August 4, 2021

Cannes 2021: “Lingui”, Aminan valinnat

Pölyisellä sisäpihalla työskentelee nainen, jota kamera kuvaa kunnioittavasti. Amina (Achoucackh Abakar Souleymane) leikkaa vanhan renkaan vapauttaakseen metallilangat ruhosta. Tällä kierrätetyllä materiaalilla hän muotoilee pieniä uuneja, joita hän myy kaupunkinsa, Tšadin pääkaupungin N’Djamenan markkinoilla tai kaupungin laajojen tien reunalla, toivoen, että auto pysähtyy.

Kekseliäisyys köyhyyttä vastaan, hellittämättömyys epävarmuutta vastaan ​​tehtävässä tehtävässä: Mahamat Saleh Haroun kuvaa poikkeuksellisella varallisuuden säästöllä kourallisina jaksoina valtaosan Saharasta etelään asuvien kaupunkilaisten päivittäistä elämää. Mutta Amina ei ole nainen kuin muut. Ensinnäkin siksi, että hän vaati, että hänen tyttärensä Maria (Rihane Khalil Alio) käy lukiossa, myös siksi, että puhumme kotona yhtä paljon ranskaa (opetuskieli) kuin arabian tšadinkielinen versio. Toiseksi ja ennen kaikkea siksi, että hän kasvattaa Mariaa yksin. Kukaan aviomies, edes kuollut, tuskin neljänkymmenen ikäinen Amina ei ollut tytär-äiti, kieltäytyi noudattamasta mukavuuksia, ja ymmärrämme vähitellen, että hän on maksanut korkeaa hintaa – perheensä poissulkemisen – itsenäisyyden kuumetta.

Mahamat Saleh Harounin käsikirjoitus, ensimmäinen jonka tekijä Daratt (2006) omistaa naishahmoille, on niukka yksityiskohdilla, runsaasti ellipsejä. Kun Maria erotetaan lukiosta, koska hän on raskaana, emme tiedä, kuinka laitoksen johto sai tietää hänen tilastaan. Tärkeitä ovat matkan vaiheet, jotka Amina jäljittää alkuperäisen pelonsa ja jäljittää tyttärelleen: Tavoitteena on sairaalahuone, jossa tytön raskaus keskeytyy niin, että hän tietää toisen kohtalon kuin äitinsä. Tšadissa abortti on kuitenkin kielletty lailla, uskonnollisten viranomaisten tuomitsema. Ja se on kallista, miljoona CFA: ta (1500 euroa), kuinka monta rengasta tarvitsisi leikata tämän summan ansaitsemiseksi?

Yhdistääkseen hänet, löytääkseen leikkaukseen halukkaan lääkärin, Amina juoksee ympäri kaupunkia, kun hänen tyttärensä on repeytynyt epätoivon vetovoiman, joka melkein pakottaisi hänet heittämään itsensä Chari-joen lähellä olevaan lampeen, ja halun liittyä elävä maailma, toverinsa, joiden hän löytää hetkeksi, hotellin uima-altaan ympärillä.

Hienostettu lyriikka

Nämä kaksi peilivettä ovat täydellinen esimerkki siitä, kuinka Mahamat Saleh Haroun harjoittaa taiteitaan. Tarinan eteneminen on joskus raa’asti yksinkertaista, mutta sen esittäminen on hienostunutta lyriikkaa, joka korottaa päähenkilöiden etsintää saamalla heidät liikkumaan melkein unelmallisessa versiossa Sahelin suurkaupungista, joka on tehty kappaleista. kosket ja kujien sokkelot, likainen hiekka ja mutainen vesi, joiden yläpuolella kelluvat värilliset purjeet, jotka peittävät Aminan, joka hyppää mototaksista mototaksiin pelastaakseen tyttärensä. Näyttää elokuvantekijältä, joka kuvasi viimeisen elokuvansa (Kausi Ranskassa, 2017) Pariisissa, löytää kaupungin uudelleen.

Sinulla on 32,49% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

siirry tähän sivustoon