August 2, 2021

Banaanimiehen murha osoittaa Haitin laskeutumista helvettiin

Kriisikierroksessa Haiti on edessään uudessa kriisissä presidentti Jovenel Moïsen murhan jälkeen, joka tapahtui keskiviikkona alkuaikoina virallisen asuinpaikan ovella, ja hänen vaimonsa Martine oli kriittisessä tilassa. Tämä on toistaiseksi tulosta luvusta, jossa johtaja lykkäsi vaaleja ja hallitsi asetuksella samalla kun rikollisuus räjähti, instituutioista tuli entistä hauraampia ja perusindikaattorit, kuten lasten aliravitsemus, saavuttivat huolestuttavan tason.

Moïsen hallinnon aikana lunnaiden sieppaukset lisääntyivät, mikä heijastaa aseellisten jengien kasvavaa vaikutusta maassa, kuten tapahtui huhtikuussa kymmenelle ihmiselle, joista seitsemän oli papiston jäseniä. Sitten katolinen kirkko kritisoi hallitusta ja määräsi “Haitin laskeutumisen helvettiin”.

Väliaikainen pääministeri Claude Joseph sanoi keskiviikkona, että hyökkääjät tappoivat Moisen “vihamielisessä, epäinhimillisessä ja barbaarisessa” hyökkäyksessä. Tunnistamattomat miehet kantoivat suurikokoisia aseita ja puhuivat espanjaa ja englantia (Haitissa puhutaan kreolia ja ranskaa), Joseph sanoi ja antoi ajatuksen operaatiosta ulkomaisten palkkasotureiden kanssa roikkua ilmassa.

Mikään ryhmä ei ottanut vastuuta hyökkäyksestä. Joseph ilmoitti valtakunnallisesta piiritysvaltiosta ja kehotti haitilaisia ​​pysymään rauhallisina ja kehotti kaikkia kansan voimia yhdistymään “tähän taisteluun, valtion jatkuvuuteen, koska demokratian ja tasavallan on voitettava”.

Entinen autonosien päällikkö, joka myös aloitti vedenkäsittely- ja energia-alan yritykset, Moïse perusti maatalousyrityksen vuonna 2012, ja yhteistyössä presidentti Michel Martellyn hallituksen kanssa perustettiin maan ensimmäinen maatalouden vapaakauppa-alue koillisosastolla, jossa hän syntyi 53 vuotta sitten. Hänen luottonsa banaanin viejänä ansaitsi hänelle lempinimen Neg Bannan nan, joka kreoliksi tarkoittaa banaanimies. Menestyksekkään liike-elämän ansioluettelon mukaan silloinen presidentti Martelly valitsi hänet vuonna 2015 seuraajaksi.

.

voit tarkistaa täältä