August 2, 2021

Couthures-sur-Garonne palaa kansainväliselle journalistiikkafestivaalille, joka on “raikasta ilmaa”

Vuonna 2021 perutun kansainvälisen Couthures-sur-Garonnen (Lot-et-Garonne) journalismifestivaalin järjestäminen vuonna 2021 pysyi keskeytettynä terveystilanteen kehityksen vuoksi. Lopulta se avasi ovensa perjantaina 9. heinäkuuta viidenteen painokseensa. Ja tämä ensimmäinen päivä piti lupauksensa yhdistymisestä, yleisön ollessa läsnä ja päättänyt osallistua tapahtumaan tiukan terveysprotokollan mukaisesti.

Tämän Le Monde -ryhmän järjestämän festivaalin tavoitteena on kohdata pitkään viikonloppuna journalismin maailma suuren yleisön kanssa, avata kysymyksiä ammatista, jota toisinaan arvostellaan voimakkaimmin. , erityisesti itsensä välinen. Tänä vuonna poliitikot Jean-Luc Mélenchon ja Christiane Taubira sekä toimittajat Thomas Sotto, Eric de la Chesnais ja Rémy Buisine hierovat harteillaan uteliaiden ihmisten, Couthurinsin ja media-ammattilaisten kanssa.

Lue myös International Journalism Festival: hullu halu vuoropuheluun

“Couthures” on 5700 festivaalivierasta vuonna 2019 – tänä vuonna odotetaan 6000 – 160 vapaaehtoista ja yli 150 puhujaa, jotka kokoontuivat kylään Lot-et-Garonnessa, lähellä Marmandea. Kolmen päivän ajan kylässä on täysin erilainen kokoonpano. Kylän sisäänkäynnistä tulee lipputoimisto, jonka pääaukio toivottaa festivaalilaiset tervetulleiksi ja asuu sen symbolisen kahvilan ympärillä. Näkymät koristavat kaupungin keskustaa, sen Garonnen rannoista tulee ateriapalvelujen ja virvokkeiden hermokeskus. Kahden kokouksen ja keskustelun välillä ranta-alue lupaa rentoutua veden äärellä.

Kaukana “pariisilaisesta hengestä”

Keskustelut jatkuvat käsityöolut tai lasillinen paikallista viiniä. Joillekin se on heidän ensimmäinen kerta Couthuresissa, toisille siitä on tullut odotettu tapahtuma. Kaikkien ihmisten on pitkien terveyskriisin jälkeen tien löytäminen takaisin jakamistapahtumaan viime kädessä se, mikä sitoo heidät yhteen. “Tämä on kolmas kerta, kun tulemme” kerro, festivaalin sisäänkäynnillä Jean-Paul ja Maryse Manessi saapuivat suoraan Montpellieristä. Suhde tiedotusvälineisiin ja erityisesti väärennettyjä uutisia, yksi vuoden 2021 painoksen keskeisistä aiheista, sai heidät jälleen osallistumaan tarjottuihin keskusteluihin ja konferensseihin.

“Pidämme keskusteluista, keskusteluista sellaisten asioiden ympärillä, joita emme välttämättä kohdata Pariisin alueella, jossa asumme”, selittävät Jean-Louis Pavilla ja Stefanie Eisenreich

Iltapäivällä Jean-Louis Pavilla ja Stefanie Eisenreich sanovat tulleensa ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Ensimmäinen on kirjanpitäjä, toinen saksalainen toimittaja. He eivät halunneet jättää väliin myöskään tätä painosta, varsinkaan vuoden 2020 painoksen peruuttamisen jälkeen. “Pidämme keskusteluista, asioista, joita emme välttämättä kohdata Pariisin alueella, jossa asumme” pari selittää. Kaukana “Pariisin henki” tietävät, he käyttävät tilaisuutta saadakseen vastauksia tiettyihin toimittajien kysymyksiin, “Enemmän vapaata puhua kuin sanomalehdissä” kommentoi Jean-Louis Pavilla. Vuoden 2022 presidentinvaalien lähestyessä hän on kiinnostunut tiedotusvälineiden asemasta suhteessa poliittiseen elämään.

Lue myös International Journalism Festival: tapahtuma suurelle yleisölle

Manuel Abramowicz lähti 1000 kilometrin päässä sijaitsevasta Brysselistä osallistumaan tapahtumiin. Jos hän oli katsoja viimeisimmän painoksen aikana, tämä belgialainen toimittaja tulee tällä kertaa ruokkimaan tiedotusvälineitään kolonialismia koskevista kysymyksistä. Mutta hän pitää myös tauon veden äärellä hyödyntääkseen alueen kesälämpötilat.

Vapaaehtoisia kaikkialta

Festivaalia ympäröi myös joukko vapaaehtoisia, mukaan lukien Anthony Gonzalez. Festivaali sallii tämän opiskelijan 1re maisterin tutkinto vuodelta Sciences Po Paris, Lot-et-Garonne “Tule kotiin”, kuten hän nauraa. “Teemat kiinnostavat minua, koska niistä keskustellaan Science Po: ssa kurssien puitteissa, kuten kolonialismin kysymys ja mitä teemme tämän siirtomaa-perinnön kanssa” korostaa nuori mies. Jos hän pysyy festivaalileirintäalueella muiden vapaaehtoisten, festivaalien kävijöiden ja joidenkin puhujien rinnalla, hän on innostunut tästä keskeytetystä hetkestä. “Jos ihmisillä ei ole kiirettä, ota aikaa kuunnella” hän jatkaa, kun taas päinvastoin Jean-Luc Mélenchon jatkaa interventiota keskitetyn kokouksen edessä.

Vapaaehtoiset tulivat kaikkialta Ranskasta ojentamaan kättään. Mutta erityisesti Couthurins tukee heitä, jotka ovat täysin liikkeellä ennen festivaalia, sen aikana ja sen jälkeen. Kuten Isabelle Gajac, joka johtaa lipunmyyntiä perjantaina. “Meille se on hieno juhla, sen avulla voimme vaihtaa ihmisten kanssa, joita emme ole välttämättä tottuneet tapaamaan. Meidän kaikkien on opittava toisiltamme ” hän kehittyy. Vuoden 2020 painoksessa on “Hyvin menetetty myös Couthurinsissa” ja jälleen kerran tänä vuonna kaikki kokoontuivat tapahtumaan. Asukkaat avaavat talonsa ovet näyttelyiden, mutta myös festivaalien vierailijoiden, järjestämiseksi ja logistiikkaan.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Rock, klassikko, jazz, teatteri, näyttelyt … 70 ohittamatonta kesätapahtumaa

”Festivaalin avulla voimme keskustella, tutustua journalismin maailmaan. Couthuresilla olemme siitä enemmän kiinnostuneita, voimme esittää kysymyksiä ja saada vastauksia ” lisää Isabelle Gajac. Ja mikä tuo festivaalin ja kylän elämään ympäri vuoden, muistuttaa Couthuresin pormestari Jean-Michel Moreau, solidaarisuus. Hän yhdisti äskettäin asukkaat väkivaltaisten tulvien aikana, jotka ravistelivat kaupunkia helmikuussa. Neuvoston jäsenelle festivaalin vuoden 2021 painos on a ” henkäys raikasta ilmaa “ odotettiin innokkaasti.

kurkistaa tähän sivustoon