August 2, 2021

Elisa Loncon, Mapuchesta kotoisin oleva perustajakokouksen johtaja, lupaa “uuden Chilen”

Elisa Loncon haaveilee Chilestä “Moniarvoinen, demokraattinen ja osallistava”. Hänen valintansa sunnuntaina 4. heinäkuuta uuden perustuslain laatimisesta vastaavaan perustavan edustajakokouksen puheenjohtajaan on historiallinen monella tapaa. Nainen ja Mapuche, Chilen enemmistöryhmä, ilmentää lokakuussa 2019 järjestettyjen kansannousujen tärkeimpiä pyrkimyksiä: oikeudenmukaisempi ja tasa-arvoisempi yhteiskunta ja talousmalli, alkuperäiskansojen tunnustaminen ja vallan parempi jakaminen.

“Kutsumme maan viimeiseen nurkkaan alkuperäiskansamme, maa-emme, veden, naisten, lasten oikeuksien puolesta”, hän julisti sunnuntaina valitsemisensa jälkeen 96 äänellä 155: stä, perustavan edustajakokouksen avajaisistunnon lopussa. Etnisen ryhmänsä perinteiseen pukeutumiseen pukeutunut ja Mapuche-lippua heijastava akateemikko tietää elävänsä ennennäkemättömän hetken, joka on seurausta historiallisten tapahtumien sarjasta: vuoden 2019 sosiaalinen kapina, 25. lokakuuta 2020 järjestetty kansanäänestys. josta chileläiset ilmaisivat ylivoimaisesti tarpeen uudistaa perustuslakia ja valita 15. ja 16. toukokuuta 78 kansalaisesta ja 77 naispuolisesta kansalaisesta, jotka nyt muodostavat perustavan edustajakokouksen. Heidän tehtävänään on laatia uusi kansallinen perustuslaki, joka korvaa nykyisen tekstin, joka on peritty Augusto Pinochetin (1973-1990) sotilasdiktatuurista.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Chilessä muodostava kokoonpano, joka perustuu suurelta osin kansalaisyhteiskuntaan

58-vuotiaan Elisa Lonconin vaalit, joka siihen asti oli edustanut yhtä 17 alkuperäiskansojen varatuista edustajakokouksen paikoista, ovat siis Chilelle ainutlaatuisen demokraattisen prosessin, mutta myös poikkeuksellisen henkilökohtaisen matkan tulos.

“Onnellisuuden tunne”

Neljäs seitsemän lapsen perheessä, Elisa syntyi vuonna 1963 Lefweluanin Mapuche-yhteisössä Traiguénissa Araucanian eteläosassa. Hänen äitinsä on kotiäiti ja isä puuseppä. Itseopetettu, hän oppi lukemaan yksin 17-vuotiaana. Isoisoisänsä, yhteisön päämiehen, suhteen hän oli vastustanut Chilen armeijaa 1800-luvun puolivälissä.e vuosisadalla, jopa taistelemalla alueen miehitystä vastaan ​​suuren Mapuchen johtajan ja historiallisen vastarinnan José Santos Quilapanin rinnalla.

Elisa Loncon sanoo, että lapsena hänen täytyi joskus kävellä kahdeksan kilometriä hiekkatietä mennä kouluun. “Olen kotoisin yksinkertaisesta perheestä, kuten kaikki köyhyyden kärsimät Mapuche-perheet, mutta integroimalla koodiemme näkökulmasta kollektiivisten normien, muistin, sosiaalisen kerronnan, historian, hän selitti espanjalaiselle päivälehdelle Maa juuri ennen vaaleja. Perheeni jätti minulle onnen tunteen. “

Sinulla on 42,4% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

sisältö