymistä maasta.

Moskovan mukaan, joka kehotti taistelevia osapuolia “Pidätys”, kapinalliset hallitsevat myös suurimman osan Afganistanin Tadžikistanin rajasta. Sen jälkeen kun ulkomaiset joukot vetäytyivät toukokuun alussa, Taleban on ottanut hallintaansa yli kolmanneksen Afganistanin lähes 400 piiristä. Erityisesti he vangitsivat kaaren alueita, jotka ulottuvat Iranin rajalta länteen Kiinan koillisrajaan.

Hallituksen virkamiehen mukaan Afganistanin joukot yrittävät nyt ottaa takaisin Islam Qalan raja-aseman Heratin maakunnassa. “Kaikki Afganistanin turvallisuusjoukot, mukaan lukien rajavartijat, ovat läsnä alueella ja yrittävät nyt ottaa paikan takaisin”Sisäministeriön tiedottaja Tareq Arian sanoi. Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid sanoi, että Islam Qalan raja-asema oli “Täysin” kapinallisten valvonnassa, kuka “Aktivoituu uudelleen tänään”.

Se on yksi tärkeimmistä rajanylityspaikoista Afganistanissa, jonka kautta suurin osa laillisesta kaupasta Iranin kanssa kulkee. Islam Qala on toinen merkittävä rajanylityspaikka, jonka Taleban on toteuttanut toukokuun alussa alkaneen salamahyökkäyksen jälkeen, kun amerikkalaiset aloittivat vetäytymisensä viimeisen vaiheen. Talebanit ovat väittäneet hallitsevansa 85 prosenttia Afganistanin alueesta, mutta tätä väitettä ei voida vahvistaa riippumattomasta lähteestä.

Kuuntele myös Voivatko Talebanit ottaa takaisin vallan Afganistanissa?

Kaksi kolmasosaa Talebanin rajoista

Viime kuussa kapinalliset valloittivat Shir Khan Bandarin, Afganistanin ja Tadžikistanin välisen tärkeimmän raja-aseman. Taleban “Tällä hetkellä hallitsemme noin kaksi kolmasosaa Tadžikistanin rajasta”Venäjän diplomatian tiedottaja Maria Zakharova kertoi lehdistötilaisuudessa perjantaina.

Aiemmin tällä viikolla tuhat afgaanisotilasta pakeni turvaa Tadžikistanissa taistellessaan Koillis-Afganistanissa Talebanin kanssa. “Kutsumme Afganistanin välisen konfliktin vastakkaisia ​​osapuolia hillitykseen ja estämään jännitteiden leviämistä maan rajojen ulkopuolelle”, lisäsi Maria Zakharova, kun Talebanin valtuuskunta on Moskovassa.

Tadžikistaniin osana kollektiivisen turvallisuuden sopimusorganisaatiota Venäjä on vakuuttanut suojelevansa liittolaista. Tadžikistanin presidentti Emomali Rahmon määräsi uhkan edessä 20 000 reserviläisen mobilisoinnin rajan vahvistamiseksi. Tadžikistanilla, entisen Neuvostoliiton köyhimmällä maalla, on 1340 kilometriä rajaa Afganistanin kanssa.

Ilman amerikkalaista tukea Afganistanin joukot vetäytyvät

Tuntia ennen islamilaisen Qalan vangitsemista koskevaa ilmoitusta Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi puheessaan, että Washingtonin sotilasoperaatio Afganistanissa olisi “Valmistunut 31. elokuuta”, lähes kaksikymmentä vuotta sen perustamisesta. “Olemme päättämässä Amerikan pisin sota” 11. syyskuuta 2001 tapahtuneiden iskujen jälkeen, hän korosti. Herra Biden iski, että hän ei lähettäisi ” ei toinen amerikkalaisten sukupolvi taistele Afganistanissa ”.

Yhdysvaltain presidentti väitti myös, ettei hän ollut “Väistämätön” nähdä maan joutuvan Talebanin käsiin. Afganistanin viranomaiset ovat ” kapasiteetti “ hallituksen jatkuvuuden varmistamiseksi, hän sanoi. Mutta Afganistanin joukot ovat nyt menettäneet tärkeän lentotukensa Yhdysvaltain tärkeimmiltä alueilta, etenkin maaseudulla, kun Taleban ympäröi Heratin kaltaisia ​​suurkaupunkeja.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kaksikymmentä vuotta heidän puuttumisensa jälkeen Afganistaniin amerikkalaiset lähtevät epäonnistumisen tunteesta

Talebanin edustaja Suhail Shaheen sanoi kuitenkin, että kapinalliset halusivat “Neuvoteltu sopimus” ja “En usko vallan monopoliin”. Taleban otti myös tyytyväisenä vastaan ​​Bidenin ilmoituksen. “Mitä nopeammin, sitä parempi amerikkalaisten ja ulkomaisten joukkojen lähtemiselle”, vastasi herra Shaheen.

Taleban oli myös aloittanut hyökkäävän kohdistuksen ensimmäistä kertaa maakunnan pääkaupunkiin Qala-e Nawiin maan luoteisosassa. Taistelu on vastustanut heitä keskiviikosta lähtien hallituksen joukkoja vastaan. Afganistan ylittää “Yksi siirtymän monimutkaisimmista vaiheista”Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoi torstaina 8. heinäkuuta. “Maata voidaan hallita”, hän oli kuitenkin vakuuttanut luottavaisesti hallituksensa kyvystä hallita kriisiä.

Vaikka Talebanin tiedottaja Suhail Saheen sanoi uskovansa “Pacifistinen ratkaisu”kapinallisilla näyttää olevan vähän kiinnostusta keskustella hallituksen kanssa, ja viralliset Dohan neuvottelut ovat pysähtyneet. Talebanit eivät ole koskaan olleet niin voimakkaita sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen johtamassa kansainvälisessä koalitiossa kukistettiin heidät vuoden 2001 lopulla.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Afganistanin rauhanprosessi on vaarassa Talebanin painostuksen edessä

Maailma AFP: n kanssa

Lue, mitä hän sanoi