August 2, 2021

Bangladeshissa yli viisikymmentä kuollutta massiivisessa tehdaspalossa

Liekkejä ei ole vielä hillitty ja kuolleiden määrä turpoaa edelleen. Perjantaina 9. heinäkuuta Bangladeshin viranomaiset ilmoittivat, että ainakin 52 ihmistä kuoli ja noin 30 muuta loukkaantui massiivisessa tulipalossa, joka tuhosi tehtaan lähellä maan pääkaupunkia Dhakaa.

Poliisi ja todistajat kertoivat, että tulipalo alkoi torstaina 8. heinäkuuta klo 17.00 (13.00 KST) Hashem Foodsin tehtaalla, joka valmisti muun muassa makeisia, nuudeleita ja hedelmämehuja. Monet työntekijät joutuivat hyppäämään ulos ikkunoista paeta tulipalosta.

Dupan lähellä sijaitsevan teollisuuskaupungin Rupganjissa sijaitsevassa kuusikerroksisessa rakennuksessa olevien ihmisten kokonaismäärä ei ollut vielä tiedossa perjantaina. Perheet odottivat rakkaansa uutisia rakennuksen lähellä, joka oli yhä liekkien ympäröimä.

Poliisin mukaan alun perin kolme ihmistä kuoli. Mutta tämä vero nousi edelleen perjantai-iltapäivällä, kun palomiehet pääsivät korkeimpiin kerroksiin: Pelastajat löysivät sitten ruumiita ruumiista.

Helposti syttyvät kemikaalit

Palanut ruumis otettiin ambulansseilla ruumishuoneille todistajien kauhistuneen katseen ja itkujen alla. Poliisin täytyi levittää väkisin satoja viereisiä katuja tukkivia ihmisiä. Ainakin 30 ihmistä loukkaantui, joista osa heitti itsensä ylemmän kerroksen ikkunoista liekkien edetessä nopeasti, poliisitarkastaja Sheikh Kabirul Islam sanoi.

Palomiehet pelastivat 25 ihmistä rakennuksen katolla. “Kun tulipalo on saatu hallintaan, aloitamme toiminnan selviytyjien etsimiseksi sisältä”palomiehen tiedottaja Debashish Bardhan sanoi. Dhakan palopäällikkö Dinu Moni Sharma sanoi, että tuli levisi nopeasti johtuen tehtaalla helposti syttyvien kemikaalien ja muovien käytöstä.

Liekistä päässyt työntekijä Mohammad Saiful sanoi, että rakennuksessa oli kymmeniä työntekijöitä. ”Kolmannessa kerroksessa portaiden ovet suljettiin. Kollegojen mukaan sisällä oli 48 ihmistä. En tiedä mitä heille tapahtui ”, hän sanoi. Toinen työntekijä Mamun sanoi, että hän juoksi katolle suojaan kolmetoista muun ihmisen kanssa sen jälkeen, kun tulipalo syttyi pohjakerroksessa ja täytti rakennuksen paksulla mustalla savulla. “Palomiehet saivat meidät laskeutumaan köydellä”, hän sanoi.

Hashem Foodsin tehdaspalon aamuna perjantaina 9. heinäkuuta liekit eivät vieläkään pysyneet.

Rana Plazan trauma

Rakennusten tulipalot ja kaatumiset ovat yleisiä Etelä-Aasian köyhässä maassa Bangladeshissa, koska turvatoimenpiteitä ja -standardeja ei noudateta. Helmikuussa 2019 ainakin seitsemänkymmentä ihmistä oli kuollut massiivisessa tulipalossa, joka tuhosi Dhakan kerrostaloja, joissa kemikaaleja varastoitiin laittomasti.

Huhtikuussa 2013 Rana Plazan tekstiilitehdas romahti kuin korttitalo, joka tappoi vähintään 1138 työntekijää. Tämän maailmanlaajuista kiihkeyttä aiheuttaneen tragedian jälkeen viranomaiset olivat asettaneet tiukempia turvasääntöjä tekstiiliteollisuudelle, mikä on erittäin tärkeää maassa. Vaikka nämä tehtaat ovat suurelta osin noudattaneet uusia sääntöjä, monet muut teollisuudenalat noudattavat vain vähän turvallisuusstandardeja.

Lue raportti: Bangladesh: Rana Plazan haamut

Le Monde AFP: n ja AP: n kanssa

kuvalähde